(VIDEO) Kakšna je prava strategija in načrti Janeza Janše? V vladi tudi SLS Marjana Podobnika: “Če bo ta vlada uspešna, bo skupaj s Slovensko ljudsko stranko, v prihodnje tudi parlamentarno stranko, dosegla na prihodnjih volitvah najmanj šestdeset poslancev” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kakšna je prava strategija in načrti Janeza Janše? V vladi tudi SLS Marjana Podobnika: “Če bo ta vlada uspešna, bo skupaj s Slovensko ljudsko stranko, v prihodnje tudi parlamentarno stranko, dosegla na prihodnjih volitvah najmanj šestdeset poslancev”

(VIDEO) Kakšna je prava strategija in načrti Janeza Janše? V vladi tudi SLS Marjana Podobnika: “Če bo ta vlada uspešna, bo skupaj s Slovensko ljudsko stranko, v prihodnje tudi parlamentarno stranko, dosegla na prihodnjih volitvah najmanj šestdeset poslancev”

Ne glede na to, kakšen bo rezultat današnjega glasovanja, kjer državni zbor odloča o Janševem tretjem premierskem mandatu je jasno, da glavna pozornost Janše ni namenjena polovici mandata, ampak bo od današnjega dne potrebno vse gledati skozi strategijo Janše, ki je usmerjena na naslednje redne volitve. Kakšna je prava strategija Janše, razkriva koalicijska pogodba, ki je všečna in gre na nek način za kupovanje in nabiranje volivcev za prihodnje redne volitve. Janševa strategija je torej usmerjena na prihodnje redne volitve in štiriletni mandat in ne na prihodnji dve leti

Če se v prihodnjih dveh letih ne bo zgodilo nič usodnega, verjetno lahko pritegnemo tistim političnim analitikom, ki pravijo, da sta predvsem SMC in Desus vstopili v vlado z argumentom, da bo ta vlada uspešna, zato je malo verjetno, da bi ju ti dve stranki poskušali zrušiti pred rednimi volitvami.

V tem kontekstu je zanimiva sinočnja analiza o tem, kaj lahko pričakujemo od nove vlade in česa ne, pri Marcelu Štefančiču, ki je gostil Roka Čakša in Alija Žerdina.

Štefančič je glede na koalicijsko pogodbo ugotavljal, da bo Janša rabil v dobrem letu ogromno denarja, kje ga bo dobil, ker čez dobro leto se bo začela predvolilna kampanja in bo vsega konec. Rok Čakš odgovarja: “Mislim, da glavni keč, ki sem ga dobil pri branju te pogodbe je, da ni napisana za dve leti, ampak je napisana za šest let. Mislim, da je ta strategija zastavljena, da se v prvih dveh letih upraviči, da se vlada pokaže kot uspešna vlada in potem dobi nov mandat za naslednja štiri leta. In tudi ti ukrepi, ki so zapisani, nimajo kratkoročnega finančnega vpliva, ampak računajo, da se bodo potem, ko bodo ti uveljavljeni, poznale posledice finančne šele 2023 in 2024”. Na ugotovitev Štefančiča, da ta vlada računa, da bo še enkrat izvoljena, je Čakš odgovoril: “Tudi če ne bo, je Marjan Šarec rekel, na dolgi rok smo vsi mrtvi. Ne verjamem, da se Janez Janša “sikira”, kaj bo s proračunom 2013 ali 2024.”

In kaj se bo v prihodnjih dneh in mesecih dogajalo med političnima blokoma in med strankami pozicije in opozicije? V tem kontekstu je zanimiva tudi poteza Janše, ki je v novo koalicijo kot nepogodbeno partnerico povabil tudi zunajparlamentarno SLS, ki bo, kot so so sinoči potrdili, tudi v SLS-u Moniki Rojs Kirbiš ponudil mesto ministrice. Na svetu stranke v Logatcu so se na stranko obrnili tudi različni gostje, med njimi jih je nagovoril tudi Ernest Petrič, svetovalec v kabinetu predsednika države.

Marjan Podobnik: “Zame to ni “koalicija sovraštva”, kot je bilo zelo grobo rečeno na tem protestnem shodu, ampak koalicija upanja, da si ideološko različne stranke skupaj prizadevajo za dobro Slovenijo. Jaz verjamem, da se največji nasprotniki te vlade ne bojijo, da bi ta vlada ne bila uspešna. Bojijo se, da bi bila uspešna, kajti, če bo ta vlada uspešna, sestavljata jo pa dve levosredinski in dve desnosredinski stranki, ki prekrivajo večji del slovenskega političnega prostora, če bo ta vlada uspešna, bo skupaj s Slovensko ljudsko stranko kot v prihodnje tudi parlamentarno stranko dosegla na prihodnjih volitvah, jaz verjamem, najmanj šestdeset poslancev. In zato jaz mislim, da je odgovorno, da SLS kot povezovalna stranka deluje na način, da po svojih močeh prispeva k uspehu te vlade in zato smo tudi pripravljeni, če bo potrebno, prispevati strokovnjake in ljudi, ki bi lahko karkoli pripomogli k uspešnemu delovanju te vlade,” je sinoči ob seji sveta stranke dejal predsednik SLS Marjan Podobnik.

Janša na desni očitno ne bo pustil nikogar zunaj, saj je NSi že podpisnik pogodbe, medtem ko bo zunaj parlamentarna SLS dala ministrsko mesto. Podobnik pravi, da, če bi gledali samo interesno strankarsko, bi si želeli na volitve, vendar gledajo na zadevo “s stališča povezovanja in graditev mostov med različnimi pogledi”, kar jih dodatno zavezuje, da so na razpolago.

“No, kot rečeno, SLS v slovenskem parlamentu nima poslancev in seveda to postavlja tudi naš status v odnosu do nastajajoče vlade, ki nastaja iz štirih strank. SLS pa je na vprašanje, če smo pripravljeni dati na razpolago strokovnjake, ki bi lahko pripomogli k uspešnemu delu te vlade, da bi sodelovali na določenih področjih in smo seveda to z veseljem sprejeli. In prav omenjena magistra Monika Kirbiš Rojs, kot vrhunska strokovnjakinja na tem področju, je ta primer. Ali bo karkoli drugega na drugih področjih, bi v tem trenutku težko rekel. V vsakem primeru imamo mi številne kakovostne strokovnjake, izkušene ljudi in kar bi bilo potrebno, smo na razpolago”.

COMMENTS

Wordpress (0)