(VIDEO) “To sem tudi jaz prebrala, ampak mene ni nihče o tem nič vprašal” – Ljudmila Novak o tem, da bi prevzela vodenje opozicijske vlade, ki bi poskusila zamenjati Janševo vlado – TOPNEWS.si

(VIDEO) “To sem tudi jaz prebrala, ampak mene ni nihče o tem nič vprašal” – Ljudmila Novak o tem, da bi prevzela vodenje opozicijske vlade, ki bi poskusila zamenjati Janševo vlado

(VIDEO) “To sem tudi jaz prebrala, ampak mene ni nihče o tem nič vprašal” – Ljudmila Novak o tem, da bi prevzela vodenje opozicijske vlade, ki bi poskusila zamenjati Janševo vlado

“To so različna ugibanja, preigravanja, ampak, kot sem dejala, mene za to ni nihče nič vprašal”.
Na vprašanje, ali bi jo to zanimalo, je Ljudmila Novak odgovorila, da je trenutno lani izvoljena evropska poslanka in meni, da bo to funkcijo opravljala naprej.
Glede ugibanj, ali bo vlada ostala do konca mandata v tej konstelaciji do rednih volitev, je Ljudmila Novak dejala: “Tega nihče ne ve, tudi jaz ne vem. Jaz želim, da ima Slovenija učinkovito operativno vlado brez škandalov, takšno, ki ji bodo ljudje zaupali. Težki časi so tukaj in na razpolago je tudi veliko finančnih sredstev. Jaz upam, da jih bomo čim bolje, čim bolj učinkovito in čim bolj v dobro ljudi uporabili in zato potrebujemo tudi učinkovito in kredibilno vlado”.
V tem kontekstu je Novakova komentirala tudi poročilo EU o vladavini prava, ki je po njeni oceni vsekakor pomemben inštrument Evropske komisije EU za to, da lahko preko teh analiz, odkritij tega poročila, postavi tudi nadaljnje smernice pri ukrepanju. “Kajti tudi evropski parlament, Evropska ljudska stranka zahtevamo, da se uveljavi tudi pri koriščenju sredstev iz proračuna pomembna sestavina, kot je spoštovanje vladavina prava. Torej to je dobro, da so zajete vse države članice. Seveda na nekaterih področjih so ene države bolj izpostavljene, na nekaterih druge. Sama si želim, da bi Slovenija bila v skupini, kjer bi lahko bila pohvaljena, vendar bo na tem področju morala še kaj narediti”.

Novakova je tudi na spletni strani ponovila, da si želi, da bi bila Slovenija v skupini držav, ki so deležne pohval, a to očitno žal še ni možno. “To, da v Sloveniji imamo težave tudi na področju sodstva, je jasno. Pri tem gre za sistemske težave, ki niso nove. Upam, da jih bomo uspeli rešiti,” je poudarila v zapisu na svoji spletni strani.

Po oceni Ljudmile Novak (EPP/NSi) je poročilo pomemben korak naprej pri varovanju pravic vseh Evropejcev. Ob tem je poudarila, da v politični skupini EPP v Evropskem parlamentu močno podpirajo vključitev klavzule o pogojevanju črpanja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava.

“EU ne sme biti le bankomat, medtem ko se teptajo njene temeljne vrednote. Denar mora priti v prave roke za prave rešitve, evropska solidarnost ne sme biti zlorabljena, zato je potreben nadzor nad porabo denarja, ob spoštovanju vladavine prava v vseh državah članicah EU,” je poudarila Novakova.

COMMENTS

Wordpress (0)