(VIDEO) Tomaž Gantar: “V tem obdobju bom jaz tisti, ki se bom na koalicijskih sestankih pogovarjal o delu DeSUS in sodelovanju v koaliciji” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Tomaž Gantar: “V tem obdobju bom jaz tisti, ki se bom na koalicijskih sestankih pogovarjal o delu DeSUS in sodelovanju v koaliciji”

(VIDEO) Tomaž Gantar: “V tem obdobju bom jaz tisti, ki se bom na koalicijskih sestankih pogovarjal o delu DeSUS in sodelovanju v koaliciji”

DeSUS je danes predsednika vlade Janeza Janšo obvestila o odstopu Pivčeve z mesta predsednice stranke in o tem, da ima Gantar pooblastilo zastopanja DeSUS do novembrskega kongresa. “V tem obdobju bom jaz tisti, ki se bom na koalicijskih sestankih pogovarjal o delu DeSUS in sodelovanju v koaliciji,” je po srečanju z Janšo v izjavi v DZ medijem povedal Gantar.

Doslej so bili vsi trije podpredsedniki Janševe vlade predsedniki koalicijskih strank. “V tem trenutku Pivčeva ne zastopa nikogar razen sebe,” je ugotavljal Gantar, sicer minister za zdravje.
Po njegovem mnenju ne bi bilo smiselno, da bi on sam do kongresa DeSUS-a prevzel podpredsedniško mesto v vladi. Želi pa biti vezni člen med stranko, poslansko skupino in vlado.

S predsednikom vlade Janezom Janšo, ki je v prostore parlamenta prišel nekaj čez poldan, so se pogovarjali dobro uro in so se strinjali tudi glede spoštovanja koalicijske pogodbe. V skladu s tem poslanci DeSUS tudi ne bodo podprli interpelacije ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa.

“Izmenjali smo pač mnenja, izkušnje tudi glede našega sodelovanja v koaliciji, ki mislim, da je dobro. Tudi pričakovanja predsednika, smo seveda slišali, razumljivo pričakuje izpolnjevanje koalicijske pogodbe in zavez, ki smo jih sprejeli iz tega naslova. Smo pa tudi mi, poslanska skupina izrazili naša pričakovanja seveda, da zdaj že bivša predsednica stranke Desus naj ne bi bila tudi podpredsednica vlade glede na to, da so kriteriji za podpredsednika jasno bili določeni ob začetku dela”.

Začasni zastopnik DeSUS Tomaž Gantar je dejal, da se bodo tudi o pod predsedniškem mestu Aleksandre Pivec v vladi pogovorili na koalicijskem srečanju v ponedeljek, ko bodo prisotni tudi ostali predsedniki koalicijskih strank.
“Mislim, da bo o tem govora še na koalicijskem sestanku, ki ga bomo imeli na začetku prihodnjega tedna, tudi z predsedniki drugih strank. To se le tiče vseh nas, ki sodelujemo v vladi. Mislim, da je to seveda korektno, da se skupaj usedemo pa pogovorimo, kako bomo delali naprej pač glede na nove okoliščine,” je med drugim dejal Gantar.

Doslej so bili vsi trije podpredsedniki Janševe vlade predsedniki koalicijskih strank. V tem trenutku Pivčeva ne zastopa nikogar razen sebe, je ugotavljal Gantar.
Po njegovem mnenju ne bi bilo smiselno, da bi on sam do kongresa DeSUS-a prevzel podpredsedniško mesto v vladi. Želi pa biti vezni člen med stranko, poslansko skupino in vlado.

Aleksandra Pivec, ki je ta teden odstopila z mesta predsednice DeSUS-a, je glede svoje vloge v vladi po odstopu sporočila, da je kot podpredsednica vlade “dolžna opravljati svoje obveznosti tako, kot je najbolje za državljanke in državljane in kot ji nalaga predsednik vlade Janez Janša.”

V izjavi, ki so jo posredovali z ministrstva za kmetijstvo, ki ga Pivčeva vodi, so zapisali, da so bili z njenim odstopom kot predsednice DeSUS-a ustvarjeni pogoji, da je svet stranke sprejel zakonite sklepe za sklic izrednega kongresa. Vsa druga dejanja bi bila nezakonita in nedemokratična.

Zaradi vseh nerazčiščenih očitkov na račun Pivčeve po mnenju Desusa tudi ni primerno, da bi ostala ministrica za kmetijstvo. A Gantar priznava, da to ni v njihovih rokah, pač pa mora biti dogovor koalicije in predsednika vlade, ki se mora o tem na koncu odločiti.

COMMENTS

Wordpress (0)