Macron obljubil 15 milijard evrov za prehod v zeleno gospodarstvo – TOPNEWS.si

Macron obljubil 15 milijard evrov za prehod v zeleno gospodarstvo

Macron obljubil 15 milijard evrov za prehod v zeleno gospodarstvo

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v ponedeljek obljubil, da bo za pospešitev prehoda v zeleno gospodarstvo namenil 15 milijard evrov, dan po tem, ko so Zeleni na lokalnih volitvah premagali njegovo stranko in prevzeli oblast v večjih mestih po državi.

Macron je dejal, da se zavzema za pospeševanje, sprejetje in izvajanje okoljskih politik in da je pripravljen, če se bo parlament s tem strinjal, sklicati referendum o spremembi ustave, da se vanjo vključijo cilji varstva podnebja.

“Izziv našem podnebju zahteva, da naredimo več”

Macron se je odzval na predlog Sveta za podnebne spremembe, saj so ga prepričljive zmage Zelenih v francoskih mestih postavile pod pritisk, da se aktivneje vključi v delovanje na področju varstva okolja.

“Izziv našemu podnebju zahteva, da naredimo več,” je dejal Macron članom Podnebnega sveta na zasedanju v Elizejski palači.

Podprl je tudi predlog o uvedbi moratorija na gradnjo novih trgovskih con na obrobju mest in dejal, da razmišlja o sprejemu novega zakona proti “ekocidom”.

Podnebni svet je ekocid opredelil kot vsako dejanje, ki povzroča resno škodo okolju in predlagal, da se takšno kaznivo dejanje kaznuje z zaporom in denarno kaznijo do 10 milijonov evrov.

Toda Macron je na seji Sveta dejal, da se ne strinja z njihovim predlogom o uvedbi 4-odstotnega davka na dividende za pomoč pri financiranju zelenih politik, saj je prepričan, da bi takšna dajatev odvrnila naložbe.

Na lokalnih volitvah Macronova stranka brez velikih zmag

Francoska stranka zelenih, ki se uradno imenuje Ekologija Evrope – Zeleni (EELV), je v nedeljo presenetila z zmagami na volitvah v velikih mestih, kot so Lyon, Bordeaux in Strasbourg.

Zeleni pogosto sklepajo zavezništva z levičarskimi strankami, so manjši partner v koaliciji pod vodstvom socialdemokratov v Parizu, in še vedno lahko postanejo zmagovalci tudi v Marseillu.

Macronova vladajoča stranka na lokalnih volitvah v Franciji ni dosegla niti ene zmage v večjih mestih, kar predsednika pušča brez baze lokalnih uprav v morebitni kandidaturi na predsedniških volitvah leta 2022.

Macron je ustanovil Državljanski svet za podnebje po protestih “rumenih jopičev”, ki so izbruhnili zaradi zvišanja davka na dizelsko gorivo, vendar so se je spremenili v širši upor proti predsedniku in njegovim načrtom reform v korist poslovne skupnosti.

COMMENTS

Wordpress (0)