(VIDEO) Kako se je po zadnji menjavi na NPU uresničila “nezavedna” preroška napoved Zmaga Jelinčiča, izrečena na zdaj že ponarodelem posnetku TOP TV in Topnews.si, da je “treba “spucat” NPU – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kako se je po zadnji menjavi na NPU uresničila “nezavedna” preroška napoved Zmaga Jelinčiča, izrečena na zdaj že ponarodelem posnetku TOP TV in Topnews.si, da je “treba “spucat” NPU

(VIDEO) Kako se je po zadnji menjavi na NPU uresničila “nezavedna” preroška napoved Zmaga Jelinčiča, izrečena na zdaj že ponarodelem posnetku TOP TV in Topnews.si, da je “treba “spucat” NPU

Ob zadnji menjavi na NPU, kjer je v.d. direktorice postala Petra Grah Lazar, je ponovno aktualen posnetek TOP TV in Topnews.si, ki je v javnosti dvignil veliko prahu predvsem zaradi Jelinčičeve izjave, da je “narod glup”. Posnetek je nastal na predstavitvi knjige publicista Igorja Omerze z naslovom pravi obraz Janeza Stanovnika v ljubljanski kavarni SEM, kjer so za mizo sedeli skupaj z Omerzo, nekdanji minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel, nekdanji notranji minister Igor Bavčar in nekdanji glavni sindikalist Slovenskih železnic (SŽ) Slavko Kmetič.

Posnetek, ki je nastal popolnoma slučajno, razkriva, da so se navzoči pogovarjali tudi o policiji in o nujnih zamenjavah na Nacionalnem preiskovalnem uradu. Jelinčič je v pogovoru poudaril, da je najprej treba očistiti NPU, kjer je imel v mislih posamezne kriminaliste, ki očitno niso po godu ne sedanji vladi ne njemu.

Zmago Jelinčič: “Saj bomo videli zdaj. NPU je treba spucat najprej. Tam je Kresalka noter nasmolila vse mogoče, ne?”

Igor Bavčar: “Kje?”

Zmago Jelinčič: “V NPU.”

NPU je bil sicer Jelinčiču že nekaj časa trn v peti. Že 13. julija letos je Jelinčič s poslansko pobudo vladi predlagal razpustitev NPU.
Tik pred tem je vrh policije s položaja direktorja NPU razrešil Darka Muženiča in nanj imenoval Igorja Lombergarja. Vendar tudi Lombergar ni bil dolgo na položaju, saj ga je zamenjal Uroš Lepoša.
Pri Lombergarju se je zapletlo, ker je podpisal naloge za hišno preiskavo proti Zdravku Počivalšku, zaradi česar je odstopil tako šef policije kot tudi notranji minister Aleš Hojs.

Lepoša je bil na mesto direktorja NPU imenovan 29. julija, po tem ko v.d. generalnega direktorja policije Jurič za vodenje ni izbral nobenega od dveh kandidatov, prijavljenih na razpis za direktorja NPU.

Pred slabim tednom je na položaju direktorja NPU obupal tudi zadnji vršilec dolžnosti direktorja Uroš Lepoša, ki ga je ta ponedeljek zamenjala Petra Grah Lazar. Primopredaja je bila opravljena isti dan po tem, ko je Lepoša prejšnji teden ponudil odstop šefu policije Igorju Juriču.

V javnosti so se pojavili namigi, da naj bi Lepoši odvzeli pooblastila tik preden naj bi podpisal ovadbe proti podpredsedniku vlade Mateju Toninu in Žanu Mahniču, ki sicer koordinira delo Sveta za nacionalno varnost.

Premier Janez Janša je sicer že 13. julija v DZ odgovarjal na poslansko vprašanje. Vodjo SNS Zmaga Jelinčiča je med drugim zanimalo, zakaj je vlada leta 2013 z novim zakonom o organizaciji in delu v policiji organizacijsko posegla v delovanje NPU in ga podredila kriminalistični policiji ter, ali je s tem preprečeno politično delovanje NPU.

Premier Janez Janša je 13. julija letos v odgovoru na poslansko vprašanje Zmaga Jelinčiča Plemenitega iz SNS, ki se je nanašalo na Nacionalni preiskovalni urad (NPU), dejal, da je nujna njegova depolitizacija, saj je bil NPU po njegovi oceni postavljen kot politični projekt.

Janša je dejal, da je v Sloveniji približno 900 kriminalistov, od tega približno 70 ali 80 znotraj NPU. Na enega kriminalista znotraj NPU pride eno kaznivo dejanje in sami izbirajo, s čim se bodo ukvarjali, je dejal. Pri tem je dodal, da ni na prvem mestu teža zadeve ali nevarnost za družbo, ki jo predstavlja.

“To je organ, ki je zunaj sistema. Najprej ga je treba depolitizirati, tako da ne bodo sami sebi določali nalog,” je poudaril. Državne institucije se po njegovem mnenju zlorablja z namenom, da se obračuna z nasprotniki.

“Če govorimo o upravičenih očitkih politizacije znotraj tega sistema, potem je jedro tega zagotovo, ne v celoti, ampak jedro pa je zagotovo na tej instituciji. In glede na to, da je bila postavljena kot politični projekt z velikim bremenom korupcije že na samem začetku, je najmanj, kar je treba storiti, da je to institucijo treba depolitizirati. Da se bodo stvari odvijale tako, da se bo zakon upošteval pri vseh enako, da ne bo prvo- in drugorazrednih in da ne bodo sami sebi določali nalog”.

COMMENTS

Wordpress (0)