(VIDEO): Bitka s korona virusom se spreminja v vojno prestiža med Janšo in Šarcem – TOPNEWS.si

(VIDEO): Bitka s korona virusom se spreminja v vojno prestiža med Janšo in Šarcem

Šarec razglasil epidemijo, popoldne napovedana tiskovna konferenca Janše, Počivalška, Tonina in Pivčeve

(VIDEO): Bitka s korona virusom se spreminja v vojno prestiža med Janšo in Šarcem

Izredne razmere v državi zaradi širjenja epidemije korona virusa dobivajo dramatične razsežnosti. Število potrjenih okužb s korona virusom se je do 9. ure povečalo 82, od včeraj do danes je 25 novih okuženih. Vlada bo na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) razglasila epidemijo. To moramo razglasiti zaradi lažjega dela na terenu, s tem pa bo tudi Civilna zaščita dobila pravno podlago, da bo lahko nemoteno izvajala naloge, je po seji vlade povedal predsednik vlade Marjan Šarec.

Premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je tik pred zadnjo sejo vlade ministrstvoma za zdravje in izobraževanje naložil, naj pripravita vse potrebno, da se s ponedeljkom zaprejo vse vzgojno-izobraževalne ustanove. “Gre za ukrep, ki prinese za seboj marsikaj, a je nujen v tej situaciji,” je zapisal na tviterju.

Medtem pa je novi mandatar Janez Janša na tviterju staršem, ki si lahko že v petek organizirajo varstvo, priporočil, da svojih otrok ne pošiljajo v šole in vrtce. “Pripravljamo ukrep, po katerem bodo od ponedeljka dalje vse šolske ustanove, vključno z dijaškimi domovi, do nadaljnjega zaprte,” je zapisal.

https://twitter.com/NeuroVirtu/status/1238038615436988418

Gre za očitno kolizijo navodil pred jutrišnjim glasovanjem o novem ministrskem kabinetu Janeza Janše, ki že od Seje sveta za nacionalno varnost vsaj v javnosti nastopa kot polnokrvni predsednik vlade. Seja ministrskega kabineta Janševe vlade naj bi bila že v soboto zjutraj. Minister za zdravje Aleš Šabeder pa je danes dejal, da širjenje virusa prehaja v drugo fazo, zato bo po njegovih besedah verjetno treba aktivirati državni načrt.

O novi vladi naj bi sicer parlament odločal jutri zvečer ob 18:30, vendar bo do primopredaje verjetno prišlo med vikendom oziroma v soboto , saj je napovedano osem ur razprav, kar pomeni, da bi novo vlado dobili v jutranjih urah iz petka na soboto.

Jezo pri Janševih je povzročila ideja, na tviterju, da bi podaljšali mandat sedanje vlade

https://twitter.com/NeuroVirtu/status/1238038615436988418

Za izvolitev ministrske ekipe v DZ je sicer potrebna podpora večine navzočih poslancev. Glasuje se o listi kandidatov v celoti, nova koalicija pa ima za njeno potrditev zagotovljenih 47 glasov.

Kolegij je na predlog predsednik DZ Igorja Zorčiča sicer sklenil, da predstavitve poročil odborov tokrat ne bo, da nekoliko pridobijo na času. S tem se sicer ni strinjal vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec, ki je dejal, da ne razume, zakaj se na tak način hiti, saj se trenutna vlada, ki opravlja tekoče posle, na razmere ustrezno odziva.

S tem se je odzval tudi na predlog vodje poslanske skupine SDS Danijela Krivca, ki je pozval, da se glede na resnost situacije dogovorijo, da ne bi izkoristili v celoti časa za razpravo in se poskušajo omejiti na najbolj nujno. Kot je dejal, so bila ključna vprašanja, da se o ministrskih kandidatih ustvari neko mnenje, izpostavljena že na zaslišanjih pred delovnimi telesi DZ.

Medtem ko je prvak SNS Zmago Jelinčič ocenil, da je smiselno, da se razprava skrajša na minimalni čas, pa je namestnica vodje poslanske skupine LMŠ Jerca Korče sicer soglašala, da se predstavitve poročil odborov ne opravi, ne pa tudi da se omeji razprava. “Mi bomo vsekakor svojo razpravo omejili tako, kot mi mislimo, da je prav, in postavili še tista vprašanja, na katera nismo dobili odgovorov,” je napovedala.

COMMENTS

Wordpress (0)