Svet je za razvoj cepiva zbral 7,4 milijarde evrov, ZDA nočejo pojasniti, zakaj ne sodelujejo – TOPNEWS.si

Svet je za razvoj cepiva zbral 7,4 milijarde evrov, ZDA nočejo pojasniti, zakaj ne sodelujejo

Svet je za razvoj cepiva zbral 7,4 milijarde evrov, ZDA nočejo pojasniti, zakaj ne sodelujejo

Svetovni voditelji in organizacije so z donacijami zbrali 7,4 milijarde evrov za raziskave, proizvodnjo in distribucijo potencialnega cepiva proti koronavirusu. ZDA niso donirale denarja.

ZDA niso želele pojasniti, zakaj v pobudi niso sodelovale

Višji uradnik ameriške administracije ni hotel natančno povedati, zakaj ZDA ne sodelujejo v tej donaciji.

“V tem prizadevanju podpiramo Evropsko unijo. To je eno od številnih prizadevanj in ZDA so pred vsemi.”

Predsednik Donald Trump je pred mesecem dni dejal, da prekinja financiranje Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), in jo obtožil, da je prikrivala informacije s sodelovanjem s Kitajsko na začetku pandemije.

Norveška premierka Erna Solberg je komentirala dejstvo, da se ZDA niso pridružile Svetovni združbi za paromijo koronavirusa.

“Škoda je, da ZDA niso del tega. Ko ste v krizi, to obvladujete in to storite z drugimi,” je v ponedeljek za Reuters dejala Solbergerjeva, ki je obljubila milijardo dolarjev za podporo cepivu proti bolezni covid-19.

“Imeli smo več pogovorov z našimi ameriškimi partnerji in prepričana sem, da se bodo Američani sčasoma predali tej dinamiki, ker je to korak naprej za svet,” je dejal francoski predsednik Emmanuel Macron.

Ustanoviteljica te fundacije je Evropska komisija, ki jo vodi Ursula von der Leyen, vendar so sodelovale tudi države zunaj EU, kot so Združeno kraljestvo, Norveška in Savdska Arabija. Sodelovale so tudi Japonska, Kanada, Južna Afrika in številne druge države. Tudi Kitajska je sodelovala preko svojega diplomata v EU.

Donatorjem se je pridružila tudi pop zvezdnica Madonna, ki je donirala milijon evrov, je razkrila von der Leynova.

Donacijam se je pridružila tudi Slovenija, von der Leynova pa je sporočila, da je bil cilj dosežen.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je gostila virtualno donatorsko konferenco, je sporočila, da je bilo zbranih 7,4 milijarde evrov za razvoj in raziskovanje cepiv proti novemu koronavirusu.

Donacijam se je pridružila tudi Slovenija

Temeljni namen je zagotoviti cenovno dostopno cepivo po vsem svetu. To je šele začetek svetovnega donatorskega maratona, je izpostavila von der Leynova.

Da bo cepivo v resnici na voljo vsakomur, bo potrebnega najmanj petkrat toliko denarja, je poudaril generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres, ki opozarja, da ne bo nihče varen, dokler ne bomo vsi varni.

Slovenijo je na donatorski konferenci zastopal zunanji minister Anže Logar, ki je napovedal pomoč v skupni vrednosti 13,76 milijona evrov.

Logar je v nagovoru poudaril, da boj proti virusu še zdaleč ni končan, da je treba preprečiti ponoven porast okuženih, kar bi znova omrtvilo naše življenje in gospodarstvo, ter da si moramo skupaj prizadevati za stalnejše rešitve, boljšo diagnostiko, zdravljenje in učinkovito cepivo.

V slovenski prispevek je vključenih 13,5 milijona evrov, namenjenih izvajanju že načrtovanih raziskovalnih projektov v povezavi s covidom-19 v Sloveniji, in 60.000 evrov, ki jih je Slovenija nakazala WHO-ju za boj proti covidu-19.

Dodatnih 200.000 evrov, ki bodo zagotovljeni iz proračunske rezerve in usmerjeni na ministrstvo za znanost, izobraževanje in šport, bo namenjenih znanstvenoraziskovalnim in drugim upravičenim subjektom iz Slovenije, ki izpolnjujejo pogoje za pridobitev sredstev v okviru pobude svetovni odziv na koronavirus.

Pomembno vodilno vlogo pri izvedbi donatorskega maratona igrajo Francija, Nemčija, Japonska, Norveška, Kanada, Italija, Španija, Velika Britanija in Savdska Arabija.

Nemška kanclerka Angela Merkel je napovedala, da bo Nemčija prispevala 525 milijonov evrov, francoski predsednik Emmanuel Macron je napovedal 500 milijonov evrov. Macron in več drugih voditeljev so izpostavili pomen Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je tarča ostrih kritik na račun njenega odzivanja od izbruha virusa, zlasti iz ZDA.

Med udeleženci donatorske konference so bili tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, izraelski premier Benjamin Netanjahu in jordanski kralj Abdulah II.

Najbolj je bodla v oči odsotnost predstavnikov ameriške administracije. Pomembno vlogo sicer igra fundacija Billa in Melinde Gates, ki je napovedala prispevek 100 milijonov ameriških dolarjev.

COMMENTS

Wordpress (0)