“Če se danes zdi, da je koalicija zelo trdna, je jutri že lahko popolnoma drugače” – Matej Tonin o trdnosti koalicije po 100 dneh vlade Janeza Janše – TOPNEWS.si

“Če se danes zdi, da je koalicija zelo trdna, je jutri že lahko popolnoma drugače” – Matej Tonin o trdnosti koalicije po 100 dneh vlade Janeza Janše

“Če se danes zdi, da je koalicija zelo trdna, je jutri že lahko popolnoma drugače” –  Matej Tonin o trdnosti koalicije po 100 dneh vlade Janeza Janše

V Novi Sloveniji bodo odslej vsak petek imeli brifing z novinarji. Na uradni tiskovni konferenci pa je na vprašanje glede trdnosti koalicije Tonion odgovoril, da v politiki ni nič dokončnega, stvari se hitro spreminjajo. Predsednik vlade Janez Janša po Toninovih zagotovilih v tej koaliciji deluje koretno, veliko se pogovarjamo, največ v vladah Janeza Janše, je dejal Tonin.

“V politiki ni nič dokončnega in vedno so stvari hitro spreminjajoče. Tako da če se danes zdi, da je koalicija zelo trdna, je lahko že jutri podoba popolnoma drugačna. Tako da ne bom dajal nobenih ocen. Zaenkrat stvari znotraj koalicije delujejo dobro, komunikacija teče, pogovarjamo se, odprte zadeve redno usklajujemo, tako da na koalicijski dialog in komunikacijo mi v Novi Sloveniji nimamo nobenih pripomb,” je dejal Tonin.

Tonin zagotavlja, da z mirnostjo gledajo v prihodnost. “Za novo Slovenijo, karkoli se bo zgodilo, smo pripravljeni in bomo to mirno sprejeli.

Tudi na podlagi internih raziskav pa v stranki ocenjujejo, da je članstvo zadovoljno z delom njihove ministrske ekipe, z delom vlade in da je bila odločitev, da gredo v koalicijo, pravilna. Padec priljubljenosti NSi v anketah javnega mnenja je bil vkalkuliran z vstopom v Janševo vlado, je dejal Tonin.

Da pa bodo za to plačali neko ceno, so vedeli vnaprej, in jo tudi sprejemajo, je dejal ob dejstvu, da so doslej v vsaki koaliciji pridobivale največje stranke, manjše pa nekoliko izgubljale. Prepričan je, da se je njihova ministrska ekipa izkazala, na “dolgi rok pa se vendarle nekje rezultat mora tudi pokazati”.

Na vprašanje, če v NSi pričakujejo spremembe pri vodenju ministrstev glede na spremenjena razmerja po tistem, ko sta SMC zapustila dva poslanca, pa je Tonin odgovoril, da niso v vladi zaradi položajev, “vsekakor pa je treba ta bremena pravično razdeliti”.

V koalicijskih pogovorih so to vprašanje že izpostavili, bolj natančno pa se bodo lahko o teh stvareh pogovarjali, ko se bodo razmere v drugih koalicijskih strankah konsolidirale.

Zdravko Počivalšek se je ostro odzval na omenjena razmišljanja Nove Slovenije z besedami, “da o tem ni debate”.
“Vsak ima pravico do tega, da ima na to zgodbo svoj pogled. Mi vemo zakaj smo se odločili za to vlado. Verjame, da so s svojimi štirimi ministri, ki nimajo ministrstev, da bi se lahko ukvarjali s promocijo, ampak imajo za realizirati svoje naloge, da bodo naredili vse, da tisto, kar je v koalicijski pogodbi, tudi realizirajo. Za nas to ni vprašanje “

Na novinarsko vprašanje, da se verjetno ne boste želeli odreči kateremu od ministrstvev, je Počivalšek ponovil, da “za njih to ni vprašanje,” pa je v primeru, če Nova Slovenija to odpre, Počivalšek dodal, da je to njihova pravica.

Na vprašanje Jerneje Vrtovec, novinarke STA, ali se mu zdi ta razdelitev, kjer v NSI pravijo, da imajo glede na razmerje sil nepošteno število ministrov, je Zdravko Počivalšek odgovoril: “Glejte potrebno je pogledati, kdo je kaj naredil za to, da smo tu, kjer smo. In o tem ni diskusije.”

Več različnih pogledov in nasprotovanj je v koaliciji glede nacionalnega demografskega sklada in demografskega urada. “Verjamem, da če bomo delali trdo, če se bomo potrudili, bi lahko v jeseni ti dve instituciji tudi imeli,” je ocenil Matej Tonin.

Za NSi je pri nacionalnem demografskem skladu pomembno, da se vse premoženje združi pod eno streho in da sklad ne bo skrbel zgolj za starejše in pokojnine, ampak za celotno populacijo, tudi za večjo rodnost in vračanje visoko kvalificiranih Slovencev v domovino, je pojasnil.

Pri demografskem uradu pa si želijo predvsem, da ne bi bilo podvajanja z ministrstvom, ki skrbi za socialo, in bi šlo za močan urad z jasno zapisanimi pristojnostmi in odgovornostmi. Ne želijo si namreč, da bi bil direktor demografskega urada tisti, “ki bi govoril, kaj se mora zgoditi, minister za socialo bi bil pa tisti, ki bi to moral realizirati”. Ali bo urad vodil minister ali direktor, pa je po njegovih besedah stvar dogovora.

Ob pričakovanjih DeSUS-a v zvezi z omenjenim uradom je Tonin menil, da “koalicija ni samo NSi in ni samo DeSUS, v koaliciji smo štirje koalicijski partnerji, da dosežemo nek cilj, je potreben dogovor”.

Predsednik NSi Matej Tonin V ŽIVO

Predsednik NSi Matej Tonin V ŽIVO

Objavil/a NSi dne Petek, 19. junij 2020

COMMENTS

Wordpress (0)