(VIDEO) Glasovanje o mandatarju Janezu Janši pod vtisom včerajšnjega odstopa Mira Cerarja in sinočnjega odgovora Zdravka Počivalška – TOPNEWS.si

(VIDEO) Glasovanje o mandatarju Janezu Janši pod vtisom včerajšnjega odstopa Mira Cerarja in sinočnjega odgovora Zdravka Počivalška

(VIDEO) Glasovanje o mandatarju Janezu Janši pod vtisom včerajšnjega odstopa Mira Cerarja in sinočnjega odgovora Zdravka Počivalška

Znotraj tega so seveda mikro strategije posameznih strank v koaliciji, kjer je bila tik pred glasovanjem včeraj najbolj izpostavljena SMC Zdravka Počivalška. V tem kontekstu je zanimivo sinočnje pismo članom SMC-ja, kjer je Počivalšek pravzaprav potrdil, da so bile naše informacije, ki smo jih na Topnews.si objavili v članku “Kakšno je pravo ozadje Cerarjevega odstopa iz stranke, ki je imel ves čas pogajanj na mizi vodenje parlamenta, vendar je to vztrajno zavračal. Na koncu pa si je premislil, vendar funkcija ni bila več na voljo”. Počivalšek je na Cerarjeve očitke o tem, da je šlo pri ponudbi za mesto predsednika DZ “za manipulacijo, prazno retoriko in privatne ambicije posameznikov,” v pismu članstvu zapisal, da je bil Cerarju “položaj predsednika DZ ponujen trikrat. To je bilo v obdobju, ko je bila verjetnost oblikovanja nove politične večine še majhna in nezanesljiva. Vsakič je to misel zavrnil. Sprejemljiva je zanj postala šele potem, ko so postali jasni tudi obrisi nove koalicije…Vem, da si je tega položaja želel, a ta njegova želja je bila zame v luči dogodkov zadnjega meseca natanko to, kar danes očita meni in celotnemu vodstvu stranke, njegova »privatna ambicija«.”

Pred tem je Dragan Matić v odzivu na odstop Mira Cerarja zapisal:

“Spoštovani člani SMC, ki ne podpirate vstop SMC v koalicijo Janeza Janše!

V luči današnje izjave častnega predsednika SMC dr. Mira Cerarja vas pozivam, da ne izstopamo iz stranke posamično. Vsem, ki ne podpirate vstop v koalicijo SMC z Janezom Janšo in ste že izstopili iz SMC oz. to še nameravate predlagam, da se mi javite na elektronski naslov draganmatic664@gmail.com z vašimi kontaktnimi podatki. V naslednjih dneh je treba pretehtati naše nadaljnje korake. Ker nam rezultatov ankete izpred nekaj tednov o mnenju članstva glede vstopa v koalicijo SMC ni predstavila, je informacija o tem, koliko nas misli drugače kot aktualno vodstvo SMC zelo dragocena. Zavezujem se, da bodo vaši podatki obravnavani zaupno in jih brez vašega privoljenja ne bom razkril”.

Stave, ali bo včerajšnje dogajanje v SMC -ju imelo kratkoročni vpliv na glasovanje o predsedniku vlade Janezu Janši in potrditvi vlade in kakšna bodo dolgoročne posledice, so različne. Politični analitik Andraž Zorko po izstopu Cerarja iz SMC in napovedi predsednika stranke Počivalška o konsolidaciji ocenjuje, da bi SMC lahko preživela kot desnosredinska stranka. Njeni volivci so desni, ko govorimo o odnosu do gospodarstva, in liberalni, ko gre za odnos do manjšinskih skupin. Prepričan je tudi, da bo kmalu prišlo tudi do preimenovanja stranke. “To bo pika na i, zaključek tranzicije, ki se je začela s tem, da je Počivalšek prevzel stranko in šel v desnosredinsko vlado in da je odstopil njen ustanovni član,” je za STA še navedel Zorko.

Dejan Židan pa je, včeraj pisno povabil opozicijske stranke, da se pogovorijo o oblikovanju opozicijske koordinacije, skupnih načelih in načinu sodelovanja. Židan je v izjavi novinarjem v DZ pojasnil, da se je za zdaj pozitivno odzvala Bratuškova.

“Slovenija bo v naslednjih tednih predvidoma dobila novo vlado. S tem se bo na novo oblikovala tudi opozicija. Za demokratični razvoj je nujno, da opozicija nadzoruje ravnanja oblasti, ji nastavlja ogledalo in predlaga alternativne rešitve”, zato bo Mladi forum danes zjutraj pred glasovanjem o mandatarju pred parlamentom pripravil performans z ogledalom.

Zato je predsednik SD Dejan Židan bodočim opozicijskim partnerjem LMŠ, SAB in Levici, poslal vabilo k sodelovanju. “Po našem mnenju je namreč prišel čas, da gledamo, kako naprej. Od spopadov opozicijskih strank bo imela korist samo desna vlada”.

Pismo-predsednika-SD-strankam-LMS-Levica-SAB-02-03-2020

Na pobudo Dejana Židana se je že odzval premier v odstopu in predsednik LMŠ Marjan Šarec s tvitom, da “seveda pozdravlja pobudo stranke SD glede povezovanja v opoziciji. “Prosim le, da toliko počakamo, da tudi dejansko postanemo opozicija, sedanja opozicija pa vlada,” je še zapisal Šarec.

Židan pa je novinarjem v parlamentu takole razložil svojo pobudo. “Za demokratični razvoj je nujno, da opozicija nadzoruje ravnanja oblasti, ji nastavlja ogledalo in predlaga alternativne rešitve. Socialni demokrati bomo jasna, kritična in odločna opozicija. A demokratičen nadzor bo boljši in učinkovitejši, če bomo opozicijske stranke znale sodelovati in skupaj uresničevati vlogo, ki jo imamo v parlamentarni demokraciji,” je v dopisu predsedniku LMŠ Marjanu Šarcu, koordinatorju Levice Luki Mescu in predsednici SAB Alenki Bratušek navedel Židan.

Negativno je odgovoril na vprašanje, ali bi torej želel postati vodja opozicije. Pač pa v SD želijo, da se opozicijske stranke, če bo prišlo do desne vlade, naučijo tako sodelovati, da bo med njimi več zaupanja, komunikacije in koordinacije. Po njegovem mnenju je dovolj, da se predsedniki strank občasno povsem enakopravno sestanejo in da njihove poslanske skupine pomembne predloge včasih skupaj vložijo v postopek DZ. Oblika koordinacije, torej formalna ali neformalna, je stvar dogovora.

Kot ugotavlja Židan, nobena od strank ne želi biti odgovorna za najverjetnejši nastanek Janševe vlade in glede tega bodo imeli v opoziciji tudi v prihodnje različna mnenja. “A to ne sme biti osnovna komunikacija med strankami nove opozicije,” opozarja. Odgovornost za oblikovanje Janševe vlade zavrača tudi Levica, ki je sicer prekinila pogodbo o sodelovanju s Šarcem.

Dodal je, da je legitimna želja vsake stranke, da je najmočnejša in alternativa SDS. Tudi v SD si želijo, da bi bili po naslednjih volitvah najmočnejša stranka na levici in na sredini: “Ker vemo, da bi znali novo koalicijo voditi tako, da bi delovala štiri leta.” Vendar je po Židanovem mnenju pomembno, da iskanje pozornosti ne pomeni neposrednega spopada med štirimi opozicijskimi strankami, ker “od tega bo imela korist le desna vlada”.

Po njegovem mnenju je verjetno kakšna rana med strankami še prisotna, zato je nemogoče pričakovati, da bo proces sodelovanja potekal prvi teden ali mesec. “A po dobrih dveh letih pa moramo biti v kondiciji, da bomo znali med sabo prepričljivo sodelovati,” opozarja Židan.

“Socialni demokrati smo samo želeli povedati jasno, kako mi razumemo, zakaj bo verjetno prišlo do desne vlade. Ampak po petih tednih prvič zelo jasno povem. Obdobje petih tednov je za nami, sedaj se začenja obdobje, kjer smo vse politične stranke, ki smo v opoziciji, dolžne, da zgradimo način sodelovanja. Povsem jasno je, da je verjetno kakšna rana med strankami še prisotna, zato je nemogoče napovedati, da bo proces stekel prvi teden ali prvi mesec. Ampak po dveh letih in nekaj pa moramo biti v kondiciji, da bomo znali med sabo prepričljivo sodelovati.

COMMENTS

Wordpress (0)