(VIDEO) Prva seja Janševega ministrskega kabineta že nocoj, prve menjave v državotvornih resorjih in obveščevalni službi – TOPNEWS.si

(VIDEO) Prva seja Janševega ministrskega kabineta že nocoj, prve menjave v državotvornih resorjih in obveščevalni službi

(VIDEO) Prva seja Janševega ministrskega kabineta že nocoj, prve menjave v državotvornih resorjih in obveščevalni službi

Čeprav je bila sprva izvolitev nove vlade sicer predvidena za torek, pa je na dnevnem redu že danes pozno popoldne, kar pomeni, da bi nova vlada lahko prisegla že danes pozno zvečer ali v noči na jutrišnji dan. Vlada se bo takoj po izvolitvi sestala na seji ministrskega kabineta.

Gre za eno najbolj ekspresnih potrditev nove vlade, saj so še danes potekala zaslišanja ministrskih kandidatov. Glasovanje o imenovanju vlade je javno, za izvolitev pa je dovolj že navadna večina. Je pa zanimiva koincidenca med 13. Šarčevo vlado in 14. Janševo, saj so poslanci obe vladi potrjevali na petek 13-tega. Med obema petkoma pa je natanko 18 mesecev razlike.

Na prvi seji vlade naj bi Janšev kabinet že potegnil prve kadrovske poteze, imenoval državne sekretarje, najverjetneje pa bo vlada zamenjala tudi vodstvo Sove in policije ter vojske.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je namreč napovedal številne kadrovske menjave v policiji. Vlada ima namreč zakonsko možnost, da v prvem letu mandata zamenja ključne ljudi v posameznih resorjih. Primopredaje poslov med ministri naj bi potekale že nocoj ali jutri dopoldne.

Predsednik parlamenta Igor Zorčič je poslanske skupine na kolegiju pozval, naj razpravo omejijo, kar je razjezilo Levico, češ da se državni zbor spreminja v glasovalni stroj. Čimprejšnjo potrditev nove vlade, za razpravo je bilo predvidenih osem ur, je podprl tudi Marjan Šarec z besedami, da je zdaj čas za reševanje in prav je, da nova vlada začne z delom čimprej.

“Ne glede na to, kaj si mislimo o ministrih nove vlade, postopkih, apeliram na poslance, da maksimalno skrajšajo razpravo na jutrišnji seji, državnega zbora, kjer se bo potrjevalo novo ministrsko ekipo,” pravi Šarec, ki še dodaja: “Glasovi so zagotovljeni in ne glede na to, kaj si mislimo, nima smisla zavlačevati izvolitve nove vlade v nedogled. Res ni potrebe, da seja traja do dveh zjutraj, ker s tem ne bomo dosegli ničesar. Zdaj je čas za reševanje. Mislim, da je prav, da nova vlada čim prej začne z delom. Najbolj ji bomo pomagali s tem, da primopredajo opravimo čim prej v petek zvečer.”

Začetek zaslišanja kandidatke za ministrico brez resorja za področje odnosov med RS in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med RS in Slovenci po svetu Helene Jaklitsch je bil napovedan za 16. uro, poltretjo uro pozneje, ob 18:30 pa se bo začela seja DZ, na kateri bodo poslanci odločali o listi ministrskih kandidatov.

Kakšnih presenečenj pri glasovanju ni za pričakovati, Janšo je namreč prejšnji teden na glasovanju za predsednika vlade podprlo 52 poslancev, medtem ko je predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča na tajnem glasovanju potrdilo 48 poslancev.

Tako bo nova vlada potrjena že v tednu po vložitvi predloga ministrske ekipe v DZ. Hitra dinamika dogajanja je posledica stanja v državi zaradi epidemije novega koronavirusa. Tudi prva seja nove vlade, ki bo sledila potrditvi ministrov v DZ, bo namenjena sprejemanju ukrepov za zajezitev širjenja virusa.

Prvi ukrepi nove vlade naj bi bili namenjeni prav zamejitvi širjenja virusa med prebivalci. Janša je v četrtek napovedal, da bodo ustanovili krizni štab v ožji in širši sestavi, nova koalicija se strinja tudi s predlogom infektologov, da se za 14 dni zaustavi javno življenje v državi. Že danes se je napovedalo, da bo v celotni državi razglašena karantena, kar pomeni omejitev gibanja na najnujnejše poti.

S tem bo Janševa vlada dobila polna pooblastila, tudi pri soočanju s krizo zaradi epidemije COVID-19 oz. koronavirusa. Kot je znano, je koordinacijo boja proti epidemiji prevzela vlada v celoti, izvolitev nove vlade s polnimi pooblastili pa bi nedvomno pomenila lažje soočenje s krizo, ki že pušča hude posledice pri gospodarstvu.

Srečko Šestan, poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije, ki je z razglasitvijo epidemije prevzel koordinacijo spopadanja z novim koronavirusom, je danes sporočil, da so se danes že sestali v novi sestavi. Z novo vlado Janeza Janše, ki bo po pričakovanjih potrjena nocoj, pa bodo najbrž dobili kakšna nova navodila, skladno s katerimi se bodo tudi ustrezno organizirali, je napovedal Šestan.

V Sloveniji so do 14. ure potrdili 141 okužb z novim koronavirusom, kar je 45 primerov več kot v četrtek zvečer. Kot kaže, je največje povečevanje števila okužb v ljubljanski regiji, je sporočila direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat. Do zdaj so opravili 4346 testiranj.

COMMENTS

Wordpress (0)