Poljska je podpisala sporazum o razširitvi terminala za utekočinjen plin – TOPNEWS.si

Poljska je podpisala sporazum o razširitvi terminala za utekočinjen plin

Poljska je podpisala sporazum o razširitvi terminala za utekočinjen plin

Poljska je podpisala več pogodb v vrednosti 1,9 milijarde PLN (483 milijonov USD) za širitev terminala za utekočinjeni zemeljski plin v Šwinoujšcieju na Baltskem morju.

Zmogljivost terminala se bo do leta 2023 razširila s sedanjih pet na 8,3 milijarde kubičnih metrov (bcm), v skladu s pogodbo, ki so jo 24. junija podpisali oddelek za UZP poljskega operaterja plinske infrastrukture Gaz-Systema ter pristanišči Szczecin in Šwinoujšcie s konzorcijem Porr in TGE Gas Engineering.

Pogodbe z Gazpromom ne bodo podaljšali

Poljska želi s tem terminalom zmanjšati svojo odvisnost od ruskega plina, ki še vedno predstavlja več kot polovico celotne porabe.

“Terminal nam omogoča prožnost za dovajanje plina iz različnih delov sveta,” je dejal minister za energijo Piotr Naimski.

Poljska državna plinska družba PGNiG ne načrtuje podaljšanja dolgoročne pogodbe o dobavi plina z ruskim Gazpromom, ko se bo le ta iztekla leta 2022, temveč se pripravlja na nadomestitev ruskega plina z utekočinjenim zemeljskim plinom in plinom iz Norveške, ki ga bo slednja dobavljala Poljski preko prihodnjega plinovoda.

PGNiG pričakuje, da se bo poraba plina na Poljskem v prihodnjih letih povečala, saj to gorivo postopoma nadomešča premog, ki ima danes prevladujoč položaj v proizvodnji električne energije Poljske.

COMMENTS

Wordpress (0)