(VIDEO) Pozicijska “vojna” in protiofenziva vladajoče koalicije v parlamentu, ki je taktično s svojim predlogom za parlamentarno preiskavo prehitela opozicijo – Objavljamo oba predloga za parlamentarno preiskavo – TOPNEWS.si

(VIDEO) Pozicijska “vojna” in protiofenziva vladajoče koalicije v parlamentu, ki je taktično s svojim predlogom za parlamentarno preiskavo prehitela opozicijo – Objavljamo oba predloga za parlamentarno preiskavo

(VIDEO) Pozicijska “vojna” in protiofenziva vladajoče koalicije v parlamentu, ki je taktično s svojim predlogom za parlamentarno preiskavo prehitela opozicijo – Objavljamo oba predloga za parlamentarno preiskavo

Neverjetni spopad, ki se je danes odvil v parlamentu, bi lahko v vojaški terminologiji označili kot klasično pozicijsko vojno, ki se že več kot dva tedna odvija na fronti odgovornosti za nabavo zaščitne opreme. Po jurišu in naskoku na ministrske položaje Janševe vlade, kjer je Janševa koalicija pri tem že imela velike izgube, je danes sledil preobrat.

Čeprav se je zdelo, da je opoziciji praktično uspelo z napovedano interpelacijo ministra Zdravka Počivalška in parlamentarno preiskavo prebiti “sovražnikovo linijo” na večih mestih, pa se je koalicija odločila za protinapad s svojo parlamentarno preiskavo nabave zaščitne opreme.

Napad opozicije je sicer spremljala “topniška predpriprava” za odločilni spopad, medijski topovi so se namreč koncentrirali na šibke točke pri nabavi zaščitne opreme in jih več dni obstreljevali z novimi in novimi informacijami o posredovanjih politikov blizu vladajoče stranke pri nabavah zaščitne opreme.

A če je opoziciji uspelo prebiti fronto na več mestih hkrati, ter na hitro osvojiti in obrniti javno mnenje proti vladi, se je danes koalicija očitno odločila, da bo poskušala s sprotno sanacijo ustaviti napredovanje opozicije ali v smislu “damage control” vsaj omiliti škodo, ki je nastala zaradi razkritij, povezanimi z nabavo zaščitne opreme.

Potem ko je opozicija pred dvema tednoma napovedovala ustanovitev preiskovalne komisije državnega zbora, ki bi pregledala posle dobav zaščitne opreme v epidemiji koronavirusa, so ustanovitev preiskovalne komisije zdaj zares zahtevale koalicijske stranke SDS, SMC, DeSUS in NSi. Zahtevo za preiskavo so uradno vložile nekaj po poldnevu.

Koalicijske SDS, SMC, DeSUS in NSi so tako prehitele opozicijo in same vložile zahtevo za parlamentarno preiskavo o stanju, ravnanju, zalogah, naročilih in nabavah zaščitne in kritične medicinske opreme za učinkovito zoperstavljanje epidemiji covida-19 za obdobje od 1. februarja do 30. aprila. Epidemija novega koronavirusa oziroma covida-19 je bila razglašena 12. marca, 13. marca pa je prisegla vlada Janeza Janše.

Takoj za to napovedjo so uvedbo parlamentarne preiskave vložili tudi v opoziciji, ob tem pa obtožili koalicijo, da želijo preiskovati sami sebe.

Če je parlamentarna preiskava uvedena na zahtevo tretjine poslancev, imajo sicer vse poslanske skupine v preiskovalni komisiji enako število članov oziroma njihovih namestnikov. Predsednik preiskovalne komisije se izvoli med poslanci, ki so vložili zahtevo za uvedbo parlamentarne preiskave.

Kot je razvidno s spletne strani DZ, so zahtevo vložili zaradi suma nepravilne, nestrokovne in nepregledne porabe javnih sredstev v času od nastopa vlade Janeza Janše in za morebitno spremembo veljavne zakonodaje, ki ureja javno naročanje, blagovne rezerve, integriteto in preprečevanje korupcije ter ravnanje nosilcev javnih funkcij z javnofinančnimi sredstvi. Epidemija novega koronavirusa oziroma covida-19 je bila razglašena 12. marca, 13. marca pa je prisegla vlada Janeza Janše.

Poslanci koalicijskih strank so na tiskovni konferenci ob predstavitvi zahteve povedali, da k sodelovanju vabijo tudi kolege iz opozicijskih poslanskih skupin. Janja Sluga iz SMC je povedala, da podpirajo parlamentarno preiskavo, ker želijo, da deležniki dobijo priložnost, da argumentirajo in dokažejo svoje ravnanje.

“Minister Počivalšek je že sam pozval k delu pristojne organe – policijo in tožilstvo – kot legitimno pa priznavamo tudi parlamentarno preiskavo,” je dejala Janja Sluga. “14 dni smo čakali opozicijo, da vendarle pripravi zahtevo, ker pa tega ni bilo, smo podpise dali danes.”

“Stališče NSi že nekaj dni poznate – rekli smo, da bomo dali naše podpise, da DZ odredi parlamentarno preiskavo. 14 dni smo čakali opozicijo, da vendarle pripravi zahtevo, ker pa tega ni bilo, smo podpise dali danes. Tudi v našem imenu k sodelovanju vabim kolege in kolegice iz opozicije,” pa je povedal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

Poudaril je, da je skrajni čas, da se razprava o nabavi zaščitne opreme, ki je rešila veliko življenj, preseli v DZ. Dodal je, da se v stranki ne bojijo nikogar in da je njihov edini cilj resnica. NSi je sicer najprej glasove obljubila opoziciji za parlamentarno preiskavo nabave zaščitne opreme.

“V skladu z našimi vrednotami je človeško življenje neprecenljivo, zato pri reševanju življenj izpostavljanje cene morda ni primerno. Ko je vlado še vodil Šarec, so bile maske tipa FFP2 36 % dražje, kot te, ki jih je nabavljala naša vlada, ventilatorji pa v povprečju 45 % dražji. Vse te in mnoge druge podrobnosti pa bo razkrila parlamentarna preiskava,” pa je zaključil Horvat.

Na koncu tiskovne konference so na vprašanje, če ni nenavadno, da koalicija preiskuje samo sebe, dejali, da je parlamentarna komisija orodje DZ, in da je zato pravzaprav vseeno, kdo pobudo da, saj v njej lahko sodelujejo vsi poslanci.

Opozicijske LMŠ, SAB, Levica in SD so na tiskovni konferenci pol ure po tiskovni konferenci koalicijskih strank predstavile predlog za svojo parlamentarno preiskavo.

Jerca Korče iz LMŠ je dejala, da želi koalicija s tem manevrom odvzeti orodje opoziciji. Povedala je, da so tekst za vložitev preiskave imeli pripravljen že nekaj časa, ampak da so se želeli še o njem pogovoriti in ga dodelati.

Kot je še razvidno s spletne strani DZ, so jo vložili zaradi suma nepravilne, nestrokovne in nepregledne porabe javnih sredstev v času od nastopa vlade Janeza Janše in za morebitno spremembo veljavne zakonodaje, ki ureja javno naročanje, blagovne rezerve, integriteto in preprečevanje korupcije ter ravnanje nosilcev javnih funkcij z javnofinančnimi sredstvi.

“Nikakor ne moremo dovoliti, da bi koalicija preiskovala samo sebe. Naloga opozicije je, da to preišče – s tem ohranjamo minimalno politično higieno. Nikakor si ne predstavljam, da bi Janez Janša preiskoval sporne nabave vlade Janeza Janše. Če ima karkoli za povprašati o nabavah prejšnje vlade, lahko v pisarno kadarkoli pokliče svojega ministra, ki je bil minister tudi pred tem,” je dejala Korčetova.

“V javnem interesu je, da se preišče, kako so se porablja davkoplačevalska sredstva v času te vlade. Indicev v medijih je bilo ogromno, zato je pomembno, da se to razišče tudi s parlamentarno komisijo,” je še dodala. Poudarila je, da mora opozicija državljankam in državljanom zagotoviti, da se v času zdravstvene krize, v kateri smo državljani stopili skupaj, da bi jo premagali, nihče ni okoristil na njihov račun.

Marko Bandelli iz SAB pa je dejal, da ko se ljudstvo, mediji in poslanci sprašujejo o nabavah zaščitne opreme, to pomeni, da je res nekaj hudo narobe. Dejstvo, da bi koalicija preiskovala lastne nabave, je označil za “absurdno”.

Tiskovno konferenco koalicije je Franc Trček označil za veliko zadrego in ob tem izpostavil besede Janje Sluge, ki je dejala, da želijo s komisijo ministra Počivalška oprati vsakega suma. Terček je ocenil, da je odreditev preiskovalne komisije s strani koalicije podobno, kot da bi Trček požgal parlament, potem pa bi SD uvedla preiskavo, v kateri bi Trček dokazoval, da ni piroman.

V opoziciji vladi očitajo nepregledno porabo in prikrivanje informacij ter pozivajo k pojasnilom. Poleg seznanitve s stanjem na področju urgentnih nabav zaščitne opreme bo parlamentarna komisija odločala tudi o predlogu sklepa, da računskemu sodišču priporoči prioritetno izvedbo izredne revizije smotrnosti, preglednosti, gospodarnosti in učinkovitosti porabe javnih sredstev pri nakupu zaščitne opreme.

Pred sejo komisije za nadzor javnih financ so predstavniki opozicijskih strank predstavili stališča glede interpelacije proti gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku, ki so mu očitali tudi, da ni prišel na sejo parlamentarnega odbora.

Na Brdu pri Kranju se je pozno popoldne sestala tudi vlada, ki bo po pričakovanjih zaključila obravnavo poročil ministrstev o zagotavljanju zaščitne opreme v času pandemije koronavirusa in o stanju opreme ob nastopu nove vlade.

Vlada je poročila obravnavala že dvakrat, a zaradi obsežnosti gradiva skupno poročilo še pripravlja in usklajuje posamezne elemente med resorji. Ko bo dokončno pripravljeno, ga bo vlada potrdila in v celoti tudi javno objavila. Po Janševih napovedih bo poročilo v poslanskih klopeh ta teden.

COMMENTS

Wordpress (0)