(VIDEO) Ugani, kdo pride na kosilo na Gregorčičevo? Poslance Desusa ni toliko zmotilo, da je Pivčeva šla na kosilo z Janšo, kot to, da so bili tudi danes, tako kot že pol leta od nastanka Janševe vlade praktično brez informacij, kaj so se predsedniki koalicijskih strank na teh kosilih pogovarjali z Janšo – TOPNEWS.si

(VIDEO) Ugani, kdo pride na kosilo na Gregorčičevo? Poslance Desusa ni toliko zmotilo, da je Pivčeva šla na kosilo z Janšo, kot to, da so bili tudi danes, tako kot že pol leta od nastanka Janševe vlade praktično brez informacij, kaj so se predsedniki koalicijskih strank na teh kosilih pogovarjali z Janšo

(VIDEO) Ugani, kdo pride na kosilo na Gregorčičevo? Poslance Desusa ni toliko zmotilo, da je Pivčeva šla na kosilo z Janšo, kot to, da so bili tudi danes, tako kot že pol leta od nastanka Janševe vlade praktično brez informacij, kaj so se predsedniki koalicijskih strank na teh kosilih pogovarjali z Janšo

Danes je bil zanimiv dan na vladi. Tako Aleksandra Pivec kot Zdravko Počivalšek in Matej Tonin so se dobili približno pol ure pred vlado kot običajno vsak četrtek, ko se predsedniki koalicijskih strank dobijo na koalicijskih sestanku. Redki novinarji in snemalci, ki so želeli ujeti trenutek prihoda Aleksandre Pivec na vlado, so bili razočarani, saj so ostali brez izjav in slike.

Podoben ritual se je odvil tudi po koncu seje vlade, ko so predsedniki po seji normalno kot vsak četrtek odšli na kosilo iz novega v stari del vlade na Gregorčičevi.

Aleksandra Pivec, Zdravko Počivalšek in Matej Tonin so se kot običajno odpravili peš, medtem ko predsednika vlade običajno čez Gregorčičevo odpelje vladni avtomobil, da se tako izogne “lovcem” na izjave.

Edina razlika od običajnih četrtkov na Gregorčičevi pa je bila, da tokrat niti pred kosilom niti po kosilu, ki je trajalo dobro uro, niso dajali izjav. Le Zdravko Počivalšek je na vprašanje novinarja A Kanala, ali je bilo to zadnje poslovilno kosilo Aleksandre Pivec, zgroženo dejal: “Ne se šalit”.

Kosilo za štiri na Gregorčičevi vsak četrtek ni bilo samo obedni ritual, ampak so se štirje predsedniki koalicijskih strank na teh kosilih dogovorili za glavne zadeve. Informacije o tem, kaj natančno se pogovarjajo za štirimi stenami na Gregorčičevi, pa nikoli niso prišle do javnosti, kaj šel do strank.

Čeprav je nekdanji predsednik vlade in kasneje države Janez Drnovšek vedno govoril tiho ali pa sploh ni nič govoril v starem delu Gregorčičeve, češ da so stene polne prisluškovalnih naprav in da prostor ni čist in da “imajo stene ušesa”, to očitno ni motilo predsednikov strank Janševe koalicije, ki so se vsak četrtek dobili na “vladi po vladi”, kjer je četverica Janša, Počivalšek, Pivčeva in Tonin kot nekakšen “dream team” uskladili glavne stvari.

Seveda je to spravljajo ob živce ne samo opozicijo, ampak tudi nekatere koalicijske partnerje, saj ti pogovori v glavnem niso prišli do strank in predvsem naj bi to jezilo Desusovo poslansko skupino, kar naj bi bila tudi ena od glavnih zamer Pivčevi. Po zamenjavi Pivčeve pa naj bi bilo vse drugače.

Novinarje je namreč presenetilo, da se je kljub njenemu odstopu z vrha DeSUS-a Aleksandra Pivec danes udeležila koalicijskega srečanja po seji vlade. Zadeva je izgledala tako kot, da se včeraj ni zgodila seja sveta in izvršilnega odbora ter odstop Aleksandre Pivec, ali pa informacije o tem niso prišle do predsednika vlade. Pivčeva, ki sicer formalno ne zastopa stranke, je, kot rečeno, zjutraj pred sejo vlade sedela z Janezom Janšo. Med sejo vlade pa premier niti z besedo ni omenil menjave na vrhu najmanjše koalicijske stranke, je dejal novi zastopnik Desusa minister za zdravje Tomaž Gantar.

“Ničesar, ničesar, saj pravim, da nismo imeli nobenega pogovora na to temo,” je na vprašanje, kaj je o novih razmerah v vodstvu DeSUS dejal predsednik vlade, odgovoril Tomaž Gantar. Udeležba Pivčeve na današnjem koalicijskem srečanju pa po besedah Gantarja ni vprašanje zanj. Tudi glede njenega ministrskega položaja se bo odločil Janša, je ponovil Gantar. Poslanci Desusa so se danes menda dogovorili, da do nadaljnjega zadev ne bodo komentirali. Tako so novinarji ostali brez izjav.

Se je pa po neuradnih informacijah Tomaž Gantar takoj po seji vlade sestal s poslanci Desusa, ki so bili menda zaradi celotnega rituala besni kot risi. Čeprav se je Pivčeva danes zgolj poslovila od treh prvakov strank, a so poslanci vseeno nezadovoljni.

Nezadovoljstvo pa je verjetno obojestransko, saj so poslanci Desusa, kljub koalicijskim zavezam že napovedali, da ne bodo glasovali enotno pri interpelaciji notranjega ministra Hojsa. Dva naj bi glasovala proti, eden je še neodločen, dva poslanca od petih pa naj bi se vzdržala.

Seveda se lahko do interpelacije, ki je preložena s ponedeljska na petek, proti ministru Hojsu še marsikaj spremeni. Zato poslanci Desusa Janšo naprošajo za čimprejšnji sestanek. Notranji minister Hojs, ki je danes obiskal poslansko skupino Desus je bil v izjavah prizanesljiv, češ da gre za “ideološko interpelacijo” in v tem primeru so koalicijske zaveze nekoliko bolj ohlapne in do ravnanje koalicijskih poslancev Desusa je zato Janšev SDS nekoliko bolj razumevajoč.

COMMENTS

Wordpress (0)