Priznan nemški virolog prepričan: To je edini način za obračun s kronavirusom – TOPNEWS.si

Priznan nemški virolog prepričan: To je edini način za obračun s kronavirusom

Priznan nemški virolog prepričan: To je edini način za obračun s kronavirusom

Čeprav se zdijo strožji ukrepi neizogibni, slavni nemški virolog Christian Drosten zagovarja “mini blokado”.

Prepričan je, da bi trije tedni blokade državi dolgoročno pomagali do odstopanja v primeru preobremenitve.

“Z virusom ni pogajanj. Ta virus preprosto povzroči blokado, ko doseže določeno število bolnikov,” pojasnjuje znanstvenik.

Pravi, da je incidenca v Nemčiji še vedno precej nizka.

“Če bi zdaj stopili na zavoro, bi imeli dolgoročni učinek. To bi nam prihranilo veliko časa,” je dodal.

Drosten je pojasnil tudi prednosti začasne blokade, ki bi lahko imela določene izjeme, na primer šole.

“Vsi že vnaprej vedo, da bi bila ta blokada časovno omejena. Trajala bi tri tedne, kar je malo več od obvezne karantene. V tem primeru bi še zmanjšali incidenco in imeli dolgoročni učinek,” pojasnjuje Drosten, ki meni, da je to “win-win” situacija.

Po njegovih besedah v nekaterih delih Združenega kraljestva že obstajajo mini blokade, ki so namenjene preprečevanju kolapsa zdravstvenega sistema. Hkrati tak način blokade ne bi veliko ogrozil gospodarstva.

Virolog je tudi svetoval, naj se hitri testi opravijo v skupinah. To razloži s primerom – če je nekdo okužen v ekipi, bi morali vsi v pisarni takoj opraviti hiter test.

“Tako bi v 15 minutah vedeli, ali imamo grozd ali ne. Nato izoliramo celotno skupino,” je dejal Drosten in dodal, da gre za veliko hitrejši postopek kot pri testu PCR, ki traja nekaj dni.

“Zavedam se, da je potreben čas, da se takšne odločitve sprejmejo na ravni celotne Nemčije, mi pa imamo vedno manj časa,” je zaključil.

Spomniti je treba, da bi morala Nemčija danes sprejeti odločitev o novih ukrepih in ugiba se, da bo kanclerka Angela Merkel uspela “doseči svoje” in bo uvedla blokado, ki bi pomenila zaprtje gostinskih obratov in druge omejitve.

COMMENTS

Wordpress (0)