(VIDEO) Sprehajalka s psoma na protestu, ki so jo policisti sinoči le opozorili, je bila Prešernova nagrajenka Maja Smrekar, ki je zaradi performansa “z dojenjem psa” takrat razburila celo Janeza Janšo – TOPNEWS.si

(VIDEO) Sprehajalka s psoma na protestu, ki so jo policisti sinoči le opozorili, je bila Prešernova nagrajenka Maja Smrekar, ki je zaradi performansa “z dojenjem psa” takrat razburila celo Janeza Janšo

(VIDEO) Sprehajalka s psoma na protestu, ki so jo policisti sinoči le opozorili, je bila Prešernova nagrajenka Maja Smrekar, ki je zaradi performansa “z dojenjem psa” takrat razburila celo Janeza Janšo

Na sinočnjih petkovih protestih, na katerih je poleg nekaj deset avtomobilov, je okoli državnega zbora krožil posebni avtobus, polepljen s fotografijami poslancev SMC-ja in DeSUS-a, ki “pelje v politični prepad. “Protestniki so s tem pozvali poslance, naj “izstopijo iz tega pobezljanega avtobusa”, ki ga vodi Janez Janša.

Policija je na Trgu republike in okoli parlamenta v glavnem opazovala dogajanje in popisala redke protestnike, ki so pred parlament prišli peš. Zanimanje policije je vzbudila sprehajalka dveh psov, ki je na poti iz trgovine opazovala proteste.

https://twitter.com/PreglArjan/status/1337521346767630338

Med preverjanjem identitete, ki ga je zabeležila naša kamera, se je izkazalo, da gre za Majo Smrekar, kiparko in nagrajenko Prešernovega sklada, ki je leta 2018 dobila Prešernovo nagrado za delo “K-9_topologija”, za katero je prejela tudi zlato niko na festivalu Ars Electronica. Smrekarjeva je s projektom, na katerem doji psa, dobesedno vrgla s tira desno provenienco v Sloveniji.

Smrekarjeva pa pri performansu ni ostala le pri dojenju, ampak je vzela maščobno celico nekega drugega psa Byrona, s katero je oplodila eno od svojih jajčec – gre za metodo, ki je podobna metodi umetnega oplojevanja. Pasja maščobna celica ni spolna celica, v poskusu pa ni uporabljala pasje sperme, so pisali svetovni mediji.


Predsednik SDS in sedaj premier Janez Janša je takratno nagrado Smrekarjevi in Semeničevi pospremil z zapisom na Facebooku: »Izrojena levica se na kulturni praznik iz vas norčuje kot še nikoli doslej. Sramotenju naših skupnih nacionalnih simbolov in slovenske družine pravi ‘umetnost’. Če se s tem ne strinjate, vas razglasi za nestrpneže in vas zmerja z bedaki. Potem pa iz vaših žepov bogato plačuje kreature, ki skrunijo vse tisto, kar je omogočilo, da smo kot narod stali in obstali. Dovolj je tega, DOL S PARAZITI!«

Maja Smrekar, ki v svojih projektih razmišlja predvsem o vplivu naravnih ali tehnoloških sprememb na družbo in pa, kako se ta sooča s sprejemanjem drugega, je policistom v postopku takole pojasnila svojo prisotnost na Trgu republike: “V vsakem primeru bi se udeležila protesta zato, ker jaz sem tista umetnica, ki je pred dvema letoma dobila Prešernovo nagrado in jo je zdajšnji premier (Janez Janša) označil za izrojeno”.
Policist: “Ni mi poznan ta primer”.

Maja Smrekar: “A res, zanimivo. Najbrž so vam pa kakšni drugi.

Policist: “Gospa Smrekar, zdajle pa tako glede na to, ali vam je všeč ali ne, zaenkrat so shodi prepovedani. Glede na to, da ste šli ravno iz trgovine, zaenkrat za vas še ne moremo reči, da ste se udeležili shoda. V kolikor pa bo mogoče to reči in boste tukaj na kakršenkoli način izrazili svoje mnenje, politično, družbeno, kakršnokoli, bomo lahko rekli, da ste se udeležili shoda. V tem primeru vam bo izdan plačilni nalog. Sva se razumela?”

Maja Smrekar : “Koliko pa je?

Policist: “400 evrov. Polovička 200”.

Smrekarjeva nam je po postopku povedala, da je nameravala z avtom na shod. “Res je, da se nisem nameravala takole fizično udeležiti shoda, ampak iti z avtom. Samo ne vem sedaj sem pa malo jezna. Po drugi strani pa je bolje protestirati iz avta trenutno, da se ne širi pandemija. Res sem šla iz trgovine. ”

Smrekarjeva, ki jo je odnesla le z opozorilom policista, nas je kasneje pozdravila iz avtomobila, s katerim se je pridružila protestnikom v avtomobilih, ki so krožili okoli parlamenta.

Maja Smrekar, ki je zaradi projekta bila deležna številnih kritik in nerazumevanja projekta, ki ga je naslovila K-9_ tipologija, v katerem je v trimesečnem obdobju svoje telo prelisičila, da je začelo proizvajati mleko, in sicer s sistematičnim črpanjem svojih prsi, nato pa je s tem mlekom hranila pasjo mladičko Ado, je v intervjuju za RTV Slovenija sicer dejala, da je prav “naša živalskost tista, ki nas dela najbolj človeške”.

“Odraščala sem v družini, ki se je ukvarjala z vzrejo psov, in kot edinka sem jih dojemala kot družinske člane. V umetniškem okviru me je seveda zanimal tudi širši družbeni pomen emocionalnega transferja med psom in človekom, zato sem začela na začetku z raziskovanjem paralelne evolucije v razmerju volk – človek – pes. To sem uporabila kot matrico pri zastavljanju vprašanja, kaj sploh pomeni biti človek v ekonomsko-kompromitiranem, prenaseljenem in vse bolj uničenem svetu. To sta pravzaprav ključno vprašanje in rdeča nit v projektu K9 topologija, kjer pri prvem projektu raziskujem predvsem paralelno revolucijo v razmerju volk – človek – pes in izhajam iz znanstvenih izsledkov. Pri tem se mi zdi najzanimiveje to, da se izkaže, da človek ni udomačil volka oziroma pozneje psa, temveč sta ti vrsti vzajemno udomačevali druga drugo”.

https://www.rtvslo.si/kultura/drugo/maja-smrekar-ugotavljam-da-je-prav-nasa-zivalskost-tista-ki-nas-dela-najbolj-cloveske/450270

Poleg Janeza Janše se je na odločitev komisije Prešernove sklada odzval tudi pesnik Tone Kuntner, ki se je sicer udeležil večine protestov Odbora 2014 in recitiral pesmi: “Nimam nobenega komentarja na to. Ta svet je tako izrojen, smo del tega izrojenega sveta,” je razočarano dejal ter dodal, da ne da nobene izjave, ker mu gre ob tem na bruhanje. Kako pa komentira, da država nagrajuje tovrstno “umetnost”? “To spada v ta svet izrojenih. Tega se ne da ustaviti, to je dekadenca. Moralo bi priti do kakšne kataklizme, potem pa bi se svet malo obrnil. Ampak tega mogoče mi niti dočakali ne bomo …”

Smrekarjeva je glede odzivov na njen umetniški projekt takrat dejala: “Mislim, da bi zrela družba v letu 2018 morala zdržati tovrsten napor. Predvsem pri razmisleku o preživitvenih možnostih na ruševinah neoliberalnega kapitalizma v prihodnosti. Hkrati pa gre tudi za to, da so moji projekti odziv na razmislek o duhu časa. Jasno je, da duh časa vzpostavlja ozračje popolne krize. Eden izmed zelo prisotnih odzivov na to krizo je zelo radikalen desničarski populizem, ki dejansko vse, kar ni skladno z njegovimi vrednotami, postavlja v opozicijo. Meje teh vrednot pa se vse bolj ožijo in družba postaja vse bolj konservativna. Mislim, da je naloga umetnosti in umetnikov, da se na tako skrajne populizme odzovejo s skrajnimi koncepti in skrajnimi umetniškimi deli”.

COMMENTS

Wordpress (0)