Kaj sta o “comebacku” in favoritu za zmagovalca na kongresu DeSUS-a Karlu Erjavcu povedala vodja poslanske skupine Franc Jurša in novi kandidat za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek – Sprememba uredbe, da bo urad za demografijo vodil direktor in ne minister, ni dobra “dobrodošlica” Janeza Janše Karlu Erjavcu – TOPNEWS.si

Kaj sta o “comebacku” in favoritu za zmagovalca na kongresu DeSUS-a Karlu Erjavcu povedala vodja poslanske skupine Franc Jurša in novi kandidat za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek – Sprememba uredbe, da bo urad za demografijo vodil direktor in ne minister, ni dobra “dobrodošlica” Janeza Janše Karlu Erjavcu

Kaj sta o “comebacku” in favoritu za zmagovalca na kongresu DeSUS-a  Karlu Erjavcu povedala vodja poslanske skupine Franc Jurša in novi kandidat za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek – Sprememba uredbe, da bo urad za demografijo vodil direktor in ne minister, ni dobra “dobrodošlica” Janeza Janše Karlu Erjavcu

Za mesto predsednika stranke DeSUS so doslej prispele tri kandidature, čakajo pa še torkovo pošto, pravi vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša. Nabora kandidatov ne želi ocenjevati, pa tudi ne razkriti, komu gre njegova podpora. Sta pa tako on kot ministrski kandidat Jože Podgoršek izrazila željo, da bi poslanci in oba ministra enotno podprli enega kandidata.

“Imam informacijo, da so trije kandidati. Za vsak slučaj bomo počakali še do jutri, če je kdo dal v soboto pošto, pa pošta ni bila odpravljena, potem se lahko zgodi, da bo prišla dejansko še jutri… V stranki DeSUS imamo pač takšna pravila, statut, kjer piše, da vsak član lahko kandidira, in pač tisti, ki so se odločili oziroma so bili predlagani od organizacij, tisti so pač prišli kot kandidati na sedež stranke… Poslanska skupina ne bo posebej niti kandidirala niti evidentirala zaradi tega, ker vsi smo člani občinskih organizacij, mestnih organizacij in imamo to možnost tudi predlagati. Mislim, da noben poslanec ni nobenega posebej predlagal, in izbirali bomo dejansko med tremi ponudbami, če pa bo četrta, pa med štirimi ponudbami, in bomo rekli, kdo bi za nas bil najbolj sprejemljiv, da dejansko vleče stranko iz dna”.

Kot je povedal Jurša, ni vedel, da bo med kandidati tudi nekdanji predsednik stranke Erjavec. A ob njegovi kandidaturi ni bil posebej presenečen, saj je Erjavec, ko se je z njim pogovarjal, “večkrat izrazil bojazen za to stranko”. Ali bo sam Erjavca podprl, Jurša ni želel razkriti, volitve so tajne, in bo to zadržal v tajnosti, volil pa bo tako, kot misli, da bo prav za stranko, je pojasnil.

“No jaz nisem rekel, da sem presenečen. Jaz nisem nekako vedel, pravzaprav nisem vedel, da bo to naredil. Nisem pa bil posebej presenečen, saj je skozi to, ko sem se z njim pogovarjal, dejansko večkrat izrazil bojazen za to stranko. Glede na to, da so te volitve tajne, bom rekel takole, da bom to zadržal seveda v tajnosti, in bom dejansko volil tako kot mislim, da bo prav za stranko”.

Na vprašanje, ali se bo poslanska skupina pogovorila o kandidatih morda že jutri na poslanski skupini in, ali pričakuje, da bo poslanska skupina zavzela enotno stališče in skupno podprla enega kandidata, je Jurša dejal:

“Ne jutri še tega pogovora ne bo, bomo pa se jutri zmenili, kdaj se bo to zgodilo. Seveda predhodno se pa želimo še pogovoriti z vsakim, če želi sploh priti na ta razgovor. Glede na to, da smo šli skozi ta postopek, ki smo ga preživeli v teh poletnih časih enotni, bi si še kako želel, da bi bili enotni. Ni pa sigurno, da se bo to zgodilo”.

Novinarje je zanimalo tudi, kako v DeSUS-u razumejo, da bo na čelu urada za demografijo direktor in ne minister, kar na nek način ni ravno dobrodošlica novemu predsedniku stranke. Če bo to Karl Erjavec, se prav gotovo ne bo zadovoljil z mestom direktorja direktorata v koaliciji, kjer so predsedniki strank tudi podpredsedniki vlade.

Jurša je tudi prepričan, da se bodo po izvolitvi novega predsednika stranke v koaliciji znova pogovarjali o tem, ali naj bo na čelu urada za demografijo direktor ali pa morda minister brez resorja. Po odloku, ki ga je sprejela vlada, bo urad vodil direktor, prvotno pa je bilo predvideno, da bo na čelu urada minister brez resorja. Na vprašanje, ali sprememba ni bila usklajena z njimi, pa je odvrnil, da so se o tem sicer pogovarjali.

“Kot ste videli, se je ta odlok spremenil. V prvi obliki je bil z ministrom brez resorja, ki bo vodil ta resor, zdaj bi naj bil direktor tisti. Po izvolitvi predsednika stranke DeSUS pa sem prepričan, da se bomo ponovno v koaliciji pogovarjali o tem, in seveda na čelu s predsednikom vlade, ali se bo to dejansko spremenilo, in bo mogoče zopet minister. Na izrecno vprašanje, ali to pomeni, da to ni bilo usklajeno z vami – ta sprememba odloka, je Jurša dejal: “O tem smo se pogovarjali, ampak odločali so pa na vladi.

Kandidat za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek, ki naj bi na ministrskem mestu zamenjal zadnjo predsednico DeSUS-a Aleksandro Pivec, je pred zaslišanjem v odboru za kmetijstvo v izjavi novinarjem ocenil, da bo novi predsednik stranke, kdorkoli to bo, imel zelo zahtevno nalogo, da stranko poenoti, konsolidira, jo spravi nazaj v tirnice stare slave. Neke spremembe zagotovo bodo, meni Podgoršek. Ali govorimo tudi o kakršnem koli posegu na njegovo funkcijo, je pa verjetno danes povsem preuranjeno govoriti, je dejal Podgoršek.

“Ja, to seveda je pomembno dejstvo znotraj stranke DeSUS. Vendar menim, da je v tem trenutku preuranjeno razmišljati glede oziroma iskati nekatere rešitve do tistega trenutka, ko se bo zgodilo. Ko so mene v stranki Desus nagovorili za to funkcijo ministra, seveda so mi jasno predstavili tudi to neznanko, torej Kongres. Kongres je za vse nas ena neznanka. Kdorkoli bo novi predsednik te stranke, seveda bo imel zelo zahtevno nalogo, da stranko poenoti, konsolidira jo spravi nazaj v stare tirnice stare slave. Zagotovo neke spremembe bodo. Je predsednik stranke, vendarle predsednik stranke. Sedaj pa, ali govorimo o kakršnem koli posegu tudi na to mojo funkcijo, je pa verjetno danes povsem preuranjeno govoriti”.
Na vprašanje, kako gleda na morebitno Erjavčevo vrnitev, pa je Podgoršek, ki je veljal za podpornika Pivčeve, odgovoril kandidat za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek, ki naj bi na ministrskem mestu zamenjal zadnjo predsednico DeSUS-a Aleksandro Pivec, je v izjavi novinarjem ocenil, da bo novi predsednik stranke, kdorkoli to bo, imel zelo zahtevno nalogo, da “stranko poenoti, konsolidira, jo spravi nazaj v tirnice stare slave”.

“Stranka Desus si zasluži nekoga, ki obvlada politiko. To je zelo pomembno dejstvo, da bo sposoben nazaj graditi mostove, ker so se ti mostovi porušili. Jaz osebno menim, da je tudi prav, da ko bomo vse kandidature, naj bi še celo danes počakali na zadnjo pošto, če bi kakšna še prišla, da ko bodo kandidature znane, da bomo skupaj s poslansko skupino in če bom imenovan za ministra, da se bova potem tudi s kolegom ministrom gospodom Gantarjem na nek način uskladila pri podpori kandidata, ker menim, da stranka Desus tudi to potrebuje. Torej enotno podporo enega kandidata s strani poslancev in ministrov, če želimo stranko konsolidirati in poenotiti. Mislim pa, da niti ni tako huda razcepljenost, kot se morda v nekaterih najavah to na nek način želi predstaviti.

Na novinarjevo ugotovitev, da je dejstvo, da je od treh kandidatov gospod Karl Erjavec najmočnejša figura, je kandidat za ministra Podgoršek odgovoril: “Nedvomno to drži… Še enkrat bi omenil, jaz mislim, da je prav, da smo tukaj v tej podpori enotni. In zato je tudi prav, da si vzamemo nekaj trenutkov časa znotraj stranke in da se poenotimo glede te podpore. In to je bolj kot neko obrobno razmišljanje enega od nas pomembno, da se uskladi stranka, ker to stranka potrebuje, ker drugače je res v škripcih!”

COMMENTS

Wordpress (0)