Ameriški znanstveniki trdijo, da imajo rešitev za zaustavitev pandemije koronavirusa: Zdravilo, ki preprečuje širjenje koronavirusa v 24 urah! – TOPNEWS.si

Ameriški znanstveniki trdijo, da imajo rešitev za zaustavitev pandemije koronavirusa: Zdravilo, ki preprečuje širjenje koronavirusa v 24 urah!

Ameriški znanstveniki trdijo, da imajo rešitev za zaustavitev pandemije koronavirusa: Zdravilo, ki preprečuje širjenje koronavirusa v 24 urah!

Raziskovalci z državne univerze v državi Georgia trdijo, da so odkrili protivirusno zdravilo, ki se jemlje peroralno in preprečuje, da bi okužena oseba v 24 urah razširila koronavirus na zdrave ljudi.

Gre za zdravilo MK-4482/EIDD-2801, bolj znano kot Molnupiravir, ki v enem dnevu popolnoma ustavi možnost prenosa Covida-19 na druge ljudi.

Raziskovalno ekipo je vodil dr. Richard Plemper, ki je prav tako potrdil, da je zdravilo dobro tudi v boju proti sezonskim virusom.

“To je prva predstavitev zdravila, ki izjemno hitro blokira prenos SARS-COV-2. To bi lahko bila prelomnica,” je dejal Plemper.

Ustavitev širjenja virusa, dokler ne pride do množičnega cepljenja, bi preprečila katastrofalne posledice, ki jih je pandemija že povzročila.

“Opazili smo, da je zdravilo MK-4482/EIDD-2801 prineslo celo vrsto dejavnosti proti respiratornim RNA virusom in da je zdravljenje okuženih živali s peroralnim dajanjem zdravila drastično zmanjšalo prenos,” je dejal Plemper.

V raziskavi so uporabili veverice, ki so primerne za študijo, saj brez težav širijo novi koronavirus, pri čemer se pri njih zelo redko razvije hujša bolezen covid-19. Najprej so jih okužili, potem pa spremljali širjenje virusa med njimi. Po zaužitvi omenjenega zdravila so v isti prostor spustili okužene in neokužene veverice. Do novih okužb ni prišlo. Če bodo podatke, dobljene pri testiranju veveric, v raziskavi dobili tudi pri skupini ljudi, bi pacienti s covid-19 lahko v 24-tih urah po zaužitju zdravila postali nenevarni za okolico. Molnupiravir je trenutno v napredni fazi kliničnih testiranj, natančneje v fazi II/III kliničnega preizkušanja, kjer ga testirajo v treh različnih odmerkih vsakih 12 ur pet dni zapored pri bolnikih s COVID-19. Rezultati naj bi bili bi bili na voljo do maja 2021.

COMMENTS

Wordpress (0)