(VIDEO) Podgana Magawa odlikovana z zlato medaljo za pogum: Po njeni zaslugi rešili številna življenja – TOPNEWS.si

(VIDEO) Podgana Magawa odlikovana z zlato medaljo za pogum: Po njeni zaslugi rešili številna življenja

(VIDEO) Podgana Magawa odlikovana z zlato medaljo za pogum: Po njeni zaslugi rešili številna življenja

Afriška velikanska vrečasta podgana Magawa je za svoj prispevek pri odkrivanju min v Kambodži prejela prestižno zlato medaljo. Magawa je odkrila 39 min in 28 kosov drugih neeksplodiranih ubojnih sredstev.

Britansko veterinarsko humanitarno združenje PDSA mu je podelilo zlato medaljo za “njegovo požrtvovalno dolžnost pri reševanju življenj in odstranjevanju smrtonosnih min v Kambodži”, poroča BBC.

Ocenjuje se, da je v tej azijski državi do šest milijonov min. Na medalji so vgravirane besede ‘Za pogum ali predanost dolžnosti’. Med 30 živalmi, ki so doslej prejele medaljo, je Magawa prva podgana.

Sedemletnega glodalca je izurila belgijska humanitarna organizacija “Apopo” s sedežem v Tanzaniji. Organizacija že od devetdesetih let 20. stoletja uri velikanske afriške vrečaste podgane, znane kot “herojske podgane”, za odkrivanje min in tuberkuloze pri ljudeh.

Živali gredo skozi enoletno šolanje

“Ta zlata medalja je velika čast za nas, pa tudi za prebivalce Kambodže in vse ljudi po vsem svetu, ki se soočajo z nevarnostmi min,” pravi izvršni direktor Apope Christoph Cox.

Strokovnjak za odkrivanje min

Magawa, ki je bila vzrejena v Tanzaniji, tehta približno 1,2 kilograma in je dolga 70 centimetrov. Čeprav je Magawa večja in težja od drugih vrst podgan, je še vedno dovolj majhna in lahka, da ne aktivira min, če jih prečka.

Podgane urijo tako, da le te s pomočjo svojega izrednega voha odkrivajo kemične spojine v eksplozivih in ignorirajo kovine v tleh, kar pogosto upočasni človeške ekipe pri odstranjevanju min.

Ko najdejo eksplozivno napravo, začnejo praskati po površini in tako opozorijo svojega prijatelja – človeka strokovnjaka.

Magawa lahko v samo 20 minutah preišče teren, velikosti teniškega igrišča, kar človeku z detektorjem kovin vzame od enega do štiri dni časa.

COMMENTS

Wordpress (0)