(VIDEO) Trije scenariji političnega dogajanja v prihodnjih dneh in mesecih, ki so na mizi Janševe koalicije na današnjem vrhu koalicije na Brdu – TOPNEWS.si

(VIDEO) Trije scenariji političnega dogajanja v prihodnjih dneh in mesecih, ki so na mizi Janševe koalicije na današnjem vrhu koalicije na Brdu

(VIDEO) Trije scenariji političnega dogajanja v prihodnjih dneh in mesecih, ki so na mizi Janševe koalicije na današnjem vrhu koalicije na Brdu

Dan pred razpravo o interpelaciji proti gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku so opozicijske SD, LMŠ, Levica in SAB včeraj popoldne vložile še interpelacijo proti notranjemu ministru Alešu Hojsu. Zaradi odločitve ministrstva, ki omogoča koncert hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona, so interpelacijo zasnovali v SD, po usklajevanju z drugimi strankami pa so jo danes dopolnili še z nekaterimi drugimi očitki.

Tako je poslanec SD Matjaž Nemec o očitku notranjemu ministru Alešu Hojsu glede odprave prepovedi Thompsonovega koncerta med drugim dejal, da je “poveličevanje ustaštva, sovraštva, nasilja, genocida, v Sloveniji nesprejemljivo. Hojs je odločbo sprejel kot politično odločitev in odpravil prepoved koncerta osebe, ki ni le glasbenik, ampak politična ikona neke religije, ustaštva, ki je hrvaška različica nacifašizma.”

Nemec je prepričan, da gre za točko preloma v naši družbi. “Ali je res dopustno, da slovenski minister po 75. letih od 2. svetovne vojne in desetletjih trpljenja na eni in drugi strani dopušča širjenje ekstremizma v Sloveniji, celo tujega,” se je vprašal. Ob tem pa še opozoril, da če ne bomo vojn pustili v zgodovini, se bomo z njimi ukvarjali v prihodnosti.

Poslanka LMŠ Jerca Korče je govorila o neprimernosti notranjega ministra Aleša Hojsa za ta položaj.

“Prva stvar, ki je, da minister Hojs po našem mnenju že v osnovi ni bil primeren za imenovanje na ministrsko funkcijo. To smo opozorili pred njegovim imenovanjem. Druga stvar je, da je z vsakim dnem in z vsakim svojim dejanjem samo še potrjeval svojo osebnostno primernost in nedoraslost, da zastopa ministrstvo za notranje zadeve in da je minister v vladi RS. Kajti biti minister pomeni zastopati interese celotnega naroda in države. Hojs tega ne počne zgledno. Vse, kar počne, je v luči tega, da bodisi deluje za svojo stranko bodisi proti temu, da spoštujemo zgodovino in složno sooblikujemo prihodnost,” je pojasnila Korčetova.

V LMŠ zato pričakujejo, da se vsaj dve koalicijski stranki, ki zastopata ali sta zastopali bolj liberalne vrednote, zbudita in povesta, kaj je nesprejemljivo.

Poslanka Levice Nataša Sukič pa je naštela še nekatere dodatne očitke v interpelaciji notranjega ministra Aleša Hojsa. Med razlogi je naštela “kadrovske čistke v policiji in na NPU, ministrova tviteraška navodila policiji, kako naj ravna z miroljubnimi protestniki, in njegovo nasploh nedostojno komuniciranje v javnosti”. Izpostavila je tudi po njihovem mnenju Hojsovo “kritje” nekdanjega državnega sekretarja Franca Breznika, ki je s službenim avtomobilom vozil prehitro in pod vplivom alkohola. Hojs je sicer sprejel Breznikov odstop s funkcije.

Sukičeva je navedla tudi “zavajanje pri poskusu aktivacije policijskih pooblastil vojski na meji, neodzivnost ob incidentih štajerske varde in kriminalizacijo svobodnega izražanja”.

Poslanec SAB Andrej Rajh je o neodzivnosti notranjega ministra Aleša Hojsa v nekaterih odmevnih primerih spomnil, da slovenska ustava prepoveduje širjenje kakršnega koli sovraštva in nestrpnosti, zato takemu koncertu v Sloveniji ni mesta. To Hojsovo dejanje pa ni bilo osamljeno, meni Rajh. “Molčal je, ko je varda obkolila policijsko postajo, izvajal je pritiske na legitimne kolesarske proteste, preganjal civilno družbo ter izvajal nedopustne menjave na NPU,” je povzel.

Vendar se po včerajšnji vložitev interpelacije proti Hojsu lahko strinjamo z nekaterimi analitiki, da je Thompson nov pesek v oči v ideološko političnem spopadu, ki se zaostruje po nastanku Janševe vlade. Morda Thompsonov koncert sicer ni najbolj posrečen primer obračuna z demoni preteklosti, saj se lahko hitro zgodi, da po prepovedi koncerta enega pevca prideš do absurdne situacije, ko ni več kriterijev kdaj kaj prepovedati. Pri nekom je lahko problem obleka, pri drugem besedilo pesmi, pri tretjem, ker ti gre na živce in ni več meje.

“Thompson je nov pesek v oči…del stalne agende režima, da se vsi zaslepljeno ukvarjamo s sicer popolnim kretenizmom! Tako smo spet v reaktivnem modu delovanja, spet se zgolj odzivamo na vsiljene teme, pravim pa sploh ne damo prostor! Dokler opozicija ne bo agenda setter, nič!,” je na tviterju napisal Brane Gruban in v nadaljevanju dodal “Samo zato…testirajo živce in dvigujejo meje preko “praga bolečine” ! Ne bi smeli padati na to finto, ampak proaktivno in agresivno lansirati svoje teme, svojo agendo! Tako pa izgubljamo energijo in prostor za vsiljeno tematiko…”

Danes popoldne pa se bodo sestali predsedniki koalicijskih strank, vodje poslanskih skupin, koalicijski poslanci in ministri. Razpravljali naj bi o prioritetah v nadaljevanju mandata. V strankah izpostavljajo posamične prioritete in tudi koalicijske zaveze. Ena ključnih tem naj bi bila ustanovitev urada za demografijo in koncept za oblikovanje demografskega sklada. Vendar je seveda ob dveh interpelacijah ključna prioriteta sedanje koalicije, kako ostati na oblasti do rednih volitev leta 2022.

Koalicija ima sicer pripravljene tri scenarije. Prvi scenarij je, da bo šlo kaj narobe že pred dopusti, se pravi prvi spomladanski scenarij je, da se zgodijo izredne volitve, kar je sicer manj verjetno. Lahko se na primer zaplete do konca z demografskim skladom in Desus gre iz koalicije, vendra naj bi imeli v Janševi koaliciji za tak primer že pripravljen rezervni scenarij.

Če bo šlo kaj narobe pri interpelacijah, so drugi scenarij izredne volitve v jeseni ali še pred predsedovanjem Evropski uniji. Nenazadnje se lahko zaplete že jutri, če bi se na interpelaciji proti Počivalšku zgodilo kaj nepredvidenega.

Seveda si bodo v koaliciji na vsak način prizadevali za tretji scenarij in to je ostati skupaj do konca mandata ne glede na vse interpelacije in proteste. Vendar ni mogoče prevideti vseh odtenkov ozoroma posledic protestov proti vladi Janeza Janše, ki bi bili v primeru nekih še nepredvidenih dogodkih usodni za celotno sedanjo koalicijo, pa tudi za ves politični razred.

COMMENTS

Wordpress (0)