Opozicija bo predstavila “koalicijo ustavnega loka” z mandatarjem Jožetom P. Damijanom za rušenje Janševe vlade – Janša napoved “Kolektor aneks koalicije” na tviterju že komentiral s “smeški” – TOPNEWS.si

Opozicija bo predstavila “koalicijo ustavnega loka” z mandatarjem Jožetom P. Damijanom za rušenje Janševe vlade – Janša napoved “Kolektor aneks koalicije” na tviterju že komentiral s “smeški”

Opozicija bo predstavila “koalicijo ustavnega loka” z mandatarjem Jožetom P. Damijanom za rušenje Janševe vlade – Janša napoved “Kolektor aneks koalicije” na tviterju že komentiral s “smeški”

V koalicijo ustavnega loka bi poleg strank LMŠ, SD, Levice in SAB, ki naj bi ji za izglasovanje nezaupnice sedanji vladi Janeza Janše manjkalo sedem poslanskih glasov, povabili še koalicijske stranke DeSUS, SMC in NSi.

Predlog bodo Marjan Šarec, Tanja Fajon, Luka Mesec in Alenka Bratušek ob 15. uri predstavili javnosti.

Napoved “koalicije ustavnega loka” je na tviterju že komentiral Janez Janša z besedami, da gre za “Kolektor Aneks koalicijo” ter dodal tri čustvene simbole.

Vodje opozicijskih strank LMŠ, SD, Levice in SAB naj bi se pogovarjali z ekonomistom Jožetom P. Damijanom glede tega, da bi kot mandatar vodil novo vlado. Po poročanju Dela naj bi bil ta pripravljen postati nov mandatar.

Ekonomist Jože P. Damijan je omenjenim prvakom strank poslal dokument z naslovom Koalicija ustavnega loka, v katerem je skupaj s svojimi somišljeniki zapisal, da največja vladajoča stranka SDS neprikrito izvršuje neizrečen poskus, da z zlorabo ključnih institucij na podlagi avtokratskih prijemov spodje družbene in državne temelje, redefinira ustavne norme, zaneti razdor in zakocka mednarodni položaj Slovenije.

Pobudniki za koalicijo ustavnega loka so trdno prepričani, da je potrebno ukrepati zdaj in takoj, če želimo preprečiti zdrs Slovenije “v še eno “iliberalno demokracijo” po vzoru sosednje Madžarske.

Besedna zveza “iliberalna demokracija” se je v zvezi z dogajanjem v Sloveniji pojavila prvič junija letos v britanskem tedniku The Economist, ki je na spletni strani objavil članek z naslovom “Barbari na vratih, slovenski premier lovi sovražnike,” v katerem piše, da Janez Janša kopira svojega madžarskega kolega Viktorja Orbana.

Vsak petek po Ljubljani kolesari več tisoč ljudi, ki se “bojijo” zdrsa v “avtokracijo”, je takrat zapisal The Economist.

Novinarska konferenca LMŠ, SD, Levice in SAB v zvezi z aktualnim političnim dogajanjem bo ob 15. uri v preddverju male dvorane državnega zbora na Šubičevi 4, je zapisano na spletni strani DZ, ki jo bomo neposredno prenašali. Sicer pa je dogodek na svojem blogu potrdil tudi Jože P. Damijan.

Kot navajajo v dokumentu, se “pred našimi očmi izvršuje neizrečen, a nič manj neprikrit poskus stranke SDS, da z zlorabo ključnih institucij na podlagi avtokratskih prijemov, ped za pedjo, korak za korakom, spodje družbene in državne temelje, redefinira ustavne norme, zaneti razdor in zakocka naš mednarodni položaj”.

Pri tem pa po njihovem mnenju ne gre “le” za “izrazito nekompetentnost soočanja z realnimi problemi, kar je neizbežna posledica zanikanja strokovne avtonomije in kadrovskega voluntarizma, za suverene države zavržno servilnost do tujih finančnih sponzorjev in ideoloških mentorjev, za privatizacijo javnega in toleriranja korupcije … Gre za veliko več in veliko hujšega, z daljnosežnejšimi in težje popravljivimi posledicami. Gre za ustavljanje Ustave, najvišjega akta soglasja v neki skupnosti, brez spoštovanja katerega ostane le brezpravje, oblastniška samovolja, avtoritarna država in družba brez prihodnosti”.

Predlagajo, da se v Koalicijo ustavnega loka enakopravno vključijo stranke trenutne opozicije LMŠ, SD, Levica in SAB, vabilo pa da je odprto tudi za DeSUS, SMC in NSi. Hkrati bi k dialogu in sodelovanju povabili tudi predstavnike petkovih protestov. Vlada Koalicije ustavnega loka bo politična, ne tehnična in bi zaključila mandat z rednimi državnozborskimi volitvami 2022, je razvidno iz dokumenta.

Slednji navaja tudi programske prioritete, ki temeljijo na šestih stebrih za razvojni preboj, prijazno prihodnost, večjo pravičnost in varnost. To so učinkovit odgovor na koronsko krizo na zdravstvenem področju, infrastruktura za prijazno prihodnost, sodobna infrastruktura, znanje in kultura, zelena in digitalna preobrazba ter spodbujanje tehnološkega razvoja in komercializacije razvojno prebojnih idej.

ustavni-lok2020

COMMENTS

Wordpress (0)