SMRTONOSNA KOMBINACIJA! Britanski znanstveniki opozarjajo, kako nevarno je, če se kdo istočasno okuži s koronavirusom in gripo – TOPNEWS.si

SMRTONOSNA KOMBINACIJA! Britanski znanstveniki opozarjajo, kako nevarno je, če se kdo istočasno okuži s koronavirusom in gripo

SMRTONOSNA KOMBINACIJA! Britanski znanstveniki opozarjajo, kako nevarno je, če se kdo istočasno okuži s koronavirusom in gripo

Kombinacija gripe in covida-19 znatno poveča tveganje za smrt, so sporočili znanstveniki iz britanske vlade in pozvali vse, ki so izpostavljeni tveganju okužbe z gripo, da se čimprej cepijo.

Dokazi o dvojnem tveganju so trenutno omejeni in temeljijo predvsem na študiji z majhno skupino 58 ljudi, izvedeno v Združenem kraljestvu v zgodnjih fazah pandemije.

“Kolikor razumem, je razmerje 43 odstotkov – za tiste, ki so poleg covida-19 imeli tudi gripo, in 26,9 odstotka – za tiste, ki so imeli le covid – je dejal namestnik glavnega angleškega svetovalca prof. Jonathan Wantham.

Gre za ljudi, ki so bili sprejeti v bolnišnico in testirani na oba virusa ter zelo bolni. Stopnja smrtnosti samo pri bolnikih s covidom je med januarjem in aprilom bila blizu znani stopnji smrtnosti zaradi covida v bolnišnicah na splošno, tj. med 25 in 26 odstotki. Vendar je Wantham poudaril, da je relativna razlika v stopnji umrljivosti pomembnejša od absolutne stopnje.

Profesorica Yvonne Doyle, medicinska direktorica angleške uprave za javno zdravje, je napovedala, da bodo to zimo krožili virusi gripe in drugi respiratorni virusi, ki na leto ubijejo med 4000 in 22.000 ljudi, poroča “Guardian”.

“Nikakor ne bi bilo dobro, če bi dobili gripo. In če mislite, da imate gripo ali covid, ostanite doma in se izolirajte, da zaščitite sebe in druge,” je dodala Doylova.

“Če dobite gripo in covid-19, se boste znašli v resnih težavah in ravno tisti, ki zaradi šibke imunosti ali ker spadajo v rizično skupino, si tega ne smejo dovoliti. Prosim, zaščitite se letos pred gripo,” je dejala Doylova.

Britanska vlada je kupila 30.000 odmerkov cepiva proti gripi – več kot kdaj koli prej, prvi pa bodo cepljeni ljudje, starejši od 65 let, in tisti, ki trpijo za kroničnimi boleznimi. Poleg tega obstaja seznam ljudi, ki potrebujejo zaščito, ker spadajo v skupino, ki je najbolj izpostavljena resnim boleznim, če dobijo koronavirus, bi morali biti hospitalizirani (tako imenovani ‘zaščitni seznam’). Po poročanju “Guardiana” bo vlada ta teden začela pošiljati pisma z vabili.

Otroci, starosti od dveh do treh let, vsi osnovnošolci in srednješolci, bodo lahko brezplačno cepljeni, da bi zaščitili starejše člane svojih družin. Uradniki upajo, da bodo letos cepili vse zdravstvene in socialne delavce, lani 74,3 odstotka. Lani je bilo proti gripi cepljenih le 44,9 odstotka ljudi iz “tveganih” skupin, uradniki pa letos upajo na 74 odstotkov, poroča “Guardian”.

Podatki NIJZ za Slovenijo

Delež cepljenih proti gripi je v sezoni 2018/2019 v primerjavi s predhodno sezono povišal, proti gripi se je cepilo 4,5 % slovenskega prebivalstva, v primerjavi s predhodno sezono, ko se je cepilo 4,1 % prebivalstva. Prav tako se je povišal delež cepljenih v starostni skupini 65 let in več in je znašal 12,9 % (v sezoni 2017/18 11,7 %). Podatek za 2019/20 bo znan po koncu sezone.

COMMENTS

Wordpress (0)