(VIDEO) Šiškova varda v stilu promo videov za slovensko vojsko objavila nov spot, s katerim novači ‘rekrute’ za eno od deželnih vard – TOPNEWS.si

(VIDEO) Šiškova varda v stilu promo videov za slovensko vojsko objavila nov spot, s katerim novači ‘rekrute’ za eno od deželnih vard

(VIDEO) Šiškova varda v stilu promo videov za slovensko vojsko objavila nov spot, s katerim novači ‘rekrute’ za eno od deželnih vard

“Vsi, ki si želite izpopolniti znanje iz varnosti in nadgraditi znanje iz obrambe, se lahko preizkusite v različnih veščinah, kot so borilne veščine, samoobramba, gimnastika, akrobatika, taktika majhnih enot in pridobivanje znanja o delovanju specialnih enot po svetu.

Pridružite se lahko vsi fizično in psihično sposobni, potem ko ste podali roto v eni izmed deželnih vard”.

Tak je zapis na Facebooku, kjer s promo spotom Šiškovi vabijo regrute, naj se pridružijo eni od deželnih vard.

Zadeva je zanimiva v kontekstu zmanjšanja števila stalnih pripadnikov Slovenske vojske in pogodbene sestave, ki je padla pod 7000 vojakov. Po nekaterih podatkih je število rednih vojakov in pogodbene sestave padlo že pod 6900. Resolucija o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja SV do 2025 je določila, da bo imela SV do 10.000 pripadnikov, od tega do 8000 v stalni sestavi.

Sicer pa je v zadnjem času aktivnost Andreja Šiška na vrhuncu, saj sta tudi Andrej Šiško in Ivan Kastigar nedavno obiskala tudi Državni svet, kjer sta na Šubičevi prisluhnila tudi razpravam o novelah zakona, ki jima utegneta omejiti delovanje.

Noveli, ki ju je predlagala skupina poslancev s prvopodpisanim Matjažem Hanom iz opozicijske SD, naj bi preprečili delovanje vard in vaških straž na območju meje in omogočili sankcioniranje lažnega predstavljanja pripadnikov paravojaških skupin, ki se oblečeni v uniforme in opremljeni z replikami orožja v zadnjem obdobju vse pogosteje pojavljajo ob južni meji.

Glede na to, da vlada omenjenih novel zakonov ne podpira in bo njihov predlog zavrnjen, se je treba vprašati, komu se ne mudi urediti področja vaških straž in kdo jih financira. Vlada namreč meni, da bi veljalo podrobneje in celovito urediti vse pomanjkljivosti, da bi lahko z novelo zakona dejansko zajeli vse vidike problematike in ne le delno, kar bi vaškim stražam omogočilo nadaljnje delovanje, le na drugačne načine.

S tem pa bi problem ostal. Nejasne zakonske rešitve bi še vedno hromile učinkovitost delovanja policije in drugih državnih organov, pri tem pa tudi med ljudmi povzročale še več nezadovoljstva. Šiškova varda, ki se je sicer »izkazala« pri nadzoru meje in se večkrat zapletla v incidente s policijo. Nelagodje vlade, predvsem pa vladajoče stranke, je ob tem razumljivo še z enega vidika in sicer zaradi naklonjenosti predlogu o ustanovitvi tako imenovane »nacionalne garde«.

SDS je leta 2016 kot opozicijska stranka dala predlog, da bi zaradi migrantske krize in z njo povezanih varnostnih vprašanj ustanovili nacionalno gardo, kar je naletelo na kritike tako v strokovnih kot političnih krogih. Med drugim je bilo mogoče slišati, da gre za propagandno bombico, morda pa celo za težnjo po ustanavljanju strankarske vojske.

Po predlogu SDS iz leta 2016 bi nacionalna garda štela do 25.000 prostovoljnih pogodbenih rezervnih pripadnikov in pripadnic.

Napovedano ustanovitev nacionalne garde so nekateri ob predlogu leta 2016 povezali z delovanjem Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), združenja, ki mu še vedno predseduje notranji minister Aleš Hojs, ki je bil v opoziciji predsednik odbora za obrambo pri strokovnem svetu SDS in obrambni minister v drugi Janševi vladi

Prvi postroj svojih članov je izvedlo na prireditvi v Kočevski Reki leta 2013. Tedaj so se v uniforme oblekli predvsem člani podmladka SDS, Eden od članov SDM (podmladka SDS) je takrat celo pozval somišljenike, da za dogodek na Kočevskem “potrebujejo 200 mladih tako fantov kot deklet, ki se bodo oblekli v uniforme TO in Morisa in izvedli prikaz postroja”.

Združenje, ki šteje okoli 4000 članov, je naslednje leto ponovilo postroj z veteranskimi maskirnimi uniformami VSO z beretko in škornji. V spominskem parku MSNZ v Kočevski Reki so spet izvedli uniformirani postroj svojih članov, Prireditev pa si vsako leto ogleda tudi predsednik države Borut Pahor.

Združenje VSO je vsako leto organiziralo več vaj za člane, ki vadijo predvsem v streljanju. Poleg tega pa očitno niso nenaklonjeni delovanju samoorganiziranih skupin, kot je Šiškova varda, pri nadzoru meje in ilegalnih prehodih migrantov. Janševa vlada pa je po nastopu sicer večkrat neuspešno predlagala, da bi pri varovanju meje sodelovala slovenska vojska.

»In kaj če bo vlada še naprej cincala in preučevala ter služila zgolj kot transportni servis nezakonitega migrantskega vala? V tem primeru se bomo morali državljani za zaščito meja naše države, spoštovanje zakonitega reda in v obrambo svobodne Evrope brez notranjih pregrad in vladavine, strahu, organizirati sami,« je v novembra 2015 v svojem razmisleku z naslovom Konec Evrope? izpostavil predsednik SDS Janez Janša.

Po letu 2016 predloga za ustanovitev nacionalne garde v SDS niso več omenjali.

Objavil/a Slovenska VARDA – civilna iniciativa dne Sreda, 26. avgust 2020

COMMENTS

Wordpress (0)