(VIDEO) Pivčeva naj bi prevzela urad za demografijo, kar je očitno tudi razlog za nenadni odhod Srečka Felixa Kropeta, ki je računal na to mesto – Novi kmetijski minister pa bi po tej kombinaciji postal državni sekretar Damjan Stanonik – TOPNEWS.si

(VIDEO) Pivčeva naj bi prevzela urad za demografijo, kar je očitno tudi razlog za nenadni odhod Srečka Felixa Kropeta, ki je računal na to mesto – Novi kmetijski minister pa bi po tej kombinaciji postal državni sekretar Damjan Stanonik

(VIDEO) Pivčeva naj bi prevzela urad za demografijo, kar je očitno tudi razlog za nenadni odhod Srečka Felixa Kropeta, ki je računal na to mesto – Novi kmetijski minister pa bi po tej kombinaciji postal državni sekretar Damjan Stanonik

Ko je bila omenjena kombinacija predstavljena koalicijskim partnerjem, so jo po nekaterih informacijah sprejeli brez pripomb ali kot se reče “brez prava na glas”. Desus bo tako v vladi imel tri ministrske resorje, saj bo urad za demografijo povzdignjen na nivo ministrstva. Pivčeva pa bi tako imela večji vpliv predvsem na teme, ki mučijo starejšo generacijo in upokojence.

Pivčeva sinoči sicer ni neposredno potrdila informacij, da bi želela prevzeti vodenje nastajajočega urada za demografijo. “Za zdaj sem trdno na svojem položaju in ni govora o tem, da bi ga zapustila,” je zatrdila. Pričakuje, da bo vlada odlok o ustanovitvi urada sprejela na eni od prihodnjih sej, morda tudi dopisno, nato pa bodo govorili o kadrih.

Na omenjeno mesto je očitno računal tudi Srečko Felix Krope, ki ga je Pivčeva sicer ob sestavi koalicije že ponujala v različnih kadrovskih kombinacija tudi za obrambnega ministra, vendar se je potem zgodilo drugače. Ko je Krope izvedel, da ne bo vodil urada za demografijo oziroma da ne bo postal minister, se je na hitro poslovil, čeprav je bil eden od arhitektov uspeha Pivčeve na kongresu proti Karlu Erjavcu.

Je pa na sinočnji seji, ki je trajala praktično od pol šestih popoldne do polnoči padla tudi odločitev, da “glasnogovornik” stranke postane nekdanji televizijec in znani mariborčan Janez Ujčič. Govorec DeSUS-a Janez Ujčič je sinoči že nastopil funkcijo in novinarjem prvi sporočil, da ima predsednica stranke Aleksandra Pivec polno podporo izvršnega odbora.

Izvršni odbor je kot prvi sklep sprejel večinsko odločitev oziroma devet proti ena med prisotnimi člani izvršnega odbora za polno podporo predsednici stranke doktorici Aleksandri Pivec pri njenem delu in pri uveljavljanju koalicijske pogodbe oziroma stališč, ki smo jih podpisali. V drugem delu pa smo sprejeli sklep, da ima enako podporo tudi vodstvo stranke, skratka predsednica in podpredsednici. Tako da kaj bolj razveseljivega, vam ne morem povedati. Bo pa to zanimivo za tiste nezadovoljne maloštevilne člane stranke, ki so pač videli možnost, da bi s svojim negodovanjem na terenu lahko povzročili dodatni nemir ali pa kaos v stranki,” tako Ujčič.

Gre seveda za etapno zmago v bitki za to, kdo bo imel Desus oziroma čigava stranka je pravzaprav Desus, ki je bila na nek način “posojena Janši, da sestavi koalicijo, ne pa predana v trajno last, predvsem pa ne za kakršnokoli uporabo.” Za prihodnost Desusa v koaliciji, to so med drugim nakazali tudi nekateri zgodnji odhodi poslanev z izvršilnega odbora, med njimi vodje poslanske skupine Franca Jurše ter namestnika vodje poslanske skupine Jurija Lepa, bo bolj vroča debata na svetu stranke predvidoma konec avgusta ali septembra. O ključnih potezah namreč odloča svet stranke”.

Dogajanje okoli stranke Desus pravzaprav spominja na ” bitko za ranjence”, kjer je ključno, kdo bo imel prevladujoči vpliv na stranko, predvsem pa na to, ali bo stranka do konca služila Janezu Janši in njegovi koaliciji. Zanimivo je sinočnje izvajanje Janeza Ujčiča, da Desus ni ideološka, ampak interesna stranka, kar je bila od vsega začetka, in zato ni vezana na ideološko obarvnost vsakokratnih vlad, ampak na uresničevanje njihovega programa.

Pivčeva je bila sinoči optimistična. “Mislim, da je izvršni odbor legitimni organ stranke, ki je danes sprejel odločitev. Torej, to, kar se dogaja na pokrajinah, se očitno danes ni odrazilo v izvršilnem odboru glede na to, da so bili vsi sklepi potrjeni brez enega glasu proti. Jaz vendar upam, da bo tudi članstvo stranke sledilo legitimnosti sprejetim sklepom, ki smo jih danes sprejeli na izvršnem odboru in da vendar bodo tudi meni dali potem tudi možnost, da delujem v skladu s temi odločitvami, ki jih sprejemajo organi stranke naprej. Torej sklep, da mi dajo podporo pri vodenju stranke in sklep, da sledimo svojim koalicijskim vsebinskim zavezam v koaliciji. Jaz vendarle mislim, da je tretji legitimni sklep po vrsti, ki mi daje pristojnost, da na tej poti, ki smo si jo zadali pri vstopu v koalicijo, tudi vztrajam.”

COMMENTS

Wordpress (0)