(VIDEO) Na tone opreme: Poglejte, kaj vse je bogati arabski šeik podaril Hrvaški kot pomoč v boju s koronavirusom – TOPNEWS.si

(VIDEO) Na tone opreme: Poglejte, kaj vse je bogati arabski šeik podaril Hrvaški kot pomoč v boju s koronavirusom

(VIDEO) Na tone opreme: Poglejte, kaj vse je bogati arabski šeik podaril Hrvaški kot pomoč v boju s koronavirusom

V skladišču hrvaške Uprave za civilno zaščito so predstavili prvi del pošiljke donacije, ki je prispela iz Abu Dabija. Za zaščito vseh, ki pomagajo rešiti bolnike s koronavirusom, je prispelo pet in pol ton tovora zaščitnih mask, razkužil, zaščitnih oblek in drugih potrebščin.

Skupna donacija znaša 11,5 ton medicinske opreme.

Nenadno donacijo mask in druge opreme je Hrvaški poslal bogati šeik iz Abu Dabija, ki je želel ostati anonimen, so pojasnili državni uradniki.

Čeprav vsi govorijo o anonimnem arabskem šeiku, je v medije pricurljala novica, da gre za 58-letnega princa Hamdana bin Zayeda Al Nahyana.

Zaščitna oprema, ki je na Hrvaško prispela kot donacija iz Združenih arabskih emiratov, se bo razdelila zdravstvenim ustanovam in bo najprej dostavljena tistim, ki imajo obolele za koronavirusom, je dejala Maja Grba Bujević in opozorila, da je ne bo dovolj, če se bodo ljudje še naprej vedli neodgovorno.

Donacija vlade Združenih arabskih emiratov omogoča hrvaški vladi, da dopremi dodatne količine zaščitne opreme v vse zdravstvene ustanove na Hrvaškem, je povedala Maja Grba Bujević, direktorica hrvaškega zavoda za nujno medicino, pred skladiščem civilne zaščite, kamor so donacijo dostavili čez noč.

Dodala je, da gre za prvi del dobave v višini 5,5 ton opreme in da pričakujejo nadaljnjih 5,5 ton v naslednjih 48 urah.

Pošiljka vsebuje zaščitno opremo za vse, ki sodelujejo pri odzivu na to situacijo, kombinezoni, maske, razkužila, “vse kar v tem trenutku potrebujemo.”

Darovana oprema zdaj gre v tiste bolnišnice in zdravstvene ustanove, ki jo nujno potrebujejo, je dejal Grba Bujević in poudarila, da bodo najprej oskrbeli bolnišnice, ki imajo bolnike s COVID-om, opremo pa bodo dostavljali ves dan.

Na vprašanje, kakšne so razmere z drugo opremo v bolnišnicah, je odgovorila, da so bolnišnice “pokrite” in da bo vse v redu, kar se tiče opreme

.”Torej, pripravljamo se na naslednjo fazo, če bomo opremo potrebovali,” je dejala in poudarila, da bo opremo zagotovo še treba nabaviti in da se bo na to pripravilo ministrstvo za gospodarstvo.

Prispela pošiljka zaščitnih mask v Slovenijo

Poskrbljeno bo tudi za vse tiste, ki so imunsko prizadeti in tistimi s kroničnimi boleznimi, je dodala. Namestnik vodje nacionalnega štaba civilne zaščite Damir Trut je dodal, da se oprema nabavlja prek sistema javnih naročil za zdravstveno osebje, osebje civilne zaščite in vse, ki sodelujejo pri kakršnih koli inšpekcijskih pregledih in delujejo v sistemu zaščite pred koronavirusom. Zdaj je nekoliko lažje kupiti opremo kot doslej, je dodal. Opreme ni bilo nikjer, saj so bili zaprti vsi dobavni kanali, saj je bila večina opreme proizvedena na Kitajskem, a ker so se razmere na Kitajskem zdaj izboljšale, je dejal Trut, se je proizvodnja začela, prav tako so se odprili tudi dobavni kanali iz drugih držav. Kljub težki situaciji  pa se je na Youtubu pojavil video, ki parafrazira in smeši Toninovo epizodo z nabavo mask.

Če se samo spomnimo diletantskega naročanja zaščitnih mask in s tem povezanih zapletov in težav z dobavo, ki so jo urejali nekateri visoki slovenski uradniki, se nam hrvaška vlada v primerjavi s slovensko zdi super učinkovita.

COMMENTS

Wordpress (0)