Koronavirus krožil v ZDA še preden se je pojavil na Kitajskem: Ameriški strokovnjaki so prišli do novih šokantnih ugotovitev – TOPNEWS.si

Koronavirus krožil v ZDA še preden se je pojavil na Kitajskem: Ameriški strokovnjaki so prišli do novih šokantnih ugotovitev

Koronavirus krožil v ZDA še preden se je pojavil na Kitajskem: Ameriški strokovnjaki so prišli do novih šokantnih ugotovitev

Koronavirus je bil prisoten v ZDA še preden je Kitajska 31. decembra 2019 poročala o prvem primeru okužbe, so sporočili iz ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni ter ameriškega Rdečega križa.

Ameriški medicinski strokovnjaki so prvi primer koronavirusa registrirali 19. januarja letos, a nove ugotovitve so pokazale, da je bolezen v državi krožila že pred tem, je bilo objavljeno v reviji Clinical Infectious Diseases.

Raziskovalci so od 13. decembra 2019 do 17. januarja 2020 preučili 7.400 vzorcev prostovoljnih darovalcev krvi v 9 zveznih državah. Ugotovljeno je bilo, da so protitelesa prisotna v 106 takih vzorcih krvi, kar kaže, da so bili ti državljani v stiku s koronavirusom.

To nadalje dokazuje, da bi covid-19 lahko bil v ZDA prisoten že mesece prej, preden je bil uradno prijavljen prvi primer, in tedne preden je Kitajska uradno sporočila, da je v Wuhanu okužba.

Poleg tega analiza bolnišničnih podatkov kaže, da se je konec lanskega leta povečalo število bolnikov, okuženih z gripo, med katerimi so mnogi imeli zelo izrazit kašelj in druge pomembne dihalne simptome.

Tudi evropski raziskovalci so poudarili, da obstaja možnost, da je bil koronavirus v njihovih državah prisoten že dolgo prej, preden je Peking poročal o prvem primeru.

Francoska analiza je pokazala, da so nekateri vzorci krvi iz decembra 2019 vsebovali protitelesa.

Italijanska študija je pokazala prisotnost protiteles septembra 2019. Španski virologi so v vzorcih odpadne vode, odvzetih marca 2019, našli sledi koronavirusa.

Kdaj in kje točno se je najprej pojavil novi koronavirus, je še vedno velika neznanka, čeprav je administracija Donalda Trumpa za pandemijo večkrat krivila prav Kitajsko.

COMMENTS

Wordpress (0)