(VIDEO) Kdo vse od politikov je prišel v Dražgoše in kaj je po prireditvi povedal nekdanji predsednik Milan Kučan – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kdo vse od politikov je prišel v Dražgoše in kaj je po prireditvi povedal nekdanji predsednik Milan Kučan

(VIDEO) Kdo vse od politikov je prišel v Dražgoše in kaj je po prireditvi povedal nekdanji predsednik Milan Kučan

Na tradicionalni proslavi v Dražgošah, kjer je bil vrhunec 63. sklopa prireditev Po stezah partizanske Jelovice, se je na sončen dan zbralo več tisoč ljudi. Mnogi se na prireditev vračajo vsako leto, saj so za mnoge Dražgoše postala posvečen kraj, številni pa jo izkoristijo tudi za rekreacijo. Tako se jih je tudi letos veliko v vas na pobočjih Jelovice odpravilo peš. Planinska društva so iz različnih krajev organizirala tudi deset vodenih pohodov, najdaljšega, 41. spominskega pohoda Po poti Cankarjevega bataljona s Pasje ravni v Dražgoše, pa se je udeležilo 297 pohodnikov.

Že tradicionalno so se proslave udeležili tudi predstavniki različnih levih in levosredinskih političnih strank in vidni predstavniki države. Med njimi so bili predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ-ja Dejan Židan, minister za obrambo in predsednik Desus-a Karl Erjavec ter ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Prav tako pa tudi predstavniki Levice s koordinatorjem Luko Mescem. Na Dražgoše pa je med prvimi prišel tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

Najbolj bučnega aplavza je bil deležen nekdanji predsednik Milan Kučan, medtem ko je bilo med uradnim napovedovanjem gostov slišati tudi nekaj žvižgov predvsem ob omembi imena predsednika države.

Sicer pa je prireditev minila brez incidentov, čeprav so svojo udeležbo napovedovali tudi predstavniki Štajerske varde, vendar jih na Dražgošah ni bilo opaziti, vsaj ne v organizirani formaciji. So pa poleg častne straže in uradne vojske z muzejskim orožjem iz Druge svetovne vojne nastopili predstavniki veteranske organizacije, ki sicer običajno spremljajo partizanske proslave.

Vsekakor pa bo poleg partizanskih pesmi v Dražgošah še dolgo odmeval govor slavnostnega govornika pesnika Ervin Fritza, ne toliko zaradi govora o pomenu Dražgoške bitke in partizanstva pa tudi povojnih pogojev, ki jih je označil za napako, ampak predvsem zaradi kritike aktualnih razmer.

Fritz je spregovoril o socialističnem režimu in o vseh dobrobitih, ki jih je prinesel ljudstvu, a izpostavil tudi njegove napake. “Ko dandanes poskušamo podpreti levo družbeno paradigmo, je samoumevno, da je treba radikalni kritiki podvreči ne samo sedanji neoliberalistični, kapitalistični sistem, ampak kritizirati za nazaj tudi socializem in njegove napake,” je izpostavil.

Socializem v Jugoslaviji se je tako izrodil, da je bila ogrožena slovenska nacionalna svoboda in neodvisnost. Iz Jugoslavije je bilo zato treba čim prej izskočiti, a smo se, kot je ocenil Fritz, rešili iz slabega v hujše: “Da je sedanja Slovenija uresničenje sanj stoletij in tisočletij, je zgolj govorniško pretiravanje, kajti znameniti osamosvojitelji so z osamosvojitvijo izvedli tudi protirevolucijo, to se pravi restavracijo kapitalizma.”

Kot je poudaril Fritz, “zasebna tržna ekonomija, gospodarstvo, ki diktira državnim ob lastem sumljive zakone, oblasti, ki gojijo sistemsko korupcijo, ki so razprodajajo nacionalno bogastvo, nekdaj skupno last in ki hlapčujejo tujim interesom in interesom bogatih, oblasti, ki drsijo v fašizacijo, ne morejo več zagotavljati ljudske blaginje”.

S pesnitvijo EPP kantata je napovedal prizadevanja za delavsko samoupravo in ljudi pozval: “Vsi, vsi, ki živite v kloaki, le vkup z nami. Z nami, obubožana vas, z nami, študentje, profesorji, pesniki, strokovnjaki, prihaja naš čas. Iz naše nesreče vsakdanje prežijo na svet naše sanje. Spremenile se bodo v dejanje. Združimo svoje sile solidarno. Solidarno bomo stali in obstali. Maltretirati nas bo postalo nevarno. Vladajoči, glejte, kako boste z nami ravnali.”

Nekdanji predsednik države Milan Kučan, ki je bil po prireditvi precej redkobeseden, je slavnostni govor komentiral z besedami: “Pesnik  Fritz, ki je pač povedal to, kar misli, pa ni edini, ki tako misli in aplavz, ki ga je tudi dobil, je dokaz”.

Je pa prireditev v Dražgošah potekala pod vtisom nedavne razveljavite sodbe proti generalu Rupniku. V zvezi s tem pa je nekdanji predsednik Milan Kučan dejal: “Tako, kot je rekel Ervin Fritz, dejstva, kdo je bil general Rupnik, birokratski sodni postopki ne morejo spremeniti”.

Glede aktualnega dogajanja, povezanega z zapleti z vračanjem slovenskih vojakov iz Iraka pa je nekdanji predsednik države dejal: “No, v mojem času se slovenski vojaki v Sloveniji. Se niso borili pod okriljem Nata in pa ameriških interesov v tujini”.

Ni pa želel komentirati potez vrhovnega poveljnika in aktualnega predsednika države Boruta Pahorja: “Ne vem, jaz nisem o tem odločal, tako, da ne vem za podrobnosti. Ampak, kot rečeno, mesto slovenskih vojakov je v Sloveniji”.

Tudi minister za obrambo Karl Erjavec zadeve, povezane z vojsko, ni želel komentirati, niti kritičnega zapisa Marjana Šarca na tviterju. Na ugotovitev novinarja, da je bil premier Šarec precej razburjen zaradi tega, je Erjavec dejal: “To pa ne vem, njega vprašajte”.

COMMENTS

Wordpress (0)