“Ko bodo izvolili novo predsednico ali predsednika na kongresu, bo ta po koalicijski pogodbi postal podpredsednik ali podpredsednica vlade. Do takrat pa je to vprašanje zamrznjeno” – Janez Janša o statusu Aleksandre Pivec in o tem, da bo DeSUS še naprej stabilen člen koalicije – TOPNEWS.si

“Ko bodo izvolili novo predsednico ali predsednika na kongresu, bo ta po koalicijski pogodbi postal podpredsednik ali podpredsednica vlade. Do takrat pa je to vprašanje zamrznjeno” – Janez Janša o statusu Aleksandre Pivec in o tem, da bo DeSUS še naprej stabilen člen koalicije

“Ko bodo izvolili novo predsednico ali predsednika na kongresu, bo ta po koalicijski pogodbi postal podpredsednik ali podpredsednica vlade. Do takrat pa je to vprašanje zamrznjeno” – Janez Janša o statusu Aleksandre Pivec in o tem, da bo DeSUS še naprej stabilen člen koalicije

Janša je poudaril, da je zanj najbolj pomembna koalicijska pogodba. Zatrdil je, da po zadnjem koalicijskem srečanju tudi stranka DeSUS ni pod vprašajem in ostaja trden člen v koaliciji. Na razprtije v stranki upokojencev gleda na težave znotraj stranke, ki jih mora stranka sama razrešiti, je v intervjuju za Temo dneva Nova24Tv sinoči dejal Janša.

“Tisto, kar je za nas pomembno, je koalicijska pogodba. Ta opredeljuje razmerja v koaliciji in te koalicijske pogodbe se seveda držimo. Po zadnjem pogovoru z Desusom je jasno, da to tudi s strani Desusa ni pod vprašajem, tako da nekatere možne poteze bodo pač počakale do njihovega kongresa. Ni pa zdaj, iskreno rečeno, bilo tudi s strani Desusa kakih pripomb na njeno delo kot ministrice. Stvari oziroma ta zaplet znotraj Desusa se nanaša na njihova znotrajstrankarska razmerja in sodelovanja s poslansko skupino, kar ni stvar koalicije, to morajo oni rešiti kot suverena stranka.”

Na vprašanje o statusu sedanje podpredsednice vlade in kmetijske ministrice Aleksandre Pivec je Janša potrdil, da bo v prihajajočih pomembnih odločitvah koalicije sodeloval Tomaž Gantar kot začasni zastopnik najmanjše vladne stranke.

“Zdaj, ko bodo izvolili novo predsednico ali predsednika na kongresu, bo ta po koalicijski pogodbi postal podpredsednik ali podpredsednica vlade. Do takrat pa je to vprašanje zamrznjeno. Kar se pa tiče ministrskih mest, je pa tukaj še razprava znotraj koalicije, ki jo moramo dokončati glede vodenja urada za demografijo, kjer je po eni varianti predviden minister brez listnice. Zdaj če je Desus za to zainteresiran, to spreminja razmerja sil znotraj vlade, kar se tiče ministrskih mest in znotraj koalicije, kar se tiče poslanskih mest oziroma glede na poslanska mesta posamičnih strank, in ta vprašanja bodo pač počakala do kongresa.”

“Zdaj na podlagi odločitve njihove poslanske skupine je to Tomaž Gantar, ki je pač nekako delegiran kot zastopnik Desusa v času do kongresa, in to je njihova odločitev. Koalicija je to sprejela. Ne določa koalicija, kdo bo zastopal neko koalicijsko stranko. Vsaka stranka odloča o tem sama v skladu s svojimi pravili in s svojim statusom in do kongresa bo pač tako.”

Koalicijo v petek čaka glasovanje o interpelaciji proti ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu. V stranki DeSUS so že povedali, da ne bodo vsi poslanci glasovali proti interpelaciji Hojsa. Glas proti Hojsu je napovedal poslanec Robert Polnar.

Janša se s tem ne obremenjuje, saj je se je tudi v prejšnjih koalicijah dogajalo, da niso vsi koalicijski poslanci glasovali enotno, a je opozoril, če bi katera izmed koalicijskih strank glasovala v nasprotju z napisanimi pravili v koalicijski pogodbi, bi to pomenilo, da ta stranka izgubi status koalicijske stranke. A Janše ne skrbi, da bi poslanci DeSUS-a pomagali pri rušenju ministra Hojsa. “Jaz verjamem, da bo v skladu s tem poslanska skupina DeSUS tako ravnala. To so tudi javno povedali po našem zadnjem srečanju. Jaz tukaj ne pričakujem problemov,” je poudaril.

COMMENTS

Wordpress (0)