Panika! – “Kot da bi epidemija eksplodirala” – Institut Jožef Štefan ugotavlja, da je virus prebil prvi in drugi obrambni zid 9. in 16. oktobra – Bo tudi tretjega, postavljenega 20. oktobra? Od sinoči nov odlok o omejitvi gibanja med občinami – TOPNEWS.si

Panika! – “Kot da bi epidemija eksplodirala” – Institut Jožef Štefan ugotavlja, da je virus prebil prvi in drugi obrambni zid 9. in 16. oktobra – Bo tudi tretjega, postavljenega 20. oktobra? Od sinoči nov odlok o omejitvi gibanja med občinami

Panika! – “Kot da bi epidemija eksplodirala” – Institut Jožef Štefan ugotavlja, da je virus prebil prvi in drugi obrambni zid 9. in 16. oktobra – Bo tudi tretjega, postavljenega 20. oktobra? Od sinoči nov odlok  o omejitvi gibanja med občinami

V prvem valu epidemije se je po ocenah Inštituta Jožef Stefan okužil približno odstotek prebivalcev oziroma vsak stoti prebivalec. V drugem valu so se do zdaj okužili približno štirje odstotki prebivalstva, kar pomeni približno vsak 25. prebivalec. Trenutno je delež kužnih približno 2,5 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 40. prebivalec, in hitro raste.

Do zdaj se je v obeh valovih skupaj okužilo približno pet odstotkov prebivalstva, kar pomeni približno vsak 20. prebivalec.

“Virus je prvi obrambni zid ukrepov z 9. oktobra prebil, kot da ga ne bi bilo. Zdaj je prodrl že do naslednjega obrambnega zida, ki smo ga postavili z ukrepi 16. oktobra. Upam, da bo zdržal. Ključen bo ta vikend in začetek naslednjega tedna, in če nam ga bo uspelo ubraniti, smo zmagali. Bo pa težko, ker se virus hitro razmnožuje in ga je vedno več. K sreči smo postavili že nov obrambni zid z ukrepi, sprejetimi 20. oktobra, in pravkar postavljamo še enega, najmočnejšega, s še ostrejšimi ukrepi,” dodajajo na IJS.

Premier Janez Janša je v objavi na Twitterju napovedal, da bo zaradi širjenja okužb z novim koronavirusom po Sloveniji s torkom stopila v veljavo omejitev gibanja na občine. Omejitev bo najprej veljala sedem dni za celo državo, sproščanje pa bo potekalo postopoma, po regijah, ki bodo prve omejile epidemijo, je še napovedal. “Naredimo vse, da bo stikov čim manj in da bo mogoče omejitve odpraviti čim prej. Varujmo življenja, zdravje in blaginjo. Zmoremo, je med drugim zapisal Janša . Vlada je na dopisni seji odlok že sprejela.
https://twitter.com/JJansaSDS/status/1320435612835549184

Janez Janša: “Aktivnosti za zagotovitev dodatnih kapacitet v zdravstvu potekajo neprekinjeno. Tudi v zdraviliščih in hotelih. Ne bo treba v šotore in na sejmišča. A število obolelih narašča in sprožajo se dodatni ukrepi iz načrta. Od torka dalje omejitev gibanja na občine z izjemami kot spomladi. Omejitev bo najprej veljala 7 dni za celo državo, sproščanje bo postopoma po regijah, ki bodo prve omejile epidemijo. Naredimo vse, da bo stikov čim manj in da bo mogoče omejitve odpraviti čim prej. Varujmo življenja, zdravje in blaginjo”.

“Tekom vikenda smo v sodelovanju z bolnišnicami zagotovili 700 postelj za COVID-19 bolnike, potekajo priprave za dodatnih 300, te bodo na voljo do konca tedna. Vse zahvale ekipi.
Ministrstvu za zdravje, vodstvom bolnišnic, zdravstvenim delavcem in vsem državljanom, da spoštujejo ukrepe”, pa je na Twitterju zapisal minister za zdravje Tomaž Gantar.

https://twitter.com/tomazgantar/status/1320424630021201928

Janša se je v tvitu navezal tudi na današnjo izjavo ministrstva za zdravje, da bo v prihodnjih dneh za bolnike s covidom-19 na voljo več kot 700 postelj. “Aktivnosti za zagotovitev dodatnih kapacitet v zdravstvu potekajo neprekinjeno. Tudi v zdraviliščih in hotelih. Ne bo treba v šotore in na sejmišča,” je zapisal Janša.

Na družbenih omrežjih so se sinoči že pojavile kritike, češ da se ukrepi sprejemajo za en teden, in da bodo potem ocenili kako naprej. Prav tako pa se postavljajo vprašanja glede nošenja mask na prostem.

Žiga Turk je tvitnil kritiko mnenjskih voditeljev: “Janša na Twitterju objavil, da bomo od torka zaprti v občine. Namesto, da bi mnenjske in druge voditelje to streznilo in bi tvitnili kaj, kar bi povečalo spoštovanje ukrepov, se pritožujejo, da je tvitnil. In kdaj*. Še zdaj je nekaterim prvi sovražnik Janša in ne “SARSCoV2”.

Na Twitterju se oglašajo tudi liderji opozicije. Tako je Tanja Fajon zapisala: “Ljudje z razumom in s potrpežljivostjo upoštevamo ukrepe. Vlada pa nam solidarnost vrača z nočnimi nujnimi objavami preko Twitterja?! S takšno komunikacijo med ljudmi žal krepi le zmedo in odpor. Očitno ne obvlada dobro razmer v zdravstvu. Naj da vendarle prostor epidemiologom!” Odgovoril ji je kar Jože Tanko.

“Če epidemije ne bomo uspeli sami pravočasno ustaviti, nas bo ustavila ona (…). Čuvajte se, kajti verjetnost, da srečate kužno osebo, je velika,” so zapisali na Inštitutu Jožef Štefan.
Očitno pa je, da je vlada ujeta v past vsakodnevnega enormnega večanja števila okuženih ne glede na to, kako hitro sprejema ukrepe za zajezitev epidemije. Poleg tega pa v anketah javnega mnenja tren zaupanja v izvršilno oblast kopni.

V Avstriji se ukrepi prilagajajo enkrat mesečno ali še to ne. V Sloveniji je teh novih ukrepov toliko, da jim je dejansko nemogoče slediti – nekaj, kar velja danes, ne drži več jutri, in ne drži več pojutrišnjem. Noro! Slovenija, vidimo se, ko se boste zresnili”, pa je zapisal eden od tviterašev, ki očitno živi v Avstriji.

COMMENTS

Wordpress (0)