Politično “klanje” za nov mandat predsednika državnega sveta – Kako brutalna je kampanja v ozadju, kažejo očitki proti sedanjemu predsedniku Alojzu Kovšci, da naj bi imel celo družinske povezave z vojnim zločincem Ratkom Mladićem oziroma kar “da je Ratko Mladić njegov boter” – TOPNEWS.si

Politično “klanje” za nov mandat predsednika državnega sveta – Kako brutalna je kampanja v ozadju, kažejo očitki proti sedanjemu predsedniku Alojzu Kovšci, da naj bi imel celo družinske povezave z vojnim zločincem Ratkom Mladićem oziroma kar “da je Ratko Mladić njegov boter”

Politično “klanje” za nov mandat predsednika državnega sveta – Kako brutalna je kampanja v ozadju, kažejo očitki proti sedanjemu predsedniku Alojzu Kovšci, da naj bi imel celo družinske povezave z vojnim zločincem Ratkom Mladićem oziroma kar “da je Ratko Mladić njegov boter”

Kljub temu, da je državni svet in mandat predsednika državnega sveta šele na polovici, bodo svetniki jutri odločali o tem, ali bo Alojz Kovšca še naprej ostal na položaju predsednika. Alojz Kovšca, ki državni svet vodi od junija 2008, bo jutri na preizkušnji, saj bo očitno dobil vsaj enega protikandidata in sicer državnega svetnika SLS Marjana Maučeca.

V ozadju pa naj bi bil pripravljen celo tretji človek, vendar nam včeraj kljub intenzivnemu poizvedovanju ni uspelo izvedeti, kdo je skriti adut v ozadju, ki naj bi skoval dobiček na račun bitke med Kovšco in Maučecem, ki je v preteklem mandatu opravljal funkcijo sekretarja DS RS. Odločitev za kandidaturo se lahko zgodi namreč na sami seji, se pravi jutri na seji državnega sveta, ko se bo odločalo o novem predsedniku.

V poslovniku državnega sveta je namreč zapisano, da se na polovici mandata izvedejo volitve predsednika državnega sveta, podpredsednika državnega sveta in vseh predsednikov, podpredsednikov in članov komisij. To je neke vrste zagotovilo, da se naštetih ne izvoli, če svojega dela ne opravljajo, kakovostno je prejšnji teden v intervjuju za Siol dejal Kovšca.

“Sam imam to določilo za smiselno in potrebno, manjka pa institut konstruktivne nezaupnice, s katerim bi lahko predsednika državnega sveta, podpredsednika državnega sveta in predsednike komisij odpoklicali kadarkoli med mandatom. To se mi zdi veliko bolj demokratično, ampak je tako, kot je, zapisano od prvega sklica državnega sveta do današnjega dne. V petek, 12. junija, se izteče polovica mandata, že v sredo, 10. junija, pa imamo ponovno volitve”.

Na vprašanje, ali ima kakšnega protikandidata pred sredinimi volitvami je Kovšca prejšnji teden za Siol dejal, da uradno še ne:

“Uradno še ne. Naš poslovnik in zakon o državnem svetu omogočata, da se kandidaturo vloži na seji, pri točki volitve. Kolikor sem seznanjen, je za zdaj še neuradni protikandidat gospod Marjan Maučec, dolgoletni član državnega sveta in sekretar državnega sveta dva mandata. Je zastopnik lokalnih interesov iz Prekmurja, sicer pa član Slovenske ljudske stranke.

Kolega ima željo biti predsednik državnega sveta, ker meni, da bi to funkcijo opravljal bolj kakovostno kot jaz. Menim nasprotno in se bom potegoval za dokončanje mandata. Vsekakor bi bil precedens, če bi prvič v zgodovini državnega sveta predsednika zamenjali na polovici mandata. Razumljivo je, da imamo vsi željo po uspehu in uspešnosti. Žal je v življenju tako, da jo redkim uspe uresničiti.

Odločitev je v rokah svetnic in svetnikov. Odločil sem se, da nanje ne bom poskušal osebno vplivati. Če mi v dveh letih in pol ni uspelo dokazati kakovosti svojega dela, potem mi nekaj dni pred volitvami lobiranje ne bo čisto nič pomagalo”.

Čeprav Kovšca v javnosti aktivno, predvsem preko družbenega omrežja tviter, večkrat podaja stališča, ki so sicer blizu vladajoče SDS, pa vsaj po naših informacijah nima podpore pri predsedniku SDS in predsedniku vlade Janezu Janši. Kovšca naj bi bil namreč preveč samosvoj ali svojeglav in prav to, naj bi bil razlog, da ga kljub naklonjenim tvitom ali, kot pravijo nasprotniki Kovšce, kljub “lezenju v rit Janši”, Janez ne mara.

Odklonilna stališča predsednika vlade do oficirjev JLA so sicer znana, čeprav je pred leti Kovšca skupaj s Tonetom Krkovičem in nekaterimi somišljeniki iz vrst ali blizu SDS ustanovil Gospodarsko aktivno stranko (GAS). Ob izvolitvi za predsednika državnega sveta je v stranki ponudil odstop, vendar, kot pravi, ni bil sprejet.

“Zdelo se mi je higienično, da kot predsednik državnega sveta ne promoviram lastne politične stranke. Pravzaprav sem bil v zvezi z delovanjem v stranki dve leti in pol neaktiven. Mogoče sem objavil dva ali tri zapise na tviterju, ko so moji strankarski kolegi kaj napisali o meni, pa sem jih všečkal, več od tega pa ne”. Očitki, ki se te dni pojavljajo v kuloarjih in anonimki, da je družinsko povezan z Maldićevimi, pa očitno izvirajo iz biografije, saj je bil, kot se reče, “oficirsko dete”.

Alojz Kovšca je bil namreč rojen septembra 1965 v Čapljini kot kot drugi izmed štirih otrok častnika JLA in gospodinje. Po končani osnovni šoli je maturiral na Vojaški gimnaziji Franc Rozman-Stane v Ljubljani in šolanje nadaljeval na Vojaški akademiji v Beogradu in Banja Luki. Tik pred diplomo je na lastno zahtevo 2. junija 1988 zapustil JLA.

Od leta 1988 do 1992 je bil zaposlen kot računalniški programer v PS Mercator. Leta 1991 je kot prostovoljec aktivno sodeloval v osamosvojitveni vojni in bil odlikovan s Srebrno Maistrovo medaljo.Takoj po vojni je zapustil TO in se zaposlil pri urarskem mojstru Stanetu Kajfežu v Ljubljani, opravil urarski pomočniški izpit ter izpit za trgovskega poslovodjo. Leta 1996 je dokončal študij ob delu na Fakulteti za družbene vede, smer politologija – obramboslovje in prejel univerzitetno Prešernovo nagrado za diplomsko delo, nato je ustanovil lastno podjetje. V Centru strokovnih šol Celje je pridobil strokovno poklicno izobrazbo urar in zlatar-filigranist, nato pa pri OZS opravil še urarski mojstrski izpit. S soprogo se preživljata z urarstvom in zlatarstvom v družinskem podjetju s petimi zaposlenimi.

V Območni obrtni zbornici Ljubljana-Bežigrad je aktiven že dlje časa. Več mandatov je bil član skupščine, nato upravnega odbora, trenutno je predsednik OOZ Bežigrad. Interese stroke zastopa v Odboru urarjev pri Sekciji zlatarjev in urarjev OZS; je član Upravnega odbora OZS, predsednik Komisije za razdelitev članarine in predsednik Odbora za gospodarstvo.

Protikandidat Kovšce Marjan Maučec je bil rojen aprila 1959 v Murski Soboti, poročen in oče dveh otrok. Osnovno šolo je obiskoval v Beltincih, srednjo nadaljeval najprej v Murski Soboti, kjer je končal šolanje za obdelovalca kovin. Začel je študij za strojništvo v Reki, katerega pa je zaradi osebnih razlogov (poroke) prekinil in nato naredil prekvalifikacijo za sodarja in lesnega tehnika. Leta 1984 je tako odprl lastno sodarsko delavnico, kjer še danes edini v Sloveniji izdelujejo velike sode ležake za vinske kleti v Sloveniji in po republikah bivše Jugoslavije. Leta 1990 je sodarsko obrtno dejavnost dopolnil še s trgovinsko dejavnostjo, od leta 2005 tudi z gostinsko dejavnostjo. Leta 2000 je kupil tovarno pohištva v Ljutomeru – bivše mizarstvo, kjer je najprej vlagal v adaptacijo. Leta 2001 so začeli z serijsko izdelavo stopnic za nemško firmo, leta 2006 pa je dal celotno tovarno v najem. Omenja tudi, da ima kmetijo v velikosti 50 ha in pa status kmeta. V 80-tih letih bil dejaven v skupščini v Murski Soboti, leta 1994 je postal predsednik občinskega sveta občine Beltinci, sedaj pa je že četrti mandat občinski svetnik. Delal je v društvih, med drugim je bil štiri leta predsednik nogometnega kluba Potrošnik Beltinci v 1. slovenski ligi. Trenutno je tudi predsednik ŽNK Len Pomurje. Lani so postali državni prvaki, letos tudi pokalni zmagovalci. Je član Slovenske ljudske stranke in koordinator za Prekmurje.

Na volitvah 2002 je bil izvoljen za člana v Državnem svetu Republike Slovenije 2002-2007. Decembra 2007 je bil v DS RS izvoljen za sekretarja državnega sveta”.

V času, ko je bil generalni sekretar državnega sveta, je Marjan Maučec zašel v poslovne težave. Januarja leta 2016 je bil kazensko ovaden zaradi poslovne goljufije. Dolgoval naj bi okoli 90.000 evrov. Marjan Maučec je bil zaradi oškodovanja upnikov in ponarejanja dokumentov aprila 2014 pogojno obsojen na leto in štiri mesece zapora s preizkusno dobo dveh let.

COMMENTS

Wordpress (0)