(VIDEO) Kandidat za notranjega ministra predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) Aleš Hojs, nekdanji predsednik upravnega odbora Nova24TV, sedaj direktor Nove24TV? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kandidat za notranjega ministra predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) Aleš Hojs, nekdanji predsednik upravnega odbora Nova24TV, sedaj direktor Nove24TV?

(VIDEO) Kandidat za notranjega ministra predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) Aleš Hojs, nekdanji predsednik upravnega odbora Nova24TV, sedaj direktor Nove24TV?

Mandatar za sestavo nove vlade Janez Janša se je s predsedniki koalicijskih strank danes na štiri oči pogovarjal glede zadnjih kadrovskih rešitev na ministrskih mestih. Najprej je bil pri Janši predsednik NSi Matej Tonin, potem predsednica Desus-a Aleksandra Pivec, nazadnje pa je bil pri njem predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek.

Kadrovske rešitve koalicijskih strank so vse bolj jasne. SMC bo poleg svojega predsednika Zdravka Počivalška (gospodarstvo) predlagala še Lilijano Kozlovič (pravosodje), medtem ko sta preostali dve imeni (izobraževanje in javna uprava) še neznani. A odločitev naj bi sprejeli danes. Ministrstvo za izobraževanje bi lahko prevzela vodja poslanske skupine v minulem mandatu Simona Kustec ali dekan mariborske fakultete za naravoslovje in matematiko Mitja Slavinec, vendar naj bi Mitja Slavinec odpadel iz kombinacije domnevno zaradi “debelega dosjeja”.

Za vodenje ministrstva za javno upravo pa se v nekaterih medijih omenja nekdanjo poslanko Urško Ban in direktorja Raziskovalnega izobraževalnega središča Dvorec Rakičan Roberta Celca. Slednji je za portal Pomurec.com v torek zvečer potrdil, da mu je bila kandidatura ponujena, a se o njej še ni odločil.

NSi bo poleg predsednika Mateja Tonina (obramba) in poslanca Jerneja Vrtovca (infrastruktura) predlagala še strokovnega sodelavca Janeza Ciglerja Kralja (delo in družina). Kot poroča revija Reporter se je najbolj zapletlo pri ministrstvu za delo in socialo, ki ga je Janez Janša nekako vsilil NSi, saj ga nobena druga stranka ni hotela.

Najprej se je kot kandidat za ministra omenjal Cveto Uršič, nekdanji direktor direktorata za invalide in generalni sekretar Slovenske Karitas. Toda stranki je sporočil, da se vidi kvečjemu na mestu državnega sekretarja.

Nato je Tonin za ministrico povabil Vido Čadonič Špelič, nekdanjo direktorico veterinarske uprave in državne sekretarke na kmetijskem ministrstvu pri Francu Bogoviču, zdaj pa je direktorica občinske uprave Novo mesto. Vida Čadonič Špelič naj bi na kandidaturo pristala v primeru, če se z njo strinja Janša, ta pa jo je zavrnil z argumentom, da je kot glavna tajnica SKD v času Drnovškove vlade preveč dobro sodelovala z Gregorjem Golobičem.

Večino ministrskih kandidatov so v SDS izbrali, a sestava menda še ni dokončna. Na čelo kohezijskega resorja se bo predvidoma zavihtel Zvone Černač, ki so ga nekaj časa omenjali kot kandidata za notranjega ministra. A ta bo po tem, ko je položaj kohezijske ministrice zavrnila kandidatka SLS, predvidoma Aleš Hojs. Nad financami naj bi bedel Andrej Šircelj, nad zunanjo politiko Anže Logar, nad okoljem Andrej Vizjak in nad kulturo Damjan Damjanovič. Sicer pa obstaja velika verjetnost, da bi se na kulturo vrnil Vasko Simoniti.

Največ pozornosti je namenjeno novemu kandidatu za notranjega ministra Alešu Hojsu, ki je že predmet številnih komentarjev na tviterju. “Direktor Nove24tv bo postal novi minister za notranje zadeve. Ne vem, a je to komedija ali grozljivka” se sprašuje tviterašica Mateja Rose.

Za SDS je resor notranjega ministra izredno pomemben še posebej v kontekstu preiskave NPU-ja , ki naj bi poleg Banjaluških kreditov preiskoval tudi nakazila iz Madžarske.

V kmetijskem resorju ostaja predsednica Desusa Aleksandra Pivec, v zdravstvenega se bo vrnil Tomaž Gantar.

COMMENTS

Wordpress (0)