Marjan Šarec in Matej Tonin iz oči v oči – TOPNEWS.si

Marjan Šarec in Matej Tonin iz oči v oči

Marjan Šarec in Matej Tonin iz oči v oči

Komisija za nadzor nad obveščevalnimi službami bo danes ob 14-tih zaslišala premiera Marjana Šarca. Zaslišanje v zvezi z zaposlitvijo znanke premierja Šarca Lepe N. na agenciji bo potekalo za strogo zaprtimi vrati. Pri spremljanju dela KNOVS-a namreč že nekaj čas veljajo stroga pravila, kjer novinarjem in snemalcem ni omogočen dostop do tako imenovane “tihe sobe”, da bi posneli prihode in odhode oziroma morebitne izjave poslancev in povabljenih, med katerimi je danes tudi premier Marjan Šarec.

Predsednik komisije Matej Tonin se je za tak ukrep odločil po kritikah v javnosti, da komisijo zlorablja za svojo promocijo in za politično obračunavanje, kjer naj bi imela s premierjem Marjanom Šarcem še neporavnane račune v času, ko je bil Šarec župan v občini Kamnik, kjer je sicer doma tudi Matej Tonin.

Afera, ki je zaznamovala zadnje mesece lanskega leta, se je sprevrgla v napete odnose med Knovsom in Sovo, v središču pa je bila zaposlitev znanke premierja Šarca na agenciji. Po polemikah v javnosti in poizvedovanju Knovsa je inšpektorat za javni sektor na pobudo Sove na agenciji opravil nadzor nad zaposlitvijo štirih javnih uslužbencev in ugotovil več formalnih kršitev. Izrekel je ukrepe, ki se nanašajo na pravilno poslovanje agencije v prihodnje, za razveljavitev sklenjenih pogodb pa ni bilo zakonskih pogojev.

Sova je nepravilnosti že odpravila, kar so potrdili tako na inšpektoratu kot na Sovi, o tem pa naj bi direktor agencije Rajko Kozmelj že poročal članom Knovsa. Tako direktor Sove kot tudi državni sekretar v kabinetu premierja Marjana Šarca sta posredovanje pri zaposlitvi Lepe N zanikala. Morebitno posredovanje pri zaposlitvi nekdanje sodelavke in znanke pa je v javnosti zanikal tudi premier Marjan Šarec.

Prva tako ni znano, ali bo morala pred komisijo stopiti tudi uslužbenka Sove Lepa N., kar je sicer Matej Tonin napovedal predvsem kot povračilni ukrep ker Sova ni dovolila vpogleda v osebne kartoteke zaposlenih na agenciji.

Komisija je najprej zaslišala župana Škofljice Ivana Jordana, ki naj zakuhal afero in jo preko posrednikov spravil v medije. Premier, je, da z zaposlitvijo Lepe N. ni bilo vse v redu, pred časom že dejal, da sam ni bil zraven pri tej zaposlitvi in da o tem težko sodi. “To je stvar inšpektorata in Sove.” Napovedal pa je, da se bo vabilu Knovsa odzval, in sicer iz spoštovanja do parlamentarizma in do same institucije, “ne pa do tistih, ki to komisijo vodijo”. Ali se bo zaslišanja udeležil tudi predsednik opozicijske SDS Janez Janša še ni znano, saj je bil ta teden na službeni poti v tujini.

Šarca je Knovs na pogovor vabil že v torek, vendar se je tedaj udeleževal letnega zasedanja Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu. Je pa Knovsu uspelo opraviti pogovor z državnim sekretarjem v kabinetu predsednika vlade Damirjem Črnčecem. Ta je pred začetkom seje opoziciji očital, da skozi parlamentarno komisijo deluje kot “politična policija iz starih časov”.

Po pričanju pred komisijo Damirja Črnčeca izjav v zvezi s pogovorom ni dajal niti običajno zgovorni predsednik Knovsa Matej Tonin. Več pojasnil predsednika komisije Mateja Tonina je pričakovati po današnjem pogovoru s Šarcem.

COMMENTS

Wordpress (0)