Avstrijsko ustavno sodišče: Uvedba policijske ure zaradi koronavirusa je bila protiustavna – TOPNEWS.si

Avstrijsko ustavno sodišče: Uvedba policijske ure zaradi koronavirusa je bila protiustavna

Avstrijsko ustavno sodišče: Uvedba policijske ure zaradi koronavirusa je bila protiustavna

Policijska ura v Avstriji zaradi covida-19 ni bila ustavno utemeljena, je danes razsodilo ustavno sodišče na Dunaju, kar je spodbudilo kritike, da je vlada med sprejetjem ukrepov med pandemijo koronavirusa ignorirala zakone.

Opozicijske stranke so vlado pozvale, naj vrne denar tistim, ki so bili kaznovani zaradi kršenja policijske ure.

Ustavno sodišče je odločilo na podlagi pritožbe državljanov proti ministrstvu za zdravstvo, ki je ljudem prepovedalo nahajanje na javnih površinah, razen če so sami ali s člani svojega gospodinjstva.

Sodniki so ugotovili, da je zdravstveni minister Rudolf Anschober presegel svoj pravni okvir in da bi njegov ukaz lahko temeljil na zakonu, ki je dovoljeval prepovedi le na določenih področjih, vendar mu to ni dajalo dovoljenja za uvedbo splošne policijske ure.

Sodišče je tudi odločilo o tem, da je vlada najprej odprla prodajalne strojne opreme in vrtne centre, saj je država sredi aprila odpravila karanteno, druge vrste velikih trgovin pa so morale ostati zaprte.

“Ustavno sodišče ni moglo najti objektivnega razloga za to neenako obravnavanje,” je navedlo sodišče.

Dvojni standardi obravnave so bili odpravljeni konec aprila, ko se je število okužb zmanjšalo.

Kurz je pred tem zavrnil kritike vladnih ukrepov

Kancler Sebastian Kurz je že pred časom zavrnil kritike vladnih ukrepov, sprejetih za boj proti covidu-19 in jih ocenil kot “dopustno dlakocepstvo”.

“Ustavno sodišče je potrdilo nerodno stališče vlade do pravne države,” je zapisala opozicijska Socialdemokratska stranka, medtem ko je liberalna stranka Neos obtožila “vlado, da že mesece namerno deluje nezakonito”.

Ministrica za ustavne zadeve Karoline Edstadler je dejala, da vlada sodbe še ni ocenila. Tudi ni povedala, ali bodo plačane globe vrnili.

COMMENTS

Wordpress (0)