Vodja protestov na Trgu republike Jenull: “Vem, da je veliko ljudi, ki se sprašuje, ali ima to kakšen smisel. Že 20 petkov smo na ulicah, pa vlada še ni odstopila. Zaradi pritiska, ki se ustvarja tudi s protesti, je vlada prisiljena vleči vedno bolj in bolj absurdne poteze. Vedno bolj in bolj je jasno, da ne vedo, kaj delajo in da so obupani” – TOPNEWS.si

Vodja protestov na Trgu republike Jenull: “Vem, da je veliko ljudi, ki se sprašuje, ali ima to kakšen smisel. Že 20 petkov smo na ulicah, pa vlada še ni odstopila. Zaradi pritiska, ki se ustvarja tudi s protesti, je vlada prisiljena vleči vedno bolj in bolj absurdne poteze. Vedno bolj in bolj je jasno, da ne vedo, kaj delajo in da so obupani”

Vodja protestov na Trgu republike Jenull: “Vem, da je veliko ljudi, ki se sprašuje, ali ima to kakšen smisel. Že 20 petkov smo na ulicah, pa vlada še ni odstopila. Zaradi pritiska, ki se ustvarja tudi s protesti, je vlada prisiljena vleči vedno bolj in bolj absurdne poteze. Vedno bolj in bolj je jasno, da ne vedo, kaj delajo in da so obupani”

Protestniki so pred parlament polagali plakate z napisom “Smrt janšizmu, svoboda, vsem” – “Smrt janšizmu, svoboda vsem,” je na Trgu republike vzklikal Jenull, množica pa je skandirala za njim in zahtevala odstop Janševe vlade, ministrov in poslancev koalicije

Neformalni lider protestov Jaša Jenull je protestnike obvestil, da je tožilstvo v Ljubljani ugotovilo, da slogan “Smrt janšizmu, svoboda vsem” ni kaznivo dejanje. To je slogan, v katerega smo primorani zaradi tega, kako se ta vlada na čelu z Janezom Janšo obnaša …Smrt janšizmu, svoboda vsem,” je večkrat ponovil Jenull, množica pa je ponavljala za njim

Ceremonija na Trgu republike se je začela z izobešanjem zastave, na kateri je bilo kolo kot simbol protestov, s katero naj bi počastili že 20 petkov protest. Generalno sporočilo je v vsakem primeru samo eno in to, da vlada mora odstopiti.

Na protestih se je po neuradnih ocenah zbralo med pet do šest tisoč protestnikov, ki so poleg zahteve po odstopu celotne vlade zahtevali odstop vseh ministrov in koalicijskih poslancev.

“Danes popoldne smo bili z Ivanom Galetom pred finančno upravo RS. Tam smo jim delili piščalke in napotke. Namreč pred nekaj dnevi so odstavili direktorja finančne uprave RS. Zakaj so ga odstavili? Zato ker ni hotel ustaviti preiskav z nabavo respiratorjev. To se dogaja trenutno v Sloveniji. Te dni se dogaja to v Sloveniji.

Delili smo piščalke, ker smo računali, da je v Sloveniji še dovolj pogumnih pokončnih in poštenih ljudi, ki se bodo uprli temu na vseh nivojih, ki se bodo uprli sistematični razgradnji te države, sistematični kraji, sistematičnemu reševanju demokracije,” je preko zvočnikov sporočal Jaša Jenull zbrani množici, ki je požirala politična sporočila.

“Pa to ni vse, to je še zdaleč od tega, da bi to bilo vse. Namreč, Hojs in Kangler rovarita po ministrstvu za notranje zadeve, grozita s sankcijami, napadata uslužbence, ki poskušajo opravljati svoje funkcije in svoj poklic. Vsakodnevno si izmišljujejo nova ponižanja in nove grožnje zato, da bi zaščitili svoje interese in zato, da bi preprečili, da vsa korupcija in svinjarije, ki jih zganjajo, pridejo na dan”.

Kritike so letele na pritiske na policijo, pa tudi na račun ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec in nepravilnosti, ki se ji očitajo. “Pivčeva je odletela, Pivčeva je gotova! DeSUS se je končno zbudil,” je ocenil govorec Jaša Jenull.

“Tisti od vas, ki spremljate poročila in vem, da ste to skoraj vsi, veste, da je gospa ministrica Pivčeva pozabila prijaviti 22.000 evrov KPK-ju. Slučajno je pozabila. 160.000 evrov so ona in še trije njeni pajdaši prejeli za delo, ki ga niso opravili. 160.000 evrov,” je množico podžigal Jenull.

“Ta teden je vlada odobrila 780 milijonov evrov za “tankce” in za orožje, medtem pa se po izračunih vsako uro te vlade pridela 150.000 evrov primanjkljaja. 150.000 evrov primanjkljaja vsako uro pridela strahovlada s svojim delovanjem,” je opozoril Jenull. Glasne žvižge je sprožil, ko je izpostavil predloge medijskih novel.

“Zato smo danes tukaj in ne samo tukaj v Ljubljani, ampak tudi v Mariboru, Celju, Kranju, Novi Gorici, Velenju, Kamniku, Izoli, Slovenski Bistrici, v Murski Soboti kolesarijo, v Novem mestu danes kolesarijo in tudi v Radencih so baje kolesarji danes na ulici. Cela Slovenija kriči ne tej vladi.”

“Vem, da je veliko ljudi, ki se sprašujejo, ali ima to kakšen smisel. Že 20 petkov smo na ulicah, pa vlada še ni odstopila. A je to sploh še smiselno početje?! Je! Je! Zakaj, zakaj ? Zato ker smo glas upora, zato ker smo premagali ograje tukaj na Trgu republike, osvobodili smo Trg republike. Zato ker smo pregnali fašistične Rumene jopiče vstran iz ulic mesta heroj. Zato ker je zaradi pritiska, ki se ustvarja tudi s protesti vlada prisiljena vleči vedno bolj in bolj absurdne poteze. Vedno bolj in bolj je jasno, da ne vedo, kaj delajo, in da so obupani. Pivčeva bo odletela, Pivčeva je gotova. Desus se je končno zbudil. Hojs je odstopil in ni odstopil, je odstopil in ni odstopil. Očitno se mu meša, očitno je shizofren,” je protestnike kuril Jenull.

“Že 20 petkov opozarjamo na vse pereče probleme v Sloveniji. Opozarjamo, da je starostnike hotela strpati v kontejnerje, opozarjamo, da se ženske ne ščiti več toliko, kot bi se jih moralo, opozarjamo na poskuse uničevanje narave, s čimer smo dosegli, da je ustavno sodišče ustavilo nove ukrepe, ki bi pospešili uničevanje narave. Že 20 petkov branimo svobodo medijev. Zakon o RTVSLO ne bo sprejet, tega ne bomo dopustili. Tukaj smo na ulicah mladi, starejši, delavci, delavke, študentke, študenti, brezposelni, prekarni delavci, upokojenci. Cela Slovenija je združena v tem boju,” je še dodal Jenull.

“Ta boj se ne bo končal jutri, ne bo se končan čez en teden. Ne bo sem končal čez dva tedna. 30 let že poteka sistematična kraja države. 30 let že standardi političnega delovanja padajo. 30 let se kopiči korupcija in klientelizem. Tega ne bomo razrešili v dveh tednih in tega ne moremo pričakovati. Tega ne bomo razrešili v dveh mesecih. Tega ne bomo razrešili v 20-tih kolesarjenjih, ampak to je boj, ki ga borimo in s tem ustvarjamo pritisk. Ta hiša iz kart se že maje in prej ali slej bo padla,” je še dejal množici, ki je nazaj vzklikala in ga spodbujala.

In tudi takrat, ko bo ta hiša iz kart padla, se naš boj ne bo končal. Borimo se za bolj pošteno, pravično, solidarno in človeško prihodnost vseh ljudi. Do takrat pa so naše zahteve popolnoma jasne. Kaj hočemo od te vlade? je spraševal Jenull,” množica pa je vzklikala odstop, odstop.

Kaj hočemo od Aleksandre Pivec, kaj hočemo od Hojsa, kaj hočemo od Vizjaka, kaj hočemo od Simonitija, kaj hočemo od Počivalška, od Pavlina, Gantarja in od Vrtovca, Logarja in Jeličiča … Kaj hočemo od tega človeka, ki že 30 let razbija našo državo, ki širi sovraštvo in strah, kaj hočemo od Janeza Janše, je spraševal Jenull, množica pa je skandirala odstop, odstop…

Jenull pa je nadaljeval, kaj hočemo od poslancev Nove Slovenije, kaj hočemo od vseh poslancev Desus-a, kaj hočemo od poslancev SMC-ja in kaj hočemo od vseh poslancev SNS-ja?” je spraševal Jenull, množica pa je vzklikala odstop, odstop.

Jenull je napovedal, da bodo vztrajali dokler bo treba, na koncu pa je podal, kot je dejal, pomembno sporočilo:
“In za konec še pomembno obvestilo. Tožilstvo v Ljubljani je ugotovilo, da slogan “Smrt janšizmu, svoboda vsem” ni kaznivo dejanje. To je slogan, v katerega smo primorani zaradi tega, kako se ta vlada na čelu z Janezom Janšo obnaša in zato vas pozivam vse skupaj. “Smrt janšizmu, svoboda vsem …” je večkrat ponovil Jenull.

Nekateri protestniki so nosili tudi transparente z različnimi gesli, znova so razdelili tudi plakate z napisi “Smrt janšizmu, Svoboda vsem”. Preden so zapustili Trg republike, so protestniki ob skandiranju gesla “Vlada pada” zložili transparente pred stavbo parlamenta, kjer je stal policijski kordon.

COMMENTS

Wordpress (0)