(VIDEO) Alenka Bratušek meni, da bo Janez Janša vztrajal tudi, če ga zapustijo vse koalicijske stranke – Ali opozicija snuje prehodno tehnično vlado, ki naj bi jo vodil Jože P. Damijan? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Alenka Bratušek meni, da bo Janez Janša vztrajal tudi, če ga zapustijo vse koalicijske stranke – Ali opozicija snuje prehodno tehnično vlado, ki naj bi jo vodil Jože P. Damijan?

(VIDEO) Alenka Bratušek meni, da bo Janez Janša vztrajal tudi, če ga zapustijo vse koalicijske stranke – Ali opozicija snuje prehodno tehnično vlado, ki naj bi jo vodil Jože P. Damijan?

Medtem ko opozicija stopnjuje pritisk na vlado, predsednik SD Dejan Židan pa je že pred dnevi predlagal tehnično ali projektno vlado, je včeraj idejo o projektni vladi do volitev omenila tudi predsednica SAB Alenka Bratušek.

Janša tudi v svoji tretji vladi deluje po principu “kdor ni z nami, je proti nam”. “Očitno ima v svoji glavi še vedno agendo druge republike. Vsakič, ko prevzame oblast, se dogajajo popolnoma enake zgodbe: afere, diskreditacije, poniževanja in grožnje,” je ob robu izredne seje dejala predsednica SAB Bratuškova.

Idejo o tem je kot prvi omenjal Dejan Židan: “V tem trenutku bi bilo najlažje, da bi do predčasnih volitev imeli tehnično ali projektno vlado. Torej vlado, ki ne bi delovala na ideoloških osnovah.” SDS mu odgovarja, da so to priložnost že imeli.

Židan je še dejal, da je čas, da za isto mizo sedejo koalicija, opozicija, gospodarstvo in sindikati ter ocenijo, katere ukrepe bi bilo še dobro sprejeti. Židan je postavil pogoj in sicer, da Janša iz procedure umakne zahtevo za preiskovalno komisijo o nakupu zaščitne opreme.

Janez Janša pa je včeraj v razpravi o nabavi zaščitne opreme ponovil vabilo, naj SD pride v koalicijo: “Se pravi, zdaj apeliramo, da se preide iz neke faze nagajanja v fazo sodelovanja vsaj za ta čas, dokler smo v situaciji, ko je dejansko treba ravnati vsak dan inovativno, da se rešujejo tekoči problemi in delajo načrti za tiste, za katere vemo, da bodo prišli. Kot že rečeno, vabilo enako, kot je bilo na začetku tega mandata, kdor želi pomagati naj pride zraven, naj da ideje na mizo, predlaga ljudi, ki so sposobni in zagotovo bo Slovenija na ta način s tem pristopom bistveno uspešnejša. Če želite rušiti, delajte to v skladu s poslovnikom, pa v skladu s proceduro, ki je pač običajna, da ne bo to jemalo preveč časa. Opozarjam pa na to, da se ne hodi čez rob zakona. S temi grožnjami se hodi čez rob zakona in se kliče nad Slovenijo neko situacijo, za katero smo ob osamosvojitvi vsi verjeli, da se nikoli več ne bo ponovila”.

V Levici medtem terjajo kar odstop celotne vlade. Po besedah koordinatorja Levice Luke Mesca je vlada v le nekaj mesecih “uspela zakuhati izredne razmere”. Vendar pa izredne razmere po besedah koordinatorja Levice niso zaradi novega koronavirusa, ampak zaradi utemeljene skrbi med državljani, da vlada koronavirus izkorišča, da bi “ugrabila oblast in nas popeljala po poti Madžarske”.

Glede na izkušnjo iz leta 2013 je Bratuškova sicer prepričana, da bo Janša vztrajal do konca, tudi če ga zapustijo vse koalicijske partnerice. “Zato je po oceni SAB edina pot do predčasnih volitev konstruktivna nezaupnica in oblikovanje projektne vlade, ki bi izpeljala vse postopke, da do teh predčasnih volitev tudi pridemo,” je navedla in spomnila, da je SAB to predlagala že pred dvema mesecema. Je pa to možno samo, če bi se bili najprej sposobni poenotiti v opoziciji.

“Komaj dva meseca imamo novo vlado, zdi pa se kot, da to obdobje traja že dve leti. V teh dveh mesecih jim je uspelo sproducirati afer za več kot dve leti. Začnem samo z višanjem plač v največji krizi, depeše, pisma, maske, respiratorji in še bi lahko naštevala”, je dejala Alenka Bratušek in nadaljevala: “Če Marjan Šarec ne bi odstopil, Janez Janša ne bi imel možnosti sestaviti vlade. To je dejstvo, Če Desus in SMC ne bi sodelovala v tej vladi, je ne bi bilo. To je drugo dejstvo. Po dveh mesecih skupnega dela se tako Desus kot SMC napenjata pred javnostjo, kako ne bosta dovolila ideoloških tem, ki pa se dogajajo tako rekoč vsak dan. In to njihovo napenjanje ni nič drugega kot predstava za javnost. Tako SMC kot Desus sta svojo največjo vlogo opravili pri potrditvi Janše za mandatarja in pri potrditvi vlade. In tukaj se njihovo delo v vladi konča. In tudi vsi pozivi določenih opozicijskih strank po izstopu ne bodo obrodili sadov. Leto 2013 je živ dokaz za to. Začetek leta 2013 so vse koalicijske stranke zapustile koalicijo Janeza Janše, on pa je še vedno vztrajal na oblasti in ni imel nobenega prav nobenega namena se umikati oziroma odstopiti in tako je tudi danes. Tudi če ga danes zapustijo vse koalicijske stranke, je po oceni SAB edina pot do predčasnih volitev konstruktivna nezaupnica in oblikovanje projektne vlade, ki bi speljala vse postopke, da do teh predčasnih volitev tudi pridemo”.

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat se je včeraj odzval na ostre kritike opozicije. Med drugim je za debelo laž označil očitke, da ta vlada ni naredila nič. Ob razmislekih o konstruktivni nezaupnici pa je dejal, da mora opozicija, ki ji sam očita nekredibilnost in nesposobnost sodelovanja, najti kandidata za mandatarja in najmanj 46 glasov podpore.

Glede na to, da opozicija v tem trenutku nima dovolj glasov, Desus pa bo svojo pozicijo v vladi ponovno tehtal šele junija, je zelo verjetno, da se bodo politična razmerja zopet tehtala ob glasovanju o interpelaciji proti gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku, kjer politični insajderji dopuščajo možnost za presenečenja. Ob tem bo zelo pomembno, kakšno bo poročilo računskega sodišča in kaj bodo v preiskavah nabave zaščitne opreme ugotovili na policiji in tožilstvu.

COMMENTS

Wordpress (0)