(VIDEO) Dramatična seja ljubljanskega pokrajinskega odbora Desus-a: Na seji, ki jo je vodil odstavljeni direktor Slovenskih državnih gozdov Zlatko Ficko, so izglasovali nezaupnico predsednici stranke Aleksandri Pivec – TOPNEWS.si

(VIDEO) Dramatična seja ljubljanskega pokrajinskega odbora Desus-a: Na seji, ki jo je vodil odstavljeni direktor Slovenskih državnih gozdov Zlatko Ficko, so izglasovali nezaupnico predsednici stranke Aleksandri Pivec

(VIDEO) Dramatična seja ljubljanskega pokrajinskega odbora Desus-a: Na seji, ki jo je vodil odstavljeni direktor Slovenskih državnih gozdov Zlatko Ficko, so izglasovali nezaupnico predsednici stranke Aleksandri Pivec

Vidni član Desus-a Zlatko Ficko, ki so ga maja odstavili z mesta direktorja podjetja Slovenski državni gozdovi SiDG, očitno pod vtisom nezadovoljstva z dejstvom, da ga je Janševa koalicija odstavila, je na včerajšnji seji pokrajinskega odbora Desus-a poskrbel za svojevrstno presenečenje.

Ficko, ki so ga formalno odstavili zaradi “zaostanka pri sanitarni sečnji in predlagane investicije nove poslovne stavbe”, je očitno uresničil grožnje, da se bo maščeval in da bo tiste, ki so sodelovali pri njegovi odstavitvi, enostavno “zjebal”. Ficku grozi tudi forenzična analiza.

Po naših informacijah je Ficko tako prevzel včerajšnjo sejo pokrajinskega odbora, ki ga sicer formalno vodi Breda Jesenko in uspel z predlogom, da izglasujejo nezaupnico predsednici stranke Aleksandri Pivec. Kaj natančno naj bi to pomenilo, ni jasno, saj je Pivčevo postavil kongres stranke in kongres stranke je edini organ, ki lahko Pivčevo odstavi.

Čeprav je Aleksandra Pivec na zadnji seji izvršilnega odbora in sveta stranke dobila soglasno podporo, da stranka v Janševi koaliciji doseže cilje, ki naj bi jih v vrhu stranke ponovno preverjali sredi julija in sicer: čimprejšnjo ustanovitev demografskega sklada, sprejem zakona o dolgotrajni oskrbi, izgradnjo različnih oblik domov za starejše, oblikovanje ministrstva za starejše, ki bo skrbelo za uresničevanje vseh interesov starejših in kandidatov, to očitno ni zadovoljilo večine članov pokrajinskega odbora Desus-a v Ljubljani.

Kaj natančno se je dogajalo na seji še preverjamo, vendar po prvih informacijah je Ficku uspelo z izglasovanjem nezaupnice predsednici stranke Aleksandri Pivec, od katere naj bi zahtevali, da Desus zapusti Janševo koalicijo. Prisotnih menda sploh niso zanimali cilji Desusa v vladni koaliciji.

Po nekaterih informacijah naj bi šlo za “poskus puča” in napad z Leve, saj naj bi bili posamezniki pod pritiski “različnih klientelističnih interesov”. V pokrajinskem odboru Desus-a namreč delujejo vidni posamezniki, ki naj bi si prizadevali za destabilizacijo stranke in s tem posledično tudi za destabilizacijo Janševe koalicije.

Sejo naj bi sicer nekateri vidno presenečeni člani pokrajinskega odbora zaradi predlaganih sklepov predčasno zapustili, vendar so na koncu vseeno večinsko izglasovali predlagani sklep o nezaupnici Pivčevi.

Seje pokrajinskega odbora naj bi se za deset minut udeležila tudi predsednica stranke Aleksandra Pivec. Zanimivo pa je, da se v javnosti pojavljajo informacija, da je sejo formalno vodila Jesenkova, čeprav naj bi jo po naših informacijah prevzel Ficko. Rezultat glasovanja naj bi bil 16 za, 3 proti, 1 vzdržan. Poleg osebnega maščevanja Ficka zaradi odstavitve iz Slovenskih državnih gozdov naj bi šlo tudi za strah zaradi predlagane forenzične analize poslov v času, ko je podjetje vodil Ficko.

Ficko je veljal za vplivnega člana omrežja nekdanjega predsednika Karla Erjavca. Je pa dogajanje zanimivo v kontekstu pisma Primoža Hainza, nekdanjega podpredsednika državnega zbora, sicer pa člana stranke, ki je predsednici stranke Aleksandri Pivec konec prejšnjega tedna poslal javno pismo, v katerem jo sprašuje, ali so več vredne izpolnjene ali celo neizpolnjene obljube ali to, da si v stranki še naprej prizadevajo za visoko raven demokracije v državi in hkrati izpolnjene obljube, ki so jih dali volivkam in volivcem.

O uspešnosti izvajanja ciljev nam bo pričala prihodnost, še zdaleč pa ni mogoče spregledati vsega ostalega, za kar je soodgovorna naša stranka,” meni Hainz, ki je bil podpredsednik parlamenta v času vlade Mira Cerarja.

Heinz v pismu ugotavlja, da se vzporedno z zgoraj navedenimi procesi dogaja tudi “negativna politizacija vsega političnega življenja s strani vrha najmočnejše stranke”. Ob tem dodaja, da demokratično vzdušje strmo pada in da prevladuje ocena, da “imamo opraviti z demokratičnim deficitom in celo s pojavi fašizacije slovenske družbe”.

Ob tem Hainz omeni, da je bilo “nujno potrebno popisati, slikati in kaznovati udeležence protestnih shodov”, da “vojaško izurjene varde strašijo ljudi in policiste” in “da oblastniki napadajo kritične novinarje in medije”. Nadaljuje, da je potrebno “finančno uničiti nacionalno RTV” in “materialno potrebno izčrpati tudi slovensko kulturo”. Dodaja še, da je za to oblast značilen tudi odnos do žvižgačev in da SDS “Dosledno menjava državne uslužbence brez krivdnih razlogov v skladu ali celo v nasprotju z zakonom”.

“Če vse naštete probleme demokracije v Sloveniji postavimo na eno stran tehtnice in drugo stran obtežimo z obljubami o uresničevanju interesov stranke Desus, kam se bo nagnila tehtnica oz. kakšna bo odločitev stranke?” sprašuje Pivčevo.

Ob tem izrazi prepričanje, da interesov starejših ne gre izolirati od temeljnih ciljev družbe v celoti, saj “gre za popolno soodvisnost”. Hkrati je Pivčevo vprašal, kaj bo članom sveta stranke predlagala na julijski seji. Konča pa z vprašanjem: “Ali so več vredne izpolnjene (ali celo neizpolnjene) obljube ali to, da si še naprej prizadevamo za visok nivo demokracije v Sloveniji in hkrati izpolnimo obljube, ki smo jih dali volivkam in volivcem?”

Pivčeva je minuli petek delno že odgovorila Hainzu, čeprav mu bo, kot je napovedala, odgovorila pisno.

COMMENTS

Wordpress (0)