Vetrne elektrarne na morju bi lahko zagotovile približno 900.000 delovnih mest po vsem svetu – TOPNEWS.si

Vetrne elektrarne na morju bi lahko zagotovile približno 900.000 delovnih mest po vsem svetu

Vetrne elektrarne na morju bi lahko zagotovile približno 900.000 delovnih mest po vsem svetu

V naslednjih petih letih bi lahko ustvarili približno 900.000 delovnih mest, če bi do leta 2024 po vsem svetu postavili skoraj 51 gigavatov (GW) priobalnih vetrnih elektrarn na morju, je v nedavnem poročilu zapisal Svetovni svet za vetrno energijo (GWEC).

V poročilu GWEC Global Wind Report 2020 je ocenjeno, da je na en nameščen megavat (MW) v 25-letnem obdobju trajanja vetrne elektrarne na morju predvidenih 17 neposrednih delovnih mest, opredeljenih kot eno leto polnega delovnega časa na osebo.

Omeniti je treba, da vetrni projekti na morju ponujajo vrsto zaposlitvenih možnosti: od načrtovanja in financiranja projektov, proizvodnje in transporta do gradnje, proizvodnje in vzdrževanja.

“Študija Ameriškega združenja za vetrno energijo leta 2020 je pokazala, da sektor ponuja dobro plačana delovna mesta, ki zahtevajo raznoliko tehnično delovno silo, ki obsega približno 74 poklicev … vključno z električarji, varilci, turbinskimi tehniki, delavci na kopnem, vozniki tovornjakov, žerjavi, kovinarji, monterji cevi, inženirji, mehaniki, znanstveniki in upravljavci opreme na morju ter ladijski operaterji, «je v poročilu poudarjeno močno okoljsko komponento vetrnih elektrarn na morju.

Kot je navedeno v poročilu, se namreč z enim gigavatom energije, proizvedene v vetrnih elektrarnah, izogne več kot 3,5 milijonom ton emisij ogljikovega dioksida (CO2).”

Da bi ohranili globalno segrevanje znotraj 1,5 do dve stopinji več v primerjavi s predindustrijsko ravnjo, bo treba do leta 2030 vsako leto namestiti vsaj 100 GW novih vetrnih elektrarn na kopnem in na morju,” je zapisano v poročilu.

Poročilo poleg vetrnih elektrarn na morju navaja tudi, da je bilo do konca leta 2019 po vsem svetu postavljenih skupaj 66 megavatov plavajočih vetrnih elektrarn in da bo v naslednjih desetih letih verjetno nameščenih 6,2 GW.

COMMENTS

Wordpress (0)