Začelo se je – Države včeraj in danes ni zajel samo orkanski veter, ampak, sodeč po današnji in včerajšnji izmenjavi pisem, tudi pravi politični cunami, ki je razdejal Počivalškovo SMC – TOPNEWS.si

Začelo se je – Države včeraj in danes ni zajel samo orkanski veter, ampak, sodeč po današnji in včerajšnji izmenjavi pisem, tudi pravi politični cunami, ki je razdejal Počivalškovo SMC

Začelo se je – Države včeraj in danes ni zajel samo orkanski veter, ampak, sodeč po današnji in včerajšnji izmenjavi pisem, tudi pravi politični cunami, ki je razdejal Počivalškovo SMC

Pred napovedanim jutrišnjim nadaljevanjem pogovorov o novi koaliciji države ni zajel samo orkanski veter, ampak kot vse kaže je cunami, ki zajel Počivalškovo SMC. Najprej je izredno novico objavila Slovenska tiskovna agencija in sicer, da je ministrica za delo Ksenija Klampfer odstopila kot podpredsednica stranke in izstopila iz SMC. Nekaj minut zatem pa je Reporter objavil pismo Mira Cerarja. Skupna točka vsebin obeh pisem je, da nasprotujeta koaliciji z Janezom Janšo.

Kot je razvidno iz obeh pisem, je zanju nesprejemljivo pogajanje za vstop v desno vlado. Če bo SMC šla v vlado z Janezom Janšo, v njej ne želi sodelovati, je zapisal nekdanji predsednik stranke SMC Miro Cerar.

“Od vstopa v politiko sem vseskozi zagovarjal ista načela in nasprotoval politiki, ki jo pooseblja Janez Janša. Ob tem seveda podpiram prizadevanja predsednika SMC, ki vodi dialog z vsemi strankami, vendar s ciljem oblikovanja takšne koalicije, ki jo bo vodila oseba, ki v praksi udejanja demokratične vrednote in višjo politično kulturo. V primeru, da bi se oblikovala vlada pod vodstvom Janše, v njej ne morem sodelovati,” je zapisal Cerar.

Ob tem je izrazil obžalovanje, da dosedanji premier Marjan Šarec ni upravičil njihovega zaupanja, saj vlade ni vodil dovolj povezovalno in ni zagotovil pogojev, da bi tekoče nadaljevali zastavljeno delo in reforme.

Stranka SMC se od petka pogovarja s predsednikom SDS Janezom Janšo o morebitnem vstopu v vlado. Pogovori SDS, SMC, NSi in DeSUS se bodo nadaljevali predvidoma v torek. Že danes pa naj bi se o morebitnem skupnem nastopu na predčasnih volitvah pogovarjali SMC in LMŠ.

Tudi odločitev Klamferejeve je posledica nestrinjanja z vodenjem stranke, še posebej v času po odstopu predsednika vlade. Kot je dodala, je zanjo nesprejemljivo zdajšnje dogajanje, ko se SMC pogaja za vstop v desno vlado s popolnoma drugačno ideologijo. “Menim, da mora človek ostati zvest svojim vrednotam, predvsem pa samemu sebi. Za politika je to nujno in edino sprejemljivo,” je zapisala.

“V stranki je kljub vihram, ki so jo doletele, še vedno veliko dobrih in sposobnih članov, ki verjamejo v solidarnost ter dialog in katerim je zelo tuja desna ideologija. Iz srca in zaradi njih te iskreno prosim, da o smeri, kamor vodiš stranko, še enkrat dobro premisliš,” je Klampferjeva pozvala prvaka SMC Zdravka Počivalška.

“Menim, da smo opravili veliko dobrega za ljudi, prav gotovo pa je ostalo še veliko izzivov,” je navedla Klampferjeva, ki verjame, da so našteti rezultati lahko v ponos SMC.

“Žal pa v naši stranki niso vsi takšnega mnenja. Kot kaže, tudi ti ne, spoštovani predsednik. Najin pogovor tistega jutra, tik pred odstopom predsednika vlade, je razkril marsikatero pomanjkljivost v delovanju stranke,” je zapisala v pismu Počivalšku. Po njenih besedah je pogovor razkril tudi, da delo ni cenjeno, “bolj od dela namreč šteje populizem”.

Predsednik stranke SMC Zdravko Počivalšek je v pismu članom po srečanju z morebitnim novim mandatarjem Janezom Janšo zapisal, da sta s slednjim izmenjala mnenja, kako bi lahko najhitreje premostili padec vlade s trdnejšo in politično bolj operativno vlado. »To sva razumela oba s predsednikom SDS,« je Počivalšek zapisal v pismu, ki ga je danes objavil Dnevnik. Počivalšek piše članom, da se je z Janšo “razumel”. Počivalšku grozi, da se bo razgradnja SMC nadaljevala z razpadom poslanske skupine, kar bi pomenilo, da so pogajanja o novi vladi z Janezom Janšo ogrožena oziroma, da Janša ne more računati na deset poslancev SMC-ja.

Odziv predsednika SMC Zdravka Počivalška na pismi mag. Ksenije Klampfer in dr. Mira Cerarja

Ljubljana, 10. februar 2020 – Predsednik Stranke modernega centra Zdravko Počivalšek obžaluje odločitev mag. Ksenije Klampfer, ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v odstopu, da izstopi iz Stranke modernega centra. Ta odločitev preseneča, zlasti v luči tega, da je mag. Klampfer pred tremi meseci postala podpredsednica stranke. Res so se politične okoliščine v zadnjih tednih precej spremenile, vendar to vodstva stranke ne bi smelo odvezati odgovornosti do svojih volivk in volivcev ter do iskanja rešitev v dobro države.

Dejstvo, da je mag. Klampfer svojo odločitev skorajda sočasno sporočila predsedniku SMC in medijem, najbrž razgalja pravo ozadje njene odločitve, to je popuščanje pod težo javnega pritiska na SMC, da svoje prihodnje politične odločitve podredi interesu drugih strank.

Razumljivo je, da imamo različne poglede na nastalo situacijo in na prihodnje delovanje tako stranke kot države. Vendar bi bilo prav, da se o tem pogovorimo. Loputanje z vrati je hipno res lahko všečno, a obenem politično nezrelo.

Dosežke dela ministrice Klampferjeve cenita tako stranka kot njen predsednik. To ji je večkrat tudi osebno povedal. Učinki ukrepov, za katerimi je stala in se osebno močno izpostavila, so in bodo vidni še dolgo potem, ko vlada, katere del je, ne bo več delovala. Mnoge je lahko izpeljala zato, ker je imela za seboj politično zaslombo tudi v lastni stranki. Trditi drugače je nepošteno.

Predsednik stranke je pozorno prebral očitke mag. Klampfer na račun vodenja stranke. Stranka modernega centra je bila in ostaja v nečem zelo liberalna: v strpnosti do različnih stališč. Vedno so bili v stranki različni pogledi na vprašanja in izzive. Tudi sedaj, ko je po odstopu predsednika vlade ves politični prostor potisnjen v navidezno nujo po sprejemanju rokohitrskih odločitev, je tako. Ne predsednik ne vodstvo stranke si ne domišljata, da bo do dokončne odločitve stranke o tem, kako naprej, vodila pot miselnega enoumja in podleganja koristoljubnim argumentom.

V tem oziru predsednik stranke razume tudi pismo ustanovitelja in prvega predsednika stranke dr. Mira Cerarja. Kot izraz lastne volje in mišljenja, do katerih ima v SMC vsakdo vso pravico.

Ocena politične situacije, kot jo je v pismu izrazila mag. Klampfer, je po mnenju predsednika stranke pomanjkljiva in ne temelji na dejstvih, ampak površni nabirki pol- in neuradnih informacij.

Naj ponovimo: SMC je v zvezi s trenutnimi političnimi razmerami sprejela samo dve odločitvi, in sicer: da se bo pogovarjala z vsemi, ki bodo nakazali izvedljive ideje o oblikovanju morebitne nove vlade in da se z odstopom predsednika vlade pripravlja na morebitne nove predčasne volitve.

Vse drugo je sklepanje na pamet.

V trenutkih, kakršni si sledijo po odstopu predsednika vlade, šteje, če si znajo ljudje zaupati in svoje pomembne poteze sporočati v odprtem pogovoru. To je ključ do uspešnega dela skupine in skupnosti.

Javno dopisovanje k temu ne koristi. Koristi pa pogovor. Tega se predsednik stranke dobro zaveda, zato ob številnih obveznostih v službi, zadnje tedne vse svoje proste ure preživlja s člani strankinih odborov po vsej Sloveniji. Na te pogovore je bila vabljena tudi mag. Klampfer. Ali se je vabilu odzvala, ve najbolje sama.

Stranka modernega centra
Odnosi z javnostmi

Očitno bo ta teden odločilen za to, kar se bo v prihodnjih dneh in mesecih dogajalo v slovenski politiki. Na pismo Kamferejeve se je na tviterju že odzval Janez Janša

Sicer pa se je v senci dogajanja v SMC-ju za stranko SDS v medijih pojavila še ena slaba novica. Spletni portal necenzurirano. si je danes objavil članek, v katerem se sprašujejo, od kod milijoni za medije SDS in “Operacijo Makedonija” ter razkrivajo, da je denar za medijsko hobotnico SDS in madžarsko politično-obveščevalno-medijsko operacijo v Severni Makedoniji prišel iz najožjega kroga Viktorja Orbana in podjetja, ki sodeluje pri madžarsko-ruski gradnji nuklearke.

V drugem članku pa pišejo, da “Finančne tokovi razkrivajo: Orbanov denar v Slovenijo in Makedonijo”.

Madžari naj bi, kot pišejo novinarji necenzurirano.si, po zadnjih parlamentarnih volitvah okrepili financiranje medijskih podjetij iz kroga SDS in pišejo o tem, zakaj je del milijonov, ki so jih nakazali v Slovenijo, končal v Severni Makedoniji.

Pismo  Zdravka Počivalška si lahko preberete v nadaljevanju:

Spoštovane članice in člani Stranke modernega centra,

po tem, ko je predsednik republike opravil prvi krog posvetovanj s predstavniki parlamentarnih strank, so se okrepili pogovori o možnih izhodih iz razmer, v katerih se je znašla Slovenija po odločitvi izpred 11 dni, ki nas je vse presenetila.

V SMC smo dosledni v odločitvi, da je edina pot do rešitve – kakršnakoli že bo – dialog. Zato v teh dneh našo pozornost usmerjamo v izmenjavo pogledov, stališč in predlogov s strankami, ki z nami delijo stališče, da so predčasne volitve zgolj ena od možnosti izhoda iz političnega medvladja.

Danes sem se tako skupaj z vodjo poslanske skupine in generalnim sekretarjem naše stranke, Igorjem Zorčičem in Miho Reboljem, udeležil pogovora, na katerega je vse parlamentarne stranke povabil predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša.

Šlo je za informativni pogovor, ki ne pomeni začetka pogajanj ali kakršnihkoli drugih zavezujočih dejanj. Pogovor je bil odkrit in konstruktiven, z naše strani pa tudi vsebinsko zelo poveden, saj smo predsedniku SDS predstavili programske usmeritve in izhodiščna pričakovanja, ki so naš predpogoj za nadaljevanje vsakršnih pogovorov.

Zavedam se, da smo danes informacije o tem, kako bi lahko odstop vlade čim hitreje premostili s trdnejšo in politično bolj operativno vlado, zgolj izmenjali. To sva razumela oba s predsednikom SDS, s katerim sva se tudi dogovorila, da se bodo pogovori na ravni strank v prihodnjem tednu nadaljevali.

Za SMC je zdaj najpomembneje, da na razmere v političnem prostoru zremo z razumnostjo in na osnovi zdaj že bogatih izkušenj o tem, kako je potrebno voditi državo. Tudi sam imam, ko se pogovarjam s kolegi iz drugih strank, pred seboj te izkušnje. Vem, da ni enostavne koalicije in da izključevanje v politiki ni ključ do vlade, ki bi bila operativno in politično dovolj močna za kaj več od opravljanja tekočih poslov.

Tudi danes, ko teče že 11. dan od odločitve predsednika vlade in Liste Marjana Šarca, da odstopi, ni potrebe po zaletavih in kratkovidnih dejanjih. Časa za poglobljen premislek o vseh vidikih posledic take ali drugačne odločitve, imamo v SMC še dovolj. Premisleku bodo sledile odločitve, ki jih bomo sprejeli skupaj!

Verjamem, da je med nami dovolj premisleka in širine, da pogledamo prek tega, kar vztrajno rišejo tudi mediji: da so volitve ena, edina in najboljša rešitev za Slovenijo. V to sem namreč sam globoko prepričan.

Na srečanjih z vami, člani stranke, ki te dni potekajo v vsej Sloveniji, slišim zelo različne poglede na trenutni politični položaj, skupna pa nam je želja, da politiki pokažemo modrost in pogum.

S to mislijo se oziram koncu tedna naproti. Z vašimi nasveti in priporočili pred seboj bom vnovič in vnovič pretehtal možnosti, ki so pred nami. Storite to, prosim, tudi vi.

V trenutkih odločitve ni nič bolj dragocenega od besed sopotnikov, kar ste zame vsi vi.

Želim vam lep in miren vikend, sledil mu bo razburljiv teden.

O vsem vas bom ažurno obveščal, jaz in celoten tim na stranki smo vam na voljo za odgovore in vaše predloge.

Vabim vas tudi na srečanja, ki jih te dni organiziramo po Sloveniji, osebno se je veliko lažje pogovoriti.

Zdravko Počivalšek

COMMENTS

Wordpress (0)