Evropska unija si želi 30 milijonov električnih vozil na svojih cestah do leta 2030 – TOPNEWS.si

Evropska unija si želi 30 milijonov električnih vozil na svojih cestah do leta 2030

Evropska unija si želi 30 milijonov električnih vozil na svojih cestah do leta 2030

Evropska unija želi imeti na evropskih cestah do leta 2030 vsaj 30 milijonov vozil z nič izpusti, piše v osnutku dokumenta, v katerega je imel vpogled Reuters.

V strategiji, ki bo objavljena ta teden, bo Evropska komisija določila ukrepe za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, ki jih povzroča transportni sektor, ki predstavljajo četrtino vseh evropskih emisij.

“Cilja, da bi Evropa do leta 2050 postala podnebno nevtralna, ni mogoče doseči brez uvedbe zelo ambicioznih ukrepov za zmanjšanje odvisnosti prometa od fosilnih goriv,” piše v dokumentu.

Za to bo do leta 2030 v EU potrebnih “vsaj” 30 milijonov vozil brez emisij.

To število je po mnenju Mednarodnega sveta za čist promet ogromno, če primerjamo, da je bilo konec lanskega leta v EU registriranih le 1,8 milijona električnih in priključnih hibridnih vozil. Hibridna vozila pa niso vozila brez emisij.

Komisija ni želela komentirati osnutka dokumenta

Toda industrija opozarja na pomanjkanje infrastrukture za čiste avtomobile.

Dokument Evropske unije ocenjuje, da bo Evropa do leta 2030 potrebovala tri milijone javnih lokacij za napajanje vozil in 1000 postaj za oskrbo z vodikom.

Evropa ima zdaj približno 200.000 lokacij za napajanje električnih vozil.

EU napoveduje, da bo prihodnje leto predstavila načrt za rešitev problema.

Komisija osnutka dokumenta ni želela komentirati, dokler ne bo uradno sprejet in objavljen.

Prihodnje leto bo EU predlagala strožje standarde za izpuste CO2 za osebna in dostavna vozila po letu 2025, v osnutku dokumenta pa je zapisano, da bi lahko pravila vključevala tudi avtobuse.

Dokument tudi navaja, da bi se lahko železniški promet za visoke hitrosti v Evropi do leta 2030 podvojil, do leta 2050 pa potrojil, medtem ko morajo biti letala in ladje brez izpustov pripravljene za trg do leta 2035.

COMMENTS

Wordpress (0)