(VIDEO) Dogajanje v koaliciji: Franc Jurša nima informacij o tem, da bi premier Janez Janša želel zamenjati ministra za zdravje Tomaža Gantarja, Janja Sluga pa pravi, “da je Gregor Židan dobil sanjsko ponudbo, ki je pač ni mogel zavrniti” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Dogajanje v koaliciji: Franc Jurša nima informacij o tem, da bi premier Janez Janša želel zamenjati ministra za zdravje Tomaža Gantarja, Janja Sluga pa pravi, “da je Gregor Židan dobil sanjsko ponudbo, ki je pač ni mogel zavrniti”

(VIDEO) Dogajanje v koaliciji: Franc Jurša nima informacij o tem, da bi premier Janez Janša želel zamenjati ministra za zdravje Tomaža Gantarja, Janja Sluga pa pravi, “da je Gregor Židan dobil sanjsko ponudbo, ki je pač ni mogel zavrniti”

V poslanski skupini DeSUS po besedah njenega vodje Franca Jurše nimajo informacij, da bi premier Janez Janša želel zamenjati ministra za zdravje Tomaža Gantarja. Takšne namige dobivajo predvsem s strani medijev, je Jurša pojasnil po sestanku poslanske skupine in zatrdil, da Gantarja v stranki podpirajo.

“V tem trenutku nimamo nekih posebnih informacij o tem, da predsednik vlade želi zamenjati našega ministra za področje zdravstva. Tako da tukaj so v glavnem informacije, ki jih dobivamo s strani medijev. To zatrjujejo tako on, kakor tudi predsednica stranke. Predsednica stranke in minister bosta v prihodnosti hodila na seje poslanske skupine in to vsaki drugi torek, tako je med nami dogovorjeno. Vršilec dolžnosti generalnega sekretarja stranke pa bo vabljen na vsako sejo poslanske skupine tako, kot je to bilo tudi v preteklosti. V poslanski skupini smo enotni, to z gotovostjo trdim. Pričakuje se, da se izvajajo tudi tisti sklepi, ki so bili dogovorjeni na sestanku izvršilnega odbora ter sveta stranke. Mi dejansko utrjujemo na nek način pozicijo poslanske skupine znotraj stranke in jaz mislim, da pri tem uspevamo”.

Jurša je ob tem zatrdil, da so v DeSUS-u enotni v pričakovanjih po uresničitvi sklepov organov stranke. Prav tako pa po njegovih besedah trden člen koalicije.

“Mi bomo čakali, da se pač določene stvari naredijo. V kolikor se ne bodo naredile, potem so vse opcije odprte. Zdaj lahko se stranka izreče, v kolikor to in to ni izvedeno, potem bomo mi izstopili iz te koalicije. Izstopijo ministri stranke, v kolikor se oblikuje nova koalicija, pa poslanci ostanemo znotraj državnega zbora. V kolikor se gre na predčasne volitve, potem se ve kakšni so postopki”.

Predsednik vlade Janez Janša je po Jurševih besedah že prejšnji teden napovedal sestanek, ki naj bi bil ta teden in na katerem se bodo pogovarjali o tretjem protikoronskem svežnju in tudi o nadaljnjem sodelovanju v koaliciji. Takrat se sicer še ni vedelo za dva izstopa iz poslanske skupine SMC-ja. Jani Möderndorfer je namreč prestopil med poslance LMŠ-ja, Gregor Židan pa v poslansko skupino SD-ja.

Vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga pa je potrdila nekatere informacije, da naj bi Gregor Židan pred poslanci in ministri menda dejal, da je za prestop dobil tako sanjsko ponudbo, ki je ni mogel zavrniti. Kakšna naj bi bila ta ponudba, Janja Sluga ni povedala.

Želja opozicije, da bi zrušila to vlado, je evidentna, meni Janja Sluga iz SMC. Ponudbe, ki jih še vedno dobivajo nekateri poslanci SMC, pa so po njeni oceni “presegle vse meje dobrega okusa”. Gregor Židan ob prestopu v SD ni navedel političnih razlogov za to odločitev, pač pa “sanjsko ponudbo, ki je pač ne more zavrniti”.

Poslanski prestopi po njenih besedah “niso nič novega, ne za slovensko politiko ne za SMC”. Prestop Janija Möderndorferja v LMŠ so v poslanski skupini sicer pričakovali, medtem ko jih je prestop Židana presenetil.

“Če pogledamo malo za nazaj, poslanski prestopi niso nič novega ne za slovensko politiko tudi žal ne za SMC. Je pa res, da je en prestop novega poslanskega kolega bil nekako pričakovan, medtem ko drugi prestop ni bil pričakovan, in je bil za nas presenečenje. Presenetil nas je predvsem zato, ker za prestop v tem prestopnem roku ni navajal nobenih političnih razlogov, pač pa je omenjal samo sanjsko ponudbo, ki je ‘pač ne more zavrniti. In zato toliko bolj. Ponudbe, ki jih dobivajo nekateri od naših poslancev, so pač po našem mnenju tudi s to izjavo bivšega poslanskega kolega presegle vse meje dobrega okusa”.

Stranka SD je na Facebooku ob tem stranko SMC javno pozvala, “da razkrije, kakšne so bile ponudbe poslancem, ki so, kot so dejali, presegle vse meje dobrega okusa. Za prestop v poslansko skupino SD poslancem nismo in ne bomo dajali nobenih ponudb ali obljub. Naša vrata so odprta vsem, ki z nami delijo socialdemokratske vrednote,” so zapisali.

Stranka SMC javno pozivamo, da razkrije, kakšne so bile ponudbe poslancem, ki so, kot so dejali, presegle vse meje…

Objavil/a Socialni demokrati (SD) dne Torek, 19. maj 2020
https://twitter.com/JaniPrednik/status/1262770400284545030
https://twitter.com/ZanMahnic/status/1262770025368256514

Poslanec SD Predrag Baković je v zvezi z Židanovim prestopom danes zatrdil, da ni šlo za kakršno koli trgovanje, pač pa za povsem spontano odločitev poslanca. “Če kdo misli, da je do tega prišlo, potem naj pride s podatki ali z dokazi in bomo zadevo tudi razčistili, pa verjamem, da temu ni tako,” je dodal Baković.

Kljub temu je stranka in poslanska skupina SMC po njenih zagotovilih še vedno “zanesljivi del te koalicije, vse dokler se bo ukvarjala z vsebinami, s programskimi izhodišči, tudi stranke SMC”. Med temi je izpostavila blaginjo ljudi, ohranjanje delovnih mest ter odgovoren in trajnostni razvoj države.

Vodja poslancev SMC je ob tej priložnosti komentirala tudi tvit, s katerim se je predsednik stranke Zdravko Počivalšek v ponedeljek odzval na prestop Gregorja Židana med poslance SD. Prvak SMC je namreč navedel, da se “Židan dan za sponzorje poslanskih prestopov utegne kmalu končati”.

Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper pa je komentirala namige, naj bi eden od poslancev SAB imel težave z obstankom v SAB, šlo naj bi za Franca Kramarja. Kot je zatrdila, je poslanec zatrdil, da nima teh namenov. Obenem pa je spomnila, da se na to namiguje že tretjič in da nikoli ni izrazil takšnih razmišljanj.

Dejstvo je sicer, da je vsak poslanec oseba zase, da se odloča po svoji vesti in ga ni mogoče “zakleniti” v neko poslansko skupino. Kot je ocenila, pa so poslanski prestopi “precej zavržno dejanje”. V našem volilnem sistemu namreč ni dvoma, da je poslanec izvoljen zato, ker je član neke stranke, je dejala.

COMMENTS

Wordpress (0)