(VIDEO) Marjan Šarec po seji SNAV meni, da so bile zadeve z nabavo zaščitne opreme “koordinirane z vrha” – Šarec komentiral tudi razkritje Ivana Galeta, da naj bi na blagovne rezerve pisala tudi žena predsednika vlade Urška Bačovnik Janša – TOPNEWS.si

(VIDEO) Marjan Šarec po seji SNAV meni, da so bile zadeve z nabavo zaščitne opreme “koordinirane z vrha” – Šarec komentiral tudi razkritje Ivana Galeta, da naj bi na blagovne rezerve pisala tudi žena predsednika vlade Urška Bačovnik Janša

(VIDEO) Marjan Šarec po seji SNAV meni, da so bile zadeve z nabavo zaščitne opreme “koordinirane z vrha” –  Šarec komentiral tudi razkritje Ivana Galeta, da naj bi na blagovne rezerve pisala tudi žena predsednika vlade Urška Bačovnik Janša

Po več kot treh urah seje Sveta za nacionalno varnost na Brdu pri Kranju je bila na dnevnem redu tudi obravnava elementov za pripravo državnega načrta za epidemijo na ravni sedanje s koronavirusom. Kot je popoldne prek tviterja sporočil že obrambni minister Matej Tonin, je SNAV aktualno zakonodajo za primer nalezljivih bolezni ter državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije ocenil kot neustrezen oziroma pomanjkljiv.

Za morebiten drugi val epidemije bo vlada zato na podlagi izkušenj iz prvega vala pripravila ustrezen državni načrt v smeri jasnih navodil, osnutkov odlokov ter razmejitev pristojnosti in zadolžitev posameznih ministrstev in organov v sestavi, kar bi skupaj s spremembo zakonodaje omogočalo učinkovitejši boj v primeru drugega vala epidemije.

Po skoraj tri ure in pol dolgi seji, razen tvita Mateja Tonina, vladni predstavniki niso dajali izjav. Bolj zgovoren je bil predsednik opozicijske LMŠ Marjan Šarec, ki je komentiral tudi zadeve z nabavo zaščitne opreme in vložitev interpelacije proti ministru Zdravku Počivalšku.

“Mi bi recimo te nakupe, če bi vlada še delovala, izpeljali preko ministrstva za zdravje, kajti na ministrstvo za zdravje so stekale ponudbe in predvsem tudi seznam opreme. Dejstvo je, da mi danes nimamo sploh natančnih podatkov, kakšne so bile potrebe. Zdaj se govori, Jelka Godec je recimo rekla, da v državi nismo imeli nobenega ventilatorja, kar seveda ni res. Mi smo imeli nek del določene opreme. Potem tudi UKC LJubljana mislim, da je imel 35 milijonov evrov na zalogi za nakup opreme, in ostale ustanove bi seveda tudi same lahko nabavljate opremo. Tako da to, kar spremljamo vsak dan v medijih, že kaže na to, da se je pač takrat čakalo in ko se je postavila nova vlada, da so se takrat začeti tovrstni nakupi,” je med drugim dejal Šarec

Šarec je zavrnil očitke, da gre samo za rušenje vlade: “Ne gre samo za to, da se bo vlada zrušila. Predvsem je cilj, da se zadeve odkrijejo, da se odkrije, da ne gre samo za ministra Počivalška, ampak, da gre tudi za direktive iz vrha”.

Šarec je komentiral tudi vsebino današnjega intervjuja Ivana Galeta za 24 ur.com, v katerem Ivan Gale razkriva, da naj bi na blagovne rezerve pisali tudi žena predsednika vlade Urška Bačovnik Janša pa Alenka Jeraj, klicali so tudi ostali s stranke ali bližine SDS, Roman Končar, Franc Breznik, Ivan Jordan.

Marjan Šarec: “Danes smo videli, da je, žal, seveda tudi soproga vlade pisala maile. Ne vem, a si predstavljate, recimo, moja žena dela v šolstvu, da bi, če bi bil predsednik vlade, pisala maile okoli, katero podjetje ima najbolj ugodno pisarniško opremo oziroma šolske učbenike in druge zadeve. Jaz si tega ne predstavljam. Tako, da tukaj gredo zadeve kar precej proti vrhu. Glede na to, da predsednik vlade ministra Počivalška tudi ščiti in ne vidi nobene anomalije glede na to, da smo priče neki ponarejeni korespondenci po elektronski pošti in vrsto drugih stvari. Tudi napadu na nacionalno RTV. Tudi tukaj se poskuša diskreditirati. Jasno je, da so zadeve koordinirane z vrha in gre v celotni zgodbi za neko povezavo”.

SPOROČILO ZA JAVNOST
Ljubljana, 4. maj 2020

Svet za nacionalno varnost (SNAV) se je na današnji seji v okviru prve točke dnevnega reda “elementi za pripravo državnega načrta za epidemijo ranga SARS-CoV-2 (COVID-19)” na podlagi dosedanjih izkušenj Republike Slovenije v boju proti epidemiji COVID-19 seznanil s problematiko aktualne zakonodaje za primer nalezljivih bolezni in državnega načrta zaščite in reševanja ob pojavu epidemije in ju ocenil kot neustrezne oz. pomanjkljive. Za morebiten drugi val epidemije bo zato Vlada RS na podlagi izkušenj prvega vala epidemije pripravila ustrezen državni načrt v smeri jasnih navodil, osnutkov odlokov, razmejitev pristojnosti in zadolžitev posameznih ministrstev in organov v sestavi, kar bi skupaj s spremembo zakonodaje omogočalo učinkovitejši boj v primeru drugega vala epidemije. Vlada RS bo zato pozvala vse resorje, da pripravijo predloge, kaj je potrebno storiti, da se pripravi državni načrt do sredine junija, ko ga bo potrebno sprejeti in tudi pripraviti na morebitno realizacijo.

SNAV je obravnaval tudi oceno tveganj kibernetske varnosti v zvezi s tehnologijo 5G. Digitalna infrastruktura v sodobnih družbah ne bo zadevala le varnostnega sektorja, ampak tudi civilno sfero, zato bo odločitev o načinu njene vzpostavitve strateška, ne le tehnološka.

Državni zbor RS je v strategiji nacionalne varnosti informacijsko-kibernetske grožnje opredelil kot eno ključnih groženj. Pri tehnologiji 5G govorimo o neposrednem vplivu tako na kritično infrastrukturo kot tudi na državljane, zato vprašanje 5G tehnologije za Vlado RS v prvi vrsti predstavlja vprašanje nacionalne varnosti.

SNAV je sklenil, da potrebuje Slovenija skupen in celovit pristop na področju kibernetske varnosti. Ker gre za področje, ki je bilo v preteklosti precej zapostavljeno, je potrebno pripraviti odgovore na nekatere ključne dileme. Vlada RS želi vzpostaviti enotne kriterije za državne institucije na področju kibernetske varnosti, saj so le-ti trenutno precej razpršeni in nedorečeni. Ključna ministrstva bodo morala z vidika kibernetske zaščite pripraviti načrte za delovanje v morebitnih kriznih razmerah zaradi kibernetskih napadov. Prav tako bo Vlada RS v okviru predsedovanja Svetu EU v drugi polovici leta 2021 za eno od strateških tem določila digitalizacijo, znotraj nje pa kot prioritetno vprašanje ravno kibernetsko varnost.

Prijazen pozdrav,

REPUBLIKA SLOVENIJA
URAD VLADE ZA KOMUNICIRANJE
GOVERNMENT COMMUNICATION OFFICE

Gregorčičeva 25, 1000 Ljubljana, SLOVENIA
T: +386 1 478 26 30, E: info.ukom@gov.si

COMMENTS

Wordpress (0)