RTV-ju ne bo pomagal niti prijazen intervju z Urško Bačovnik, soprogo Janeza Janše – Po kandidatu za ustavnega sodnika Andražu Teršku bo koalicija očitno sesula še predlagane spremembe zakona o RTV – TOPNEWS.si

RTV-ju ne bo pomagal niti prijazen intervju z Urško Bačovnik, soprogo Janeza Janše – Po kandidatu za ustavnega sodnika Andražu Teršku bo koalicija očitno sesula še predlagane spremembe zakona o RTV

RTV-ju ne bo pomagal niti prijazen intervju z Urško Bačovnik, soprogo Janeza Janše – Po kandidatu za ustavnega sodnika Andražu Teršku bo koalicija očitno sesula še predlagane spremembe zakona o RTV

Opozorila predsednika vlade Janeza Janše na zadnjem koalicijskem vrhu na Brdu, ko je koalicijskim partnerjem v primeru podpore Andražu Teršku zagrozil kar z volitvami, so očitno zalegla. Čeprav mu je podporo napovedovalo več kot 50 poslancev, je Andraž Teršek dobil le 42 glasov in ni bil izvoljen za ustavnega sodnika. V opoziciji krivijo koalicijsko SMC, v tej pa trdijo, da so držali besedo in glasovali za Terška.

Koliacija včeraj torej ni dala glasov za izvolitev ustavnega sodnika, danes pa po vsej verjetnosti ne bo dobila podpore sprememba zakona o RTV Slovenija. Včerja je bila nasploh panika, saj so recimo sindikalisti iz RTV-ja na sestanku z ministrom za javno upravo razširili informacijo, da zaseda nadzorni svet RTV Slovenija, ki razpravlja o tem, da bi na RTV-ju odpustili kar 2000 zaposlenih.

RTV-jevi sindikalisti so noreli, “ker naj bi zaradi 10-ih novinarjev razpustili celo RTV, to je nesprejemljivo, so ob pavzi pred sejo Ekonomsko socialnega sveta na glas razmišljali sindikalni zaupniki iz RTV-ja.

Čeprav je v nedeljo raziskovalni novinar Jože Možina na nacionalni televiziji opravil prijazen pogovor s soprogo Janeza Janše, Urško Bačovnik, to očitno ni toliko omehčalo koalicijskih strank, predvsem ne vladajoče SDS, da bi se odpovedala temu, da bi se politika oziroma državni zboror odrekla imenovanju večine članov nadzornih institucij na RTV-ju. “Kaj potem sploh še ostane velikim”, so se v v stilu slogana reklame spraševali koalicijski poslanci.

Stranka LMŠ je namreč vložila zakon, da bi se po predlogu novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) število članov programskega sveta zavoda iz zdajšnjih 29 zmanjšalo na 23. Pet članov bi imenoval DZ, dva predsednik republike, 16 pa civilna družba oziroma strokovna javnost. Zdaj DZ imenuje 21 od 29 svetnikov, kar je po njeni oceni “politično vsiljena zabloda”.

Čeprav se v SMC-ju strinjajo s ciljem novele, te ne bodo podprli. Po besedah Janje Sluga gre namreč za zelo parcialen pristop, ki je bolj posledica političnega odziva na poskuse predčasne razrešitve dveh članov nadzornega sveta RTVS kot pa temeljitega razmisleka o tem, kako zagotoviti depolitizacijo RTVS. Opozorila je, da politično podrejeni mediji dolgoročno ne koristijo prav nikomur.

Nataša Sukič (Levica), je tako kot še nekateri razpravljalci, ki so novelo zakona podprli, sicer dali opazko LMŠ-ju, da se spremembe zakona ni lotil, ko je bil še na oblasti: “Mi je pa žal, da te priložnosti niste izkoristili, ko ste dejansko bili na vladi, kajti sedaj imajo priložnost drugi. In če bo celotna koalicija podprla to, ker se bo sproduciralo v stranki SDS, potem mislim, da se nam zelo slabo piše. Potem mislim, da bomo dobili medije nekih, nek zakon, ki bo šel po poti idej kakšnega Orbana ali pa Donalda Trumpa. Žal mi je. Toliko zaenkrat. Hvala.

Sicer pa je bila včerajšnja razprava polna bravur. Tako Franc Trček pogreša več kulinaričnih oddaj. “Sam osebno bi raje videl kakšno kulinarično oddajo več in pasulj ni tako simpl zadeva, Lidija. V enem dobrem receptu za pasulj pa piše, »vstavite stari ekser i kašiku meda«, res je potem pasulj dober, z dobrim Tetovcem. Terček se je s tem odzval na razpravo Lidije Majnik (LMŠ), ki je v odgovoru Jožetu Horvatu (NSi), uporabila sintagmo “simpl ko pasuj “

Nasploh je bila avčerjašnja razprava polna “kulinaričnih primerjav”, na primer tiste o kuhanih žabah, ki je priljubljena primerjava predsednika vlade Janez Janše na tviterju. Ni pa zmanjkalo tudi ljudskih modrosti, predvsem basni o škorpijonu in žabi, ki jo je predstavil Brane Golubović, vodja poslankse skupine LMŠ, ki je tudi sicer sredi maja predlaga spremebo zakona o RTV-ju.

COMMENTS

Wordpress (0)