(VIDEO) Kako je predsednik države Borut Pahor izsilil sredin jutranji sestanek na MORS-u in zakaj je prišlo do škandala, zaradi katerega se nam smeji celotna Evropa – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kako je predsednik države Borut Pahor izsilil sredin jutranji sestanek na MORS-u in zakaj je prišlo do škandala, zaradi katerega se nam smeji celotna Evropa

(VIDEO) Kako je predsednik države Borut Pahor izsilil sredin jutranji sestanek na MORS-u in zakaj je prišlo do škandala, zaradi katerega se nam smeji celotna Evropa

Konec dober, vse dobro, bi lahko rekli. Potem ko so slovenski vojaki v sredo praktično od jutra do večera zaman čakali na nemški prevoz, pa so se pozno zvečer po Trumpovem govoru Nemci glede evakuacije premisli, je sinoči končno nekaj pred 22. uro prišla vest, da so pripadniki slovenske vojske iz Iraka prispeli v Slovenijo.

“Ob 21.50 je šest pripadnikov 3. kontingenta Slovenske vojske na misiji Neomajna odločenost prispelo v domovino. Relokacija pripadnikov Slovenske vojske je bila izvedena iz Erbila v Ankaro, kjer jih je pričakalo vladno letalo in jih prepeljalo v Republiko Slovenijo. V skladu s sklepom Vlade RS o okrepljenem sodelovanju RS v globalni protiteroristični koaliciji zoper Daesh, Slovenska vojska na misiji Neomajna odločenost v severnem delu Iraka sodeluje od 5. septembra 2016. Šest pripadnikov je bilo nastanjenih v bazi Stefan v Erbilu, v Centru za usklajevanje usposabljanja (angl. Kurdistan Training Coordination Center – KTCC), en častnik pa opravlja dolžnost v poveljstvu koalicije pri Osrednjem vojaškem poveljstvu Združenih držav Amerike v Tampi (US CENTCOM),” so sporočili iz službe za strateško komuniciranje.

Premier Marjan Šarec je sinoči za Odmeve umiril situacijo z besedami, da Slovenija ostaja na vseh misijah. Kot je poudaril, so misije tisto, kar zvišuje ugled Slovenske vojske in Slovenije v svetu. “Če smo verodostojen partner, potem se moramo obnašati tako, da naši partnerji računajo na nas,” je poudaril.

“Ja, to je bilo v pristojnosti Ministrstva za obrambo, tukaj ne gre za umik, gre pač za predčasno prekinitev tega kontingenta, kajti rotacija bo prvega februarja, in ker ti naši vojaki, ki so pravzaprav inštruktorji do prvega februarja, tako ali tako ne bi imeli nobenih nalog v sedanji situaciji, se je ministrstvo za obrambo odločilo, da jih pripelje domov in s 1. februarjem pošljemo tja nov kontingent,” je povedal Šarec.

Na vprašanje, ali je bila vlada enotna pri odločanju glede umika pripadnikov Slovenske vojske iz Iraka, je Šarec odvrnil, da “tukaj ni bilo nobenega odločanja zato, ker ni bilo govora o umiku”.

“Tukaj ni bilo nobenega odločanja zato, ker ni bilo niti govora o umiku. Gre za pristojnost ministrstva za obrambo, ki se v dani situaciji odloča, kot se odloča. Seveda, včeraj so bile nasprotujoče si situacije, kajti situacija se je čez dan spreminjala. Nato so se vse države, ki so tam, odločile, da nobena ne umakne svojih vojakov oziroma prekinja misije, ker se je situacija v tem času spremenila, in tako se je naše ministrstvo za obrambo odločilo, da pač ne bo nič narobe, če se ta rotacija, ki bi se zgodila prvega februarja, zgodi danes,” je dejal Šarec.

Premier je bil nekoliko kritičen do “nekoliko preveč” vključevanja javnosti v sredino odločanje o evakuaciji slovenskih vojakov. “Morda bi bilo bolje to storiti za zaprtimi vrati in potem javnosti sporočiti končno odločitev,” je dodal. Ob tem je še poudaril, da za vojsko to ni neka posebna situacija, saj so v preteklosti imeli že mnogo hujše situacije na drugih kriznih žariščih.

Komunikacijski šum, ki je nastal, ker je minister za obrambo Erjavec v torek dejal, da slovenska vojska ostaja na misiji, potem pa je po napadu na bazo večkrat spremenil svoje mnenje, je očitno predvsem posledica izsiljenega sredinega jutranjega sestanka na MORSu, ki ga je zahteval vrhovni poveljnik predsednik države Borut Pahor. Sestanek ožjega tima bi namreč moral biti ob devetih zjutraj, vendar je Pahor ob šestih zjutraj zahteval videokonferenco z misijo v Iraku.

Marjan Šarec, ki je sicer vzel v bran ministra Erjavca, pa je bil kritičen zaradi tega, ker se je zadeva dogajala pred kamerami. “Sam je spreminjal mnenje predvsem glede na situacijo, ki je bila na samem terenu. Kot vemo, je naša vojska tudi pod poveljstvom Nemcev in ko so se Nemci odločili, da ne bodo zapustili misije oziroma tistega območja, je bila seveda situacija drugačna. Je pa res, da se je mogoče čez dan nekoliko preveč vključevalo javnost in bi bilo bolje to narediti za zaprtimi vrati in potem javnosti sporočiti končno odločitev,” je dejal predsednik vlade Marjan Šarec.

Da je dogajanje v zadnjih treh dneh, predvsem pa v sredo, torej dan pred vrnitvijo vojakov, posledica pritiska predsednika države, da se sestanek na MORS -u odvije že ob šestih zjutraj namesto ob devetih, kot je bilo prvotno predvideno, je na nek način potrdil tudi minister Karl Erjavec.

“Ne gre za to, da smo mi imeli zjutraj sestanke na ministrstvu za obrambo na tisti dan, ko je pač nastala ta situacija, mislim, da govorimo o osmem januarju. Pač jaz sem bil ves čas v stiku s predsednikom vlade in predsednikom republike in predsednik republike je izrazil željo, da zjutraj ob šestih opravimo videokonferenco s pripadniki, ki so tam, in da dobi iz prve roke vse potrebne informacije. Sicer po prvotnem planu sem imel namen prvi sestanek ožjega tima sklicati ob devetih, ker smo takrat vedeli, da bomo imeli vse potrebne podatke o tem, kakšna je situacija, kakšne so varnostne razmere, kako razmišljajo ostali partnerji, ali bo prišlo do evakuacije ali ne. Veste pa, da nemško poveljstvo je možnost evakuacije predlagalo že ob štirih zjutraj. In seveda smo to sprejeli, ker bi bilo zelo neodgovorno, da bi rekli ne”.

Opozicija je bila sinoči razumljivo kritična. “To, kar smo gledali zadnje trdi dni, to je bil politični šov Karla Erjavca, ki ga potrebuje pred naslednjo soboto, ko bo potekal kongres Desusa. Žal, je za talko vzel Slovenijo, naredil je veliko politično škodo Sloveniji. Trikrat se je spreminjalo stališča Slovenije. Žal, mu je pri tem asistiral tudi predsednik Pahor s tisto nepotrebno tiskovno konferenco oziroma pogovorom z našimi pripadniki v Iraku, ki se je znašel na You Tubu”.

Na vprašanje voditeljice, ali niso morda razlog za to tudi spremenjene okoliščine, ki so se dejansko tudi spreminjale, pa je Mahnič dejal: “Ja, ampak poglejte, bistveno je tisto, kar so naši pripadniki povedali. Mi smo izurjeni in to je naš vsakdan na misiji. In s tem, ko je Karel Erjavec še noč oziroma večer pred napadom Irana na tarče koalicije v Iraku dejal, da je vse pod kontrolo, ni strahu, da bi se kaj zgodilo, naslednji dan pa je dejal umikamo se. Ni govoril o relokaciji, ampak o evakuaciji skupaj z Nemci. Mimogrede, Nemci niso govorili o nobeni evakuaciji, ampak o zmanjšanju števila, ampak seveda tudi o relokaciji. In potem, ko so Nemci pač previdno in pa tudi pametno počakali, kaj bo dejal ameriški predsednik, vedelo se je, da ne bo prišlo recimo do napada s Tomahawki, kajti, če bi se to zgodilo, bi se zgodilo takoj po napadu Irana, so Nemci seveda pametno odreagirali in dejali, da tam ostajajo. Sedaj pa potem Karl Erjavec išče prevoz, ne vem na kakšne način. Mi na odboru za obrambo, ko so bili naši fantje v zraku, nismo tega vedeli. Dejal je, da bo do tega prišlo nekje v naslednjih dneh. Predsednik vlade, ne vem, če je vedel. Vlada je razsuta, minister Cerar je na odboru za obrambo govoril nekaj drugega kot minister Erjavec. Skratka ena velika zmešnjava, ki pa je nastala zaradi nabiranja političnih točk Karla Erjavca,” je bil kritičen predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič v sinočnjih Odmevih.

Za zaključek zgodbe bi lahko vzeli nekaj modrosti Alana Forda, ki najbolj slikovito opisujejo dogodke:

“Bolje se junaško umakniti, kot strahopetno zmagati!”

“Bolje živ strahopetec, kot mrtev junak!”

“Bolje taktični umik, kot krvavi poraz!”

“Bolje časten pobeg, kot nečastni poraz!”

“Oboroži se in beži!”

“Nikoli se ne predaj, razen ko moraš!”

COMMENTS

Wordpress (0)