Plenković za CNN: Odprtje zaradi turizma je bilo izračunano tveganje – TOPNEWS.si

Plenković za CNN: Odprtje zaradi turizma je bilo izračunano tveganje

Plenković za CNN: Odprtje zaradi turizma je bilo izračunano tveganje

Hrvaški premier Andrej Plenković je dal intervju za CNN. V oddaji Richarda Questa Quest Means Business je odgovarjal na vprašanja o turizmu in epidemioloških ukrepih zaradi pandemije koronavirusa.

Na vprašanje, ali je nedavno povečanje števila bolnikov na nek način cena, ki jo je treba plačati za odprtost v turistični sezoni, je Plenković odgovoril, da gre za “izračunano tveganje”.

“Najprej je bila Hrvaška na čelu Evropske unije, ko je izbruhnila epidemija, in v prvi polovici leta 2020 smo imeli veliko dela pri usklajevanju prizadevanj EU okoli nje. Sprva smo imeli strogo zaklepanje, konec aprila pa smo odprli meje. Sezona je bila boljša od pričakovane in imeli smo rekordno število, vendar gre za izračunano tveganje, število novih primerov se je v zadnjih nekaj tednih povečalo, vendar imamo še vedno zelo nizko stopnjo umrljivosti, približno 5 smrtnih primerov na 100.000 ljudi. Torej, uspeli smo narediti kombinacijo ukrepov za zaščito zdravja državljanov, pa tudi tistih, ki so omogočili, da je ena najpomembnejših gospodarskih panog, turizem, uspevala,” je dejal Plenković.

Zamera zaradi selektivnih omejitev?

Glede nadaljnje strategije je Plenković dejal, da je potrebno usklajevanje držav Evropske unije, pa tudi lokalizacija problematičnih mest okužbe.

Quest je Plenkovića vprašal, ali se nekaterim drugim državam, na primer Madžarski, zameri zaradi zapiranja meja in precej selektivne uvedbe omejitev za potnike s Hrvaške.

“Prejšnji teden sem na forumu na Bledu dejal, da je treba najti dobro ravnovesje med tem, kar bomo skupaj počeli na ravni EU, in tem, kar se počne na nacionalni ravni. Covid je pokazal pomembnost vloge države. “Razprave, ki zdaj potekajo v Evropski uniji, gredo v smeri skupnih ukrepov. Kar zadeva dvostranske ukrepe, je večina držav začela zapirati meje in zahtevati teste ravno zaradi začetka njihovega šolskega leta, in to bi bilo treba tako ocenjevati,” je zaključil Plenković.

COMMENTS

Wordpress (0)