Zakaj Janez Janša ni zadovoljen z izidom glasovanja na kongresu SD-ja, kaj je zapisal na Twitterju in kaj je kongresu SD-ja povedal Jože P. Damijan? – TOPNEWS.si

Zakaj Janez Janša ni zadovoljen z izidom glasovanja na kongresu SD-ja, kaj je zapisal na Twitterju in kaj je kongresu SD-ja povedal Jože P. Damijan?

Zakaj Janez Janša ni zadovoljen z izidom glasovanja na kongresu SD-ja, kaj je zapisal na Twitterju in kaj je kongresu SD-ja povedal Jože P. Damijan?

Včerajšnje dogajanje na kongresu in “bekstejdžu” prvega digitalnega kongresa kakšne politične stranke v prostorih Viba filma očitno ni ostalo brez odzivov tako pri političnih popotnikih kot pri konkurentih.

Trinajsti kongres Socialnih demokratov pod sloganom “Drugače” se je po celodnevnem programu pričakovano razpletel v prid evropski poslanki Tanji Fajon. Na čelo stranke je Fajonova po Dejanu Židanu dogovorno stopila že maja, na kongresu pa jo je izzval koroški poslanec Jani Prednik. Fajonova je prejela 276 glasov delegatov, Prednik pa 107. Kongres, na katerem v velikem studiu Viba filma ni bilo delegatov, se je kljub temu odvil pred celotno slovensko javnostjo, saj so ga lahko spremljali tako delegati kot tudi širše občinstvo.

Tako simpatizerji in nasprotniki SD-ja morajo priznati, da je SD začrtal novo smer in tako rekoč brezhibno organiziral digitalni kongres. Covid-digitalni kongres stranke SD se je začel s slovensko in evropsko himno, pa seveda z internacionalo. v Viba studiu v Ljubljani.

Pokazalo se je, da dvojna kandidatura ni bila zgolj izkaz demokratičnosti stranke, in da je šlo zgolj zato, da stranke običajno najdejo nekega protikandidata, da bi bilo zanimanje za kongres večje, čeprav je običajno, da je protikandidat ali protikandidatka zgolj ali “umetna vaba” ali pa poskusni zajček, ki ga spustijo, da bi bila dirka hitrejša in bolj zanimiva.

Jani Prednik je že pred začetkom kongresa novinarjem dejal, da je pred dobrim mesecem dni začel z ničle, zato bo zanj vsak rezultat nad 20, 30 odstotkov zelo dober, kar se je na koncu tudi potrdilo, saj je dobil 28 odstotkov ali skoraj tretjino glasov podpore delegatov.

Na kongresu SD-ja je zmagala linija Tanje Fajon, ki zagovarja sodelovanje opozicije in takojšnjo intervencijo v politično dogajanje, kar je bila kamen spotike oziroma bistvena razlika med obema konkurentoma za vodenje socialnih demokratov. Medtem ko je Tanja Fajon zagovarjala enotni nastop opozicije in takojšnjo zamenjavo vlade, pa je Prednik platformi Jožeta P Damijana izrazil odkrito nasprotovanje.

“Na rezultatu bom gradil naprej in poskušal prepričati še več članov stranke, da je pot, ki jo zagovarjam, pravilna,” je povedal o namerah za vnaprejšnje delovanje Prednik. Fajonova pa je še tik pred elektronskim glasovanjem skupno 398 delegatov v nagovoru sporočila: “Socialni demokrati smo povezovalec levega pola. Smo najmočnejši člen na levi sredini. Naša moč je naša enotnost. Ta bo odločala o zmagovalcu prihodnjih državnozborskih volitev. Moj cilj je jasen: naša zmaga.”

Sodeč po nastopu Prednika je bil glavni kamen spotike med njim in zmagovalko kongresa sodelovanje v tako imenovani koaliciji ustavnega loka oziroma sodelovanje z Jožetom P. Damijanom pri poskusu oblikovanja nove večine v parlamentu. Jože P Damijan je poleg Marjana Šarca, Luke Mesca in Alenke Bratušek tudi kot gost nagovoril kongres preko video platforme.

“Spoštovani socialni demokrati, vaš današnji kongres je zelo pomembne korak pri oblikovanju nove alternative za Slovenijo. Vsi vemo, da je ta nujno potrebna, da zaščitimo ustavo, zavarujemo ljudi pred epidemijo, okrepimo naše javne storitve in javno infrastrukturo ter da izkoristimo priložnosti, ki stojijo pred Slovenijo, zato sem zelo vesel, da ste Socialni demokrati sprejeli mojo pobudo in da smo v tem tednu v enotni opoziciji začeli pogovore o oblikovanju nove večine. Na poti do nove vlade je seveda še veliko korakov. Toda že ta teden je Slovenija dobila nekaj neprecenljivega, dobila je upanje, da je lahko tudi drugače”, je povedal Jože P Damijan.

Alenka Bratušek pa je delegate v pozdravnem nagovoru svarila pred Janševo “drugo republiko”. “Slovenija v tem trenutku ni na pravi poti, dogajajo se stvari, ki bodo našo državo zelo kmalu spremenile v drugo republiko. Janez Janša pod krinko virusa z vse bolj represivnimi metodami spreminja našo državo. Uničuje vse podsisteme, ki so se gradili dolga leta. Zdravstvo je na kolenih, kulturi kopljejo grob, politično posegajo v delo policije in pravosodja. Šolstvo je tik pred kolapsom. Stvari res gredo v napačno smer in eksperimentiranja je veliko, veliko preveč. V tem tednu smo pokazali, da znamo tudi v opoziciji stopiti skupaj, da znamo pozabiti na napake, ki smo jih naredili, in da znamo skupaj pokazati pravo pot za Slovenijo.

Pustimo ob strani čigav kandidat je bil Jani Prednik in zakaj je kandidiral?
“Čemu služijo najave interpelacij in ustavne obtožbe, če jih ne moremo izpeljati? Kako to, da se je pridobljena javnomnenjska podpora že v nekaj mesecih po zamenjavi predsednika raztopila? Čemu se predstavljamo kot stranka, ki bo vodila vlado, če naslednji dan podpremo tehničnega mandatarja, ne da bi imeli zagotovljene glasove za prevzem oblasti?” je bil kritičen kandidat za predsednika SD Jani Prednik, ki je dodal, da stranka premalo posluša teren in živi v svojem milnem mehurčku. Tanja Fajon je sicer pričakovano zmagala z 276 glasovi podpore, Prednik pa je dobil 107 glasov podpore. Janez Janša je na Twitterju izrazil dvom v glasovanje in sarkastično zapisal: “Ni važno, kdo glasuje, važno je, kdo šteje” – povzeto po vzornikih Tanje Fajon.

“Na rezultatu bom gradil naprej in skušal prepričati še več članov stranke, da je pot, ki jo zagovarjam, pravilna,” je povedal o namerah za vnaprejšnje delovanje. Fajonova pa je še tik pred elektronskim glasovanjem skupno 398 delegatov v nagovoru sporočila: “Socialni demokrati smo povezovalec levega pola. Smo najmočnejši člen na levi sredini. Naša moč je naša enotnost. Ta bo odločala o zmagovalcu prihodnjih državnozborskih volitev. Moj cilj je jasen: naša zmaga.”

https://twitter.com/CoronaWave2/status/1315006037880119302

COMMENTS

Wordpress (0)