(VIDEO) Janez Janša po seji vlade na Brdu: Od petka omejitev gibanja med ‘rdečimi’ regijami – TOPNEWS.si

(VIDEO) Janez Janša po seji vlade na Brdu: Od petka omejitev gibanja med ‘rdečimi’ regijami

(VIDEO) Janez Janša po seji vlade na Brdu: Od petka omejitev gibanja med ‘rdečimi’ regijami

Vlada je na seji, ki se je pričela ob 17. uri na Brdu pri Kranju, odločala in sprejela nove ukrepe iz tretje faze oranžnega paketa. Sprejela je dve vrsti ukrepov – takšne, ki veljajo za celotno državo, ter sklop, ki velja zgolj za ‘rdeče’ regije. A številke rastejo, slabe so bolj ali manj za celotno državo: 203 okuženi na 100.000 prebivalcev.

Predsednik vlade Janez Janša je dejal, da za sedem rdečih statističnih regij od petka velja omejitev gibanja med regijami, prepoved zbiranj nad 10 ljudi, omejitev športov, obvezna je uporaba mask na prostem.

Premier Janez Janša je sprejete ukrepe za omejevanje širjenja novega koronavirusa predstavil na nocojšnji tiskovni konferenci: od ponedeljka bo pouk za višje razrede osnovnih šol (od 5. razreda naprej) in srednje šole potekal na daljavo. Veljavnost turističnih bonov se bo v sklopu PKP5 podaljšala v prihodnje leto. Vlada pa je prav tako odločila, da se omeji gibanje med ‘rdečimi’ statističnimi regijami – takšnih je sedem.


Kot je uvodoma povedal premier Janez Janša, smo trenutno glede na epidemiološko sliko med oranžno in rdečo fazo, število okužb narašča, narašča tudi število obolelih. Glede na načrt, ki je bil pripravljen že pred časom, vlada sprejema ukrepe, za katere računa, da bi lahko zajezili naraščanje okužb. Trenutno imamo po njegovih besedah izmed 12 kar sedem statističnih regij, ki presegajo 14-dnevno incidenco (kar pomeni, da imamo v posamični regiji v obdobju štirinajstih dni več kot 140 okuženih na 100.000 prebivalcev). Pet regij je še v oranžni oziroma rumeni barvi. Kot je poudaril, se je vlada odločila, da nekatere ukrepe sprejme za celotno državo, nekatere pa zgolj za posamezno regijo. Ukrepi bodo v veliki večini začeli veljati v petek, nekateri pa v ponedeljek.

Med ukrepi, ki bodo veljali za celotno državo, je Janez Janša omenil, da gre predvsem za aktivacijo dodatnih rezerv v slovenskem zdravstvenem sistemu. Deloma so bili ukrepi, ki to zagotavljajo, predstavljeni že tekom dneva, nekateri bodo pojasnjeni jutri.


Potem gre za omejitev neposrednega dela v šolah. Od ponedeljka naprej bo pouk v osnovnih šolah od razrednega pouka dalje (5. razreda dalje) potekal na daljavo, enako v srednih šolah. Za visoke šole in univerze pa že velja priporočilo, da aktivnosti, kolikor je to mogoče, izvedejo na daljavo.

Izjava predsednika vlade Janeza Janše po današnji seji vlade:

COMMENTS

Wordpress (0)