Madžarski premier Viktor Orban zahteva odstop podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove, ker je žalila Madžarsko – TOPNEWS.si

Madžarski premier Viktor Orban zahteva odstop podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove, ker je žalila Madžarsko

Madžarski premier Viktor Orban zahteva odstop podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove, ker je žalila Madžarsko

Madžarski premier Viktor Orbán je danes pozval k odstopu podpredsednico Evropske komisije Vero Jourovo (evropska komisarka za vrednote in preglednost) zaradi “ponižujočih izjav” o Madžarski.”

Po besedah podpredsednice Komisije je bila na Madžarskem ustvarjena “bolna demokracija”, besede pa so državljane EU z Madžarske še bolj razžalile, ko je dejala, da ne morejo oblikovati neodvisnega mnenja,” je zapisal madžarski premier Viktor Orban v pismu predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen.

V njem poudarja, da so izjave Jourove “žaljive za Madžarsko in Madžare”.

Orban je dejal, da je Madžarska pripravljena “prekiniti politične odnose” z evropsko komisarko.

“Te trditve niso le napad na demokratično izvoljeno madžarsko vlado, ampak so žaljive za Madžarsko in Madžare,” je zapisal madžarski premier. Dodal je, da je Jourova s svojimi izjavami kršila Lizbonsko pogodbo, po kateri bi morala biti nevtralna in objektivna.

Orban je še zapisal, da je Madžarska pripravljena “prekiniti politične odnose” z evropsko komisarko, je danes za MTI dejal njegov tiskovni predstavnik Bertalan Havasi.

Orbanov tiskovni predstavnik: Izjave podpredsednice niso v skladu z njeno pozicijo

“Tisti, ki kršijo pogodbo, ne morejo delovati kot zaščitniki pravne države in evropskih vrednot. Izjave podpredsednice niso v skladu z njeno pozicijo in bi morala odstopiti. Dokler se to ne zgodi, bo madžarska vlada prekinila dvostranske politične vezi z Vero Jourovo,” je dejal.

Orban poudarja, da je Madžarska “od svojega vstopa v EU leta 2004 zavezana članica, vedno se je trudila doseči dogovor glede sporov in večina jih je bila uspešnih.”

“Cenimo delo predsednice Ursule von der Leyen na čelu Komisije,” je dejal Havasi.

Na Orbanovo zahtevo po odstopu podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove se je že oglasila Von der Leynova, ki povsem zaupa Jourovi, ki bo prvo poročilo o vladavini prava v EU predstavila v sredo.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen povsem zaupa podpredsednici za vrednote in preglednost Veri Jourovi, ki bo prvo poročilo o vladavini prava v članicah EU predstavila v sredo, je danes v Bruslju povedala govorka komisije Dana Spinant v odziv na pozive madžarskega premierja Viktorja Orbana k odstopu Jourove.

Komisija naj bi po neuradnih napovedih predstavitev poročila preložila na oktober, vendar pa je danes nepričakovano sporočila, da ga bo predstavila v sredo, kot je bilo sprva načrtovano.

To so v Bruslju sporočili, potem ko je Orban v pismu von der Leynovi zahteval odstop Jourove zaradi njenih izjav o bolni demokraciji na Madžarskem v pogovoru za nemški Spiegel, ki da so neskladne z njenim mandatom.

COMMENTS

Wordpress (0)