Virologinja, ki je izolirala virus črnih koz, o koronavirusu: Drugega vala ne bo – TOPNEWS.si

Virologinja, ki je izolirala virus črnih koz, o koronavirusu: Drugega vala ne bo

Virologinja, ki je izolirala virus črnih koz, o koronavirusu: Drugega vala ne bo

Dr. Ana Gligić, znana beograjska virologinja, ki ji je leta 1972 uspelo izolirati virus črnih koz, je za Slobodno Dalmacijo povedala, da bo z mesecem majem epidemija koronavirusa po svetu začela slabeti.

“Virus je vsekakor oslabel. Do tega je prišlo zaradi prehoda skozi človeka, pa tudi zaradi ukrepov, ki preprečujejo, da bi se prenašal iz osebe na osebo. Človek ni substrat, na katerem bi virus lahko preživel,” je za Slobodno Dalmacijo povedala Gligićeva.

“Rada povem, da so ljudje za virus slepa ulica.”

Gligićeva dodaja, da je virus že tako šibek, da 50 odstotkov okuženih ne bo več imelo nobenih simptomov. Razen seveda tistih s šibkejšo imuniteto.

Ne bo drugega vala

Dr. Gligićeva je prepričana, da drugega vala epidemije covida-19 na našem območju ne bo. Poudarja, da se lahko pojavijo t.i. žepi, torej manjša žarišča, kot je tisto na Braču.

“To so žepi, žarišča, zato jim pravimo naravne žariščne okužbe in nikoli ne veste, kje drugje se lahko pojavijo, vendar to ni več epidemija, še posebej ne na ravni, ki smo jo imeli marca. Takšne žarišča je treba takoj prepoznati in odpraviti, da se ne bi začela širiti. Že junija bomo lahko svobodno potovali in upam, da bo julija in avgusta še več turizma in potovanj, “je dodala Gligićeva.

Poziva k previdnosti zaradi gripe

Izkušena in znana virologinja poziva k previdnosti pred sezonsko gripo.

“Posamezni primeri so lahko zahtevni le, če sovpadajo s sezono gripe. Seveda imate tudi takšne, ki se pojavijo znova. Podobno je z mišjo mrzlico ali mrzlico zahodnega Nila. Nista vsako leto epidemični, vendar sta prisotni. A tudi če se to zgodi, ne bo trenutnega števila obolelih v bolnišnicah,” pravi Gligićeva in dodaja, da cepiva ne bo vsaj še 16 mesecev.

“Ni izključeno, da potem ko bomo po 16 mesecih končno dobil cepivo, virus ne bo ponovno mutiral, pa bomo po dveh letih spet potrebovali novo,” sklene Gligićeva.

COMMENTS

Wordpress (0)