Lukašenko: Prestregli smo pogovor Berlina z Varšavo o zastrupitvi Navalnija: Ni bilo zastrupitve, izjava Merklove je ponaredek – TOPNEWS.si

Lukašenko: Prestregli smo pogovor Berlina z Varšavo o zastrupitvi Navalnija: Ni bilo zastrupitve, izjava Merklove je ponaredek

Lukašenko: Prestregli smo pogovor Berlina z Varšavo o zastrupitvi Navalnija: Ni bilo zastrupitve, izjava Merklove je ponaredek

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je premiera Rusije Mihaila Mišustina, ki je na obisku v Minsku, obvestil, da so beloruske varnostne službe prestregle telefonski pogovor med Varšavo in Berlinom in da je izjava nemške kanclerke Angele Merkel o zastrupitvi vodje ruske opozicije Alekseja Navalnija ponaredek.

“Po dogodkih, povezanih z Rusijo, sem opazil, da se je pri njih na Zahodu pojavil nov trik. Spet ‘novičok’, spet zastrupitev. Moram vam povedati, da smo včeraj ali predvčerajšnjim, ne spomnim se natančno, pred izjavo Merklove, ko je dejala, da so Navalnija hoteli utišati, pogovor prestregli. Kot smo razumeli, se je Varšava pogovarjala z Berinom. Dve osebi sta bili na zvezi. Pogovor je prestregla naša vojaška obveščevalna služba,” je dejal Lukašenko.

Obljubil je, da bo ruski strani izročil prepis tega “zanimivega pogovora, ki jasno kaže, da gre za ponarejanje”.

“Zastrupitve Navalnija ni bilo. Skupina strokovnjakov, kot sem razumel, je pripravila za Merklovo, njeno upravo, dejstva in morda izjavo, ki jo je dala. To so storili, da bi “odvrnili Putina od vmešavanja v beloruske zadeve,” je dejal Lukašenko.

Dodal je, da bo vse poslal Zvezni varnostni službi Rusije, šefu FSB Aleksandru Bortnikovu in direktorju zunanje obveščevalne službe Sergeju Nariškinu.

“Mislim, da bo treba to situacijo resno razjasniti. Predali bomo prepis in zvočni posnetek, materiali bodo danes ali jutri pri vaših specialcih, da jih bodo lahko preučili,” je dejal Lukašenko.

Spomnimo, nemška vlada je s sklicevanjem na izsledke laboratorija Bundeswehra včeraj sporočila, da je bil ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni zastrupljen s snovjo iz skupine kemičnih bojnih strupov novičok. V zvezi s tem je tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov izjavil, da Berlin o svojih sklepih ni obvestil Moskve in da Rusija nima takšnih podatkov.

COMMENTS

Wordpress (0)