Tomaž Gantar: “Govorimo o nezaupnici kot politični odločitvi, ki ne pomeni avtomatično razrešitve”- Gantar namignil Pivčevi, da jo, v primeru, če se ne bo umaknila, čaka še interpelacija in afera SRIPT – TOPNEWS.si

Tomaž Gantar: “Govorimo o nezaupnici kot politični odločitvi, ki ne pomeni avtomatično razrešitve”- Gantar namignil Pivčevi, da jo, v primeru, če se ne bo umaknila, čaka še interpelacija in afera SRIPT

Tomaž Gantar: “Govorimo o nezaupnici kot politični odločitvi, ki ne pomeni avtomatično razrešitve”-  Gantar namignil Pivčevi, da jo, v primeru, če se ne bo umaknila, čaka še interpelacija in afera SRIPT

Čeprav Tomaž Gantar parvi, da do torkovega sveta ne bo dajal izjav, smo včeraj po tiskovni konferenci vendarle ujeli, kaj je povedal novinarki POP TV-ja Suzani Perman.

Tomaž Gantar: “Zdaj če bi nekdo hotel, da se o tem sploh ne razpravlja, potem se ne bo. Ampak na dnevnem redu je točka, da se glasuje o nezaupnici. Govorimo pa o nezaupnici kot politični odločitvi, ki ne pomeni avtomatično razrešitve. To pa je legitimno in tega pač ne more nihče osporavati”.

Na ugotovitev novinarke, da bi Pivčeva dobila nezaupnico in zdržala do kongresa, je Gantar dejal: “Do kongresa jaz mislim, da nima šans, da zdrži, ker potem pa bo problem še na vladi, bo interpelacija verjetno. Nenazadnje ne vem, kaj bo s poročilom tudi KPK-ja, pa kolikor vem, je zahteva informacijskega pooblaščenca, da se razkrije poročilo o SRIPT-u, tako, da jaz verjamem, da bo to razrešeno prej. Mislim pa, da ne bo za stranko dobro, če bo vse to trajalo do kongresa,” meni Gantar.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je že pred tem dejal, da “si afere SRIPT niti nelegalnega plačevanja bivanja ni izmislil nihče od njih, ampak je to težava, za katero je kriva Pivčeva sama.”

Sodeč po izjavah Gantarja so imeli prav tisti politični anlitiki, ki so napovedovali, da se bo poleg hotelskih računov, ki so pravzaprav pripeljali do razprave o nezaupnici, v nadaljevanju pojavlja tudi afera SRIPT, saj Pivčeva napoveduje, da se tudi v primeru izglasovane nezaupnice ne bo umaknila z mesta predsednice stranke Desus.

Poleg bolj ali manj prikritih in odkritih goženj v frakcijskem boju znotraj Desus-a, kjer se ne izbirajo sredstva, smo priča tudi spopadu različnih pravnih mnenj.

Potem ko je Tomaž Gantar minuli teden na Twitterju objavil sporočilo, da je statut jasen, in da ima svet stranke “kot organ edini vsa pooblastila za odločanje o zaupnici katerega koli individualnega ali kolektivnega organa stranke,” mu je Pivčeva odgovorila z objavo pravnega mnenja s podpisanim izrednim profesorjem dr. Mirkom Pečaričem, ki statut stranke DeSUS tolmači drugače. Te dni pa se je pojavilo še dopolnilno k pravnemu mnenju Inštituta za ustavno pravo Pravne fakultete v Ljubljani, ki ga je podal Branko Korže.

Prav tako je včeraj svoje mnenje predstavil tudi pravnik Rajko Pirnat, ki ga je za pravno mnenje najela Gantarjeva struja, v katerem ugotavlja, da ima po njegovi interpretaciji svet stranke vseeno možnost razrešiti predsednico stranke. Poleg vsebine je seveda zanimivo tudi to, kdo piše pravna mnenja oziroma kdo je naročnik.

Tako se v ozadju že išče, kakšna je relacija med Rajkom Pirnatom in podjetjem Nebra d.o.o oziroma Branko Neffat. V podjetju Nebra se je Nina Stankovič, ki naj bi se potem, ko ji je Pivčeva pokazala vrata, zaposlila v omenjenem podjetju in se umaknila iz javnosti. Znano je, da je Nina Stankovič bila prva žrtev v frakcijskih sporadih, in da je nesporno na strani Tomaža Gantarja.

Izid torkove seje sveta je vse prej kot predvidljiv, saj imajo svi akterji poleg plana A tudi plan B. Tako je vodja poslanske skupine Franc Jurša, ki je bil kritičen tudi do “načina kadrovanja” pod vodstvom Pivčeve, je med drugim dejal, da bodo po zamenjavi Nine Stankovič z Damjanom Stanonikom v kratkem verjetno dobili že tretjega generalnega sekretarja stranke.

Glede odločitve, da bo Pivčeva do kongresa pooblastila enega od podpredsednikov stranke za koordinacijo stranke s poslansko skupino, je Jurša dejal, da jim niso povedali, kdo naj bi to bil, četudi pa bi jim, se z njim ne bi pogovarjali, saj je za povezavo med poslansko skupino in stranko zadolžena predsednica. Kakšen naj bi bil plan B, tako Jurša kot tudi Pivčeva ne razkrivata natančno.

Je pa jasno, da bodo na koncu odšli ali poslanci ali Aleksandra Pivec, ki ne izključuje možnosti aktiviranja v neki novi, drugi stranki, po vsej verjetnosti v SLS-u.

Kam bi odšli poslanci, ni jasno, vsekakor pa sodeč po izjavah Jureše ne bodo ostali skupaj s Pivčevo v primeru, če bodo na svetu poraženi. Spopad pa ne bo ostal brez posledic samo v stranki Desus, ampak tudi v koaliciji, kjer je sicer, kot je dejal včeraj Jurša, Janša poslancem obljubil, da bo ostal nevtralen v sporu.

COMMENTS

Wordpress (0)