(VIDEO) Politična ofenziva opozicije na vladni SMC in Desus se nadaljuje – Marjan Šarec je sporočil, da je pripravljen sodelovati v prehodni vladi, ki bi jo vodil nepolitični mandatar – TOPNEWS.si

(VIDEO) Politična ofenziva opozicije na vladni SMC in Desus se nadaljuje – Marjan Šarec je sporočil, da je pripravljen sodelovati v prehodni vladi, ki bi jo vodil nepolitični mandatar

(VIDEO) Politična ofenziva opozicije na vladni SMC in Desus se nadaljuje – Marjan Šarec je sporočil, da je pripravljen sodelovati v prehodni vladi, ki bi jo vodil nepolitični mandatar

Po javnih kritikah pokrajinske organizacije DeSUS Ljubljana je zadeve danes komentiral podpredsednik stranke in minister za zdravje Tomaž Gantar. Gantar ocenjuje, da “brez dvoma gre za resne razmere. Treba je zdaj znotraj stranke dejansko to rešiti, da se te diskusije na tak ali drugačen način zaključijo”.

Gantarja čudi prvi odziv Pivčeve, ki je zapisala, da je bila zadeva skrbno zrežirana in vnaprej načrtovana. “Upam, da ne podcenjuje situacije v stranki. Gre dejansko za odraz nezadovoljstva velike skupine in v neke teorije zato ne verjamem,” je povedal Gantar. Priznal je, da bi tudi njuno sodelovanje s Pivčevo lahko bilo boljše. “Glejte, tudi najino sodelovanje bi lahko bilo boljše. Zato pravim, da je to stvar diskusije znotraj stranke. Moramo videti, kako bomo tudi delali naprej. Na kakšen način se bo odločalo v stranki. Zato je škoda to v javnosti razpredati naprej. Prejeli ste informacijo, o kateri se je govorilo že dalj časa, torej o nekem nezadovoljstvu. In sedaj je na nas, da to dorečemo znotraj naših krogov,” je dodal.

Na vprašanje, ali se to lahko mirno reši ali pa bo moral kdo iz stranke oditi, je odgovoril, da to težko oceni. “Težko ocenjujem, kako bodo drugi pokrajinski odbori glasovali, govorimo kljub vsemu o eni pokrajini. Res je kritičnih več članov v drugih pokrajinah. Zdaj kakšne bodo odločitve za naprej, je seveda odvisno tudi od vseh ostalih. Tako, da ne bi želel napovedovati”.

Spomnil je, da se je javno s kritiko izrekla ena pokrajinska organizacija, čeprav pa je po njegovih besedah kritičnih več članov, tudi iz drugih pokrajinskih organizacij. Kakšne bodo odločitve, je torej odvisno tudi od drugih.

V tem kontekstu je zanimiva tudi sprememba stališča Marjana Šarca in LMŠ, ki je pripravljena pristati na prehodno vlado pod določenimi pogoji, kjer po italijanskem scenariju mandatar naj ne bi bil član nobene politične opcije. V stranki LMŠ kot trenutno največji opozicijski stranki nismo tisti, ki bi preprečevali nastanek nove vlade, piše predsednik LMŠ Marjan Šarec na svojem FB profilu.

“V soboto sem pisal in v nedeljo govoril v oddaji »Politično« o možnostih konstruktivne nezaupnice. Da ima ta načrt vrsto pomanjkljivosti in precej neznank. Seveda pa ni nelegitimno o tem razmišljati. Najbrž se vsi strinjamo, da PV ne bo kar odstopil, tako naivni nismo. Neizpodbitno pa je, da je obstoječa vlada škodljiva za Slovenijo, njena dejanja to vsak dan potrjujejo.

V stranki LMŠ kot trenutno največji opozicijski stranki nismo tisti, ki bi preprečevali nastanek nove vlade.

Bili bi pripravljeni podpreti prehodno vlado pod nekaj pogoji:

  • mandatar naj ne bi bil član nobene politične opcije
  • na vidnih političnih funkcijah naj ne bi bilo nobenega izmed predsednikov strank
  • mandatar izkaže predhodno podporo z vsaj 46. podpisi, še boljše pa bi bilo, če bi šlo za splošni konsenz
  • pred zaprisego vsi podpišemo sporazum, kjer natančno opredelimo vsa ključna vprašanja, zlasti pa določimo datum razpisa novih volitev, ki bi morale biti izvedene najkasneje v roku pol leta, kajti osnovni cilj mora biti, da čim prej dobimo vlado, ki bo temeljila na volji ljudi, izraženi na volitvah.

Čas je za normalizacijo družbe in države”, je še zapisal Šarec.

COMMENTS

Wordpress (0)